Alternativet vil sende ministerium til provinsen

UDFLYTNING: Alternativet foreslår at oprette et ministerium for landdistrikter, der skal placeres i provinsen. S er skeptisk over for at placere et nyt ministerium så langt fra Folketinget.

Alternativet er klar med 38 forslag til et mere "sammenhængende Danmark".
Alternativet er klar med 38 forslag til et mere "sammenhængende Danmark".Foto: Jakob Jørgensen/ ritzau
Mette Pabst

Det er ikke nok at sende statslige arbejdspladser ud af København. Hvis skævvridningen mellem land og by skal vendes, skal der mere til.

Det mener Alternativet, der nu foreslår at oprette et ministerium for landdistrikter. Ministeriet skal ifølge Roger Matthisen, ordfører for Alternativet, sørge for, at landdistrikterne er på den politiske dagsorden, og at ny lovgivning ikke har negative konsekvenser for landdistrikterne. Det skriver Avisen Danmark.

"Det er glimrende, at regeringen udflytter arbejdspladser, men det er jo småting i forhold til, hvordan vi har centraliseret ind mod de store byer. Dette ministerium skal være stærkt og væsentligt og samle alle de dagsordner, som i dag er placeret på tværs af ministerier og udvalg," siger Roger Matthisen til Avisen Danmark.

38 punkter
Det nye ministerium er en del af en ny 38-punkts plan, som Alternativet fremlægger. Planen skal ifølge partiet både rette op på de skævvridninger, der er mellem provinsen og hovedstaden, samt sikre den grønne omstilling.

"Vores fødevarer kommer fra landdistrikterne, og det er her, den vedvarende energi bliver produceret og udviklet. Det er også en væsentlig årsag til, at vi skal sikre, at landdistrikterne er i fokus i politikken. Det er altså noget, der har stor betydning for vores fremtid," siger Roger Matthisen.

Udover et nyt ministerium indeholder planen også forslag til eksperimenter med lokal valuta, trafikal ligestilling og muligheden for "fleksborger-skat", hvor danskere, der eksempelvis har et sommerhus i provinsen, også skal betale en del af deres skattekroner til den kommune.

S: Stor risiko for fiasko
Folketingsmedlem for Socialdemokratiet Kaare Dybvad, der er forfatter til bøgerne "Udkantsmyten" og "De Lærdes Tyranni", er overvejende positiv overfor Alternativets nye udspil. Han er dog skeptisk over for at placere et nyt ministerium udenfor København.

"For mig giver det blot symbolsk mening. Et ministerium har i høj grad brug for et nært samarbejde med Folketinget. Der er stor risiko for en fiasko, og det kan blive undergravende i forhold til den gode dagsorden om at flytte statslige arbejdspladser ud," siger Kaare Dybvad til Avisen Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Roger Courage Matthisen

Fhv. MF (ALT), grundlægger og direktør, Courage Institute, skuespiller, foredragsholder
bachelor i drama, skuespil og teaterhistorie (Statens Teaterskole 2003), bachelor i økonomi, engelsk og kommunikation (CBS 2009)

0:000:00