Amalie Trangbæk var i lang tid flue på væggen hos departementschefer: Her er hendes konklusioner

Danske topembedsmænd er gode til at balancere mellem den faglige og politiske rådgivning, og de har et godt samspil med de særlige rådgivere. Det er blandt konklusionerne fra Amalie Trangbæk, der har skrevet en ph.d. om rollen for topembedsmænd efter at have fulgt otte departementschefer i løbet af to år og lavet 41 interviews.

Amalie Trangbæk forsvarede i december 2021 sin ph.d. om topembedsmændenes rolle. For nylig blev hun udpeget til Djøfs nye ekspertgruppe, der skal se på forholdet mellem politikere og embedsmænd.
Amalie Trangbæk forsvarede i december 2021 sin ph.d. om topembedsmændenes rolle. For nylig blev hun udpeget til Djøfs nye ekspertgruppe, der skal se på forholdet mellem politikere og embedsmænd.Foto: Steen Jensen
Sine Riis Lund

Der er behov for at få en mere nuanceret debat om politisering i embedsværket.

Det mener Amalie Trangbæk, der i december måned sidste år afleverede en ph.d. om rollen for topembedsmænd, efter i 2019 og frem til starten af 2021 at have fulgt otte departementschefer og lavet interview med 19 departementschefer, 15 afdelingschefer og syv ministre.

“Politisering bliver brugt af mange, men der er sjældent nogen, der siger, hvad de mener med det. Politisering kommer så til at lyde som noget negativt. Men det er det ikke nødvendigvis, kun hvis politiseringen forhindrer embedsmændene i at give en fri, ærlig og faglig rådgivning,” siger Amalie Trangbæk, der også netop er blevet udpeget til det udvalg, nedsat af Djøf, der skal analysere forholdet mellem politikere og embedsmænd.

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00