Debat

Dansk Erhverv: Regeringen tørrer sin konsulentregning af på sårbare borgere

DEBAT: Regeringens jagt på konsulentbesparelser sætter penge over kvalitet. Det er dybt bekymrende, da nedskæringerne vil ramme de svageste, skriver Daniel Møller Jensen fra Dansk Erhverv.

S-mantraet har længe lydt: "Vi vil tage penge fra konsulenter og give til velfærden". Desværre er mantraet rykket med ind i regeringskontorerne, mener Dansk Erhverv.
S-mantraet har længe lydt: "Vi vil tage penge fra konsulenter og give til velfærden". Desværre er mantraet rykket med ind i regeringskontorerne, mener Dansk Erhverv.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Daniel Møller Jensen
Chefkonsulent, Dansk Erhverv

Der er efterhånden sagt og skrevet meget om regeringens nedskæringer på det offentliges brug af konsulenter. Men én ting står klart: De har store konsekvenser for vores samfund, og det begynder at vise sig.

Forleden kunne man blandt andet i Altinget læse, at regeringen i jagten på konsulentbesparelser vil skære ned på støtten til projekter til mennesker, der måske har allermest brug for hjælp – nemlig de mennesker, der af en eller anden grund er socialt udsatte.

Det er ganske fornuftigt at se på, hvordan vi bruger vores skattekroner bedst muligt. Derfor har vi heller ikke spor imod, at man også kaster et blik på konsulentområdet.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Men vi har i Dansk Erhverv fra dag ét advaret imod de markante konsulentnedskæringer, som regeringen og andre partier har gennemført.

For når man én gang for alle har besluttet sig for, at konsulenter er overflødige uden på noget tidspunkt at skele til den værdi, som konsulenterne leverer til den offentlige sektor, så får det store konsekvenser, som vi nu ser det på for eksempel social- og beskæftigelsesområdet.

Selvfølgelig kan det blive bedre. Men det kræver, at man interesserer sig for den værdi, som konsulenterne skaber – og ikke kun forsimpler debatten.

Daniel Møller Jensen
Chefkonsulent, Dansk Erhverv

Forfejlet S-mantra har bidt sig fast
Vi ser, at projekter, hvor specialiserede konsulenter i samarbejde med dygtige offentligt ansatte skal hjælpe nogle af samfundets svageste ind på arbejdsmarkedet igen, skæres væk. Alene fordi man skal nå målet om at skære ned på konsulenter.

Det betyder altså, at nedskæringerne både forringer den faglige kvalitet, beskæftigelsesindsatsen og går ud over de svageste i vores samfund. Så kan man spørge sig selv, om det skaber en bedre eller dårligere offentlig service?

Vi står over for gennemgribende og nødvendige forandringer i de kommende år. Vores offentlige sektor er under pres, og løsningerne ligger ikke lige for.

Lige siden Socialdemokratiet præsenterede oplægget til at skære tre milliarder kroner på konsulenter, har mantraet lydt: "Vi vil tage penge fra konsulenter og give til velfærden". Desværre et mantra, som er rykket med ind i regeringskontorerne, og som flere andre partier har tilsluttet sig siden.

Læs også

Nedskæringer bør handle om kvalitet
Nu vil det så være fristende at spørge, om de konsekvenser for de svageste i vores samfund, som vi ser, er et udtryk for netop det? Det tror jeg ikke, der er mange, der mener. Heller ikke regeringen selv.

Men det viser tydeligt, at der ikke er noget modsætningsforhold mellem konsulentarbejde og velfærden. Ingen konsulenter står op hver morgen og tænker: "Hvordan forringer jeg den offentlige service mest muligt?".

Tværtimod samarbejder offentligt ansatte hver eneste dag med konsulenter om at sikre den bedste service til borgerne. For eksempel viser vores seneste analyse af kommunernes brug af konsulenter, at de kommunalt ansatte er tilfredse med samarbejdet, fordi konsulenter bidrager med ressourcer og viden, der ikke er der i forvejen.

Derfor er det dybt bekymrende, når nedskæringerne på konsulentområdet alene handler om nedskæringer og ikke kvalitet.

Og det er dybt bekymrende at se, at regeringen og øvrige partier nu bruger 10,5 millioner kroner på at hjemtage opgaver, som man indtil nu har samarbejdet med eksterne konsulenter omkring. Det er den helt forkerte vej at gå.

Drop tanken om "dem og os"
Løsningerne på komplekse problemstillinger ligger i samarbejdet.

Der er ikke noget "dem og os". Lad os derfor i stedet bruge alle gode kræfter på at styrke samarbejdet mellem den offentlige sektor og den private rådgiverbranche.

For selvfølgelig kan det blive bedre. Men det kræver, at man interesserer sig for den værdi, som konsulenterne skaber – og ikke kun forsimpler debatten om konsulenter ved at påstå, at de er overflødige, og at man kan klare alting selv.

Vi har i den grad brug for et tæt offentlig-privat-samarbejde. Vi har brug for, at det offentlige ikke lukker sig om sig selv. For gør man det, går udviklingen i stå – og det rammer også socialt skævt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Daniel Møller Jensen

Kommunikations- og pressechef, Aarhus Havn
Cand.scient.pol (Aarhus Uni.)

0:000:00