Christina Egelund: Der er sprækker i vores folkestyre, som ikke skal blive for dybe

Sociale medier og andre nye teknologier har skubbet markant til den demokratiske samtale, siger uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund om behovet for en ny magtudredning.  

Sociale medier, særligt Facebook, har forandret den demokratiske samtale fundamentalt, mener Christina Egelund. 
Sociale medier, særligt Facebook, har forandret den demokratiske samtale fundamentalt, mener Christina Egelund. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Frida Flinch

Der er sket meget for teknologien siden 2003: Apple lancerede iPhonen, og sociale medier som Facebook og Twitter så dagens lys.  

Den udvikling påvirker også den demokratiske samtale. Derfor skal magtudredningen, der skal give en status på demokratiets tilstand, opdateres. Det siger uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) til Altinget. 

“Der er nogle sprækker, som vi skal sørge for, ikke bliver for dybe: En stigende mistillid til politikere og et vigende medlemstal af de politiske partier.”  

Læs også

Forudsætningen for, at man kan gøre noget ved det, er selvfølgelig, at vi ved, hvor skoen trykker, og hvor der kan være nogle problemer.

Christina Egelund (M)
Uddannelses- og forskningsminister

Christina Egelund håber, at magtudredningen kan belyse nogle dynamikker i folkestyret dybere. 

“Forudsætningen for, at man kan gøre noget ved det, er selvfølgelig, at vi ved, hvor skoen trykker, og hvor der kan være nogle problemer”, siger Christina Egelund. 

Særligt mener hun, at de sociale medier har ændret, hvordan vi diskuterer politik med hinanden. 

“Det har jo forandret meget store dele af hele den demokratiske samtale fundamentalt, som for eksempel hvordan vi diskuterer politik med hinanden.” 

De sociale medier er flittigt blevet benyttet af politikere de seneste år. Medierne har givet politikerne en mulighed for at tale direkte til sine vælger uden mediernes filter, og det har skabet debat både på og uden for Christiansborg.   

Arbejdet er startet  

I efteråret 2022 blev den daværende S-regering og resten af Folketingets partier enige om at opdatere magtudredningen fra 2003. I juni i år blev en forskningsgruppe sat på plads. Gruppen består af fem forskere, herunder Michael Bang Petersen, der er forskningsleder på projektet.  

Formålet med forskningsgruppen er at give en status på demokratiets aktuelle tilstand.

Forskningsgruppen får hjælp fra en ny følgegruppe, der består af 30 prominente borgere. De udvalgte skal både give inputs til borgerne og engagere befolkningen i diskussionen om folkestyret.  

Følgegruppen består blandt andet af Folketingets formand Søren Gade, der også er formand for følgegruppen, Djøfs formand Sara Vergo og direktør i Dansk Erhverv Morten Langager.  

Du kan læse den fulde liste af borgerne i følgegruppen her. 

Magtudredningen forventes færdig inden for fem år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christina Egelund

Uddannelses- og forskningsminister (M), fhv. MF og gruppeformand (LA) 2015-19
studier i moderne litteratur (Sorbonne, Paris 2000-03)

Søren Gade

MF (V), formand for Folketinget, formand for Esbjerg Havn
IAA-diplomuddannelse (Den danske Reklameskole 1999), cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990), VUT-I for reserveofficerer (1989)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024