Debat

Dansk Industri: Staten glemmer at spare penge på offentlige udbud

DEBAT: Regeringen vedtager milliardbesparelser på konsulenter, men har ikke gjort noget ved de alt for dyre omkostninger ved offentlige udbud, skriver Henriette Søltoft fra DI Rådgiverne. 

For et år siden beskrev Statsrevisorerne, hvordan både stat og erhvervsliv kan skrue ned for de såkaldte transaktionsomkostninger i forbindelse med offentlige udbud. Men nu er anbefalingerne ifølge DI "tilsyneladende sandet til."
For et år siden beskrev Statsrevisorerne, hvordan både stat og erhvervsliv kan skrue ned for de såkaldte transaktionsomkostninger i forbindelse med offentlige udbud. Men nu er anbefalingerne ifølge DI "tilsyneladende sandet til."Foto: Hans Søndergaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Henriette Søltoft
Vicedirektør Dansk Industri Rådgiverne

Rigsrevisionens beretning om transaktionsomkostninger i udbud fra staten fylder i disse dage et år.

Beretningen viste, at bedre udbudsmateriale kan spare virksomheder, ministerier og styrelser for mange penge i udbuddene af offentlige opgaver. Men det er ikke sket.

En ny analyse fra DI Rådgiverne viser, at udbudsomkostningerne i rådgiverbranchen i 2019 stort set er uændret sammenlignet med de to foregående år.

Fakta
Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

De et år gamle henstillinger fra Statsrevisorerne om, at det offentlige og virksomheder kan spare mange penge på transaktionsomkostninger ved offentlige udbud, er tilsyneladende sandet til.

Regeringen vedtager generelle milliardbesparelser på offentlige konsulenter, men har ikke gjort noget ved de alt for dyre transaktionsomkostninger.

Otte ud af ti rådgivervirksomheder vurderer, at transaktionsomkostningerne ofte eller nogen gange er så høje, at de afholder sig fra at afgive tilbud på opgaver.

Henriette Søltoft
Direktør i DI Rådgiverne

Læs også

For store krav til detaljeniveau 
Statsrevisorerne pegede for et år siden på, at ministerier og virksomheder, der afgiver tilbud, i nogle tilfælde har transaktionsomkostninger på mere end 50 procent af den udbudte opgaves værdi.

Transaktionsomkostninger er omkostninger, som ministerier bruger på at udarbejde udbudsmateriale og gennemføre et indkøb, og som private bruger på at udarbejde tilbud.

Et konkret eksempel i beretningen er en annoncering af en analyseopgave til 400.000 kroner i en styrelse. Annonceringen førte til transaktionsomkostninger på 107 procent af værdien af den købte opgave.

Der var syv analysevirksomheder, der gav tilbud. Og der var store krav til detaljeniveauet.

Får ikke tilbud fra de rigtige
Med beretningen dokumenterede Statsrevisorerne et stort ressourcespild, som de i øvrigt anbefalede at skære ned på.

Otte ud af ti rådgivervirksomheder vurderer, at transaktionsomkostningerne ofte eller nogen gange er så høje, at de afholder sig fra at afgive tilbud på opgaver.

Dermed er det ikke kun et problem for rådgivervirksomhederne, at transaktionsomkostningerne er høje. Det er et samfundsproblem, fordi de udgifter, blandt andet transaktionsomkostninger, som rådgiverne har, bliver lagt oven i priserne.

Derudover får ministerierne ikke altid tilbud fra de rigtige rådgivervirksomheder, når de udbyder opgaver.

Mere kvalitet for pengene 
Jeg er enig i de anbefalinger, som Statsrevisorerne kom med i beretningen.

De anbefalede, at ministerierne styrker indsatsen for at minimere transaktionsomkostninger, blandt andet ved at undlade unødvendige krav og detaljer i udbudsmaterialet.

Statsrevisorerne henviser til, at dette vil medføre besparelser for både ministerierne og virksomhederne.

Der bliver skabt stor værdi, når det offentlige og private rådgivere samarbejder. Når rådgivende ingeniører sikrer, at en bro kan holde i mange år. Og når kommunikationsbureaet udarbejder en kampagne, der mindsker unges rygning. Eller når en managementkonsulent underviser personalet i ældreplejen i medicinhåndtering for at undgå fejlmedicinering af samfundets ældre borgere, og dermed hindrer unødvendige indlæggelser på sygehusene.

Men der kunne skabes endnu mere kvalitet for pengene, hvis den offentlige administration følger op på Statsrevisorernes gode råd.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henriette Søltoft

Vicedirektør, Dansk Industri
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00