De folkevalgtes nye formand kalder sig ”kedelig”, men ved, hvad han vil: Et åbent Folketing – måske med puslerum – og farvel til Pia Kjærsgaards prestigeprojekt

INTERVIEW: Folketingsformand Henrik Dam er blevet kaldt Pia Kjærsgaards diametrale modsætning og er også klar til at skrotte et af forgængerens vigtigste projekter. Hans eget projekt bliver stille og roligt at åbne Christiansborg for folket, babyer og måske en dag EU-flag.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Jeppe Sahlholdt

Henrik Dam Kristensen (S) beskrives som en politiker uden skarpe kanter. En alle holder af. Det var da også samtlige partier, der i juni blev enige om ham som ny formand for Folketinget.

Jeg kommer ikke til at lave reformer her, der og alle vegne. Kedeligt, jeg ved det.

Henrik Dam Kristensen
Formand for Folketinget

Måske er de folkevalgtes formand ligefrem kedelig.

”Jeg kommer ikke til at lave reformer her, der og alle vegne. Kedeligt, jeg ved det. Det siger mine børn også. Der er ingen punchline i mig,” som han siger.

Men noget må en af de mest erfarne socialdemokrater med adskillige ministerposter bag sig da ville med jobbet? Altinget har mødt ham for at høre, hvad hans projekt på en af de mest prestigefyldte politiske poster bliver.

Fakta
Det laver Folketingets formand

Folketingets formand skal lede møderne og sikre, at alt foregår efter reglerne og i god ro og orden.

Her er nogle af de opgaver, som formanden har:

  • Møderne i Folketingssalen ledes af formanden. Formanden skal sammen med Folketingets Præsidium lede arbejdet i Folketinget, så lovgivningsarbejdet sker efter planen, og så folketingsmedlemmerne har de bedste rammer for deres arbejde.
  • Formanden skal planlægge, prioritere og gennemføre Folketingets opgaver. Det gælder blandt andet det parlamentariske arbejde, der skal ske efter grundlovens regler. Herunder at rammerne for samarbejdet mellem Folketinget (den lovgivende magt) og regeringen (den udøvende magt) bliver overholdt.
  • Formanden har også ansvaret for, at det parlamentariske arbejde sker efter reglerne i Folketingets forretningsorden.
  • Formanden skal formidle, hvad folkestyret går ud på, og hvordan man kan deltage i det.
  • Formanden er Folketingets ansigt udadtil, og det er formanden, der tager imod officielle gæster fra ind- og udland.
Kilde: Folketingets hjemmeside

Et åbent Folketing
62-årige Henrik Dam Kristensen debuterede i Folketinget i 1990. Dengang lærte danskerne ham at kende som postbuddet fra Vorbasse. En reference til hans tidligere job som landpostbud i fødebyen.

Næsten tredive år senere møder Altinget ham ved hovedindgangen på Christiansborg. Vi følges i elevatoren op til formandens kontor. En nyligt pådraget fibersprængning betyder, at trapperne stadig driller lidt.

Blazeren smider han over en stoleryg, inden vi sætter os. Men et stykke inde i interviewet foreslår han venligt, om han ikke skal tage den på igen. Så “kan billederne jo bruges hele året”.

I det hele taget er Henrik Dam en mand, der tænker fremad, og som gerne vil tage hensyn. Hensyn til folkets behov for at få indblik i folkestyrets arbejde. Hensyn til folketingsmedlemmer med børn. Hensyn til embedsmænd, der ikke vil afhøres af Folketinget. Og samtidig hensyn til Folketingets behov for at kontrollere regeringen.

Måske er det derfor, han hellere taler om ”finjusteringer” end om revolutioner.

"Folketinget skal kunne to ting. Sikre kvalitet i lovgivningen og kontrollere regeringen. Det er helt fundamentalt i vores demokrati. Og at have ansvar for det ser jeg som et kæmpe privilegium," siger Henrik Dam Kristensen.

Han mener, at Folketinget i dag grundlæggende fungerer udmærket. Det skal bare "finjusteres" løbende, så det passer ind i vores samtid.

"Det kan godt ske, jeg er lidt kedelig for en journalist, men hvorfor skulle jeg lave revolutioner?"

Puslerum på borgen
Henrik Dam Kristensen vil i udgangspunktet ikke have børn i folketingssalen. Så på det punkt bakker han op om sin forgænger Pia Kjærsgaards (DF) linje.

Til gengæld vil han meget gerne kigge nærmere på, om folketingsmedlemmer med små børn mangler bedre rammer uden for salen.

"Jeg synes, børn er helt fantastiske, og jeg vil meget gerne undersøge, om der mangler et sted, hvor der kan pusles, eller måske endda et legerum," siger Henrik Dam Kristensen.

Han fortsætter:

"Altså, jeg vil gerne være med til at gøre Christiansborg så børnevenligt som overhovedet muligt."

I foråret var det en stor historie, at Mette Abildgaard (K) og hendes datter på fem måneder blev bedt om at forlade folketingssalen af den daværende formand Pia Kjærsgaard.


Henrik Dam Kristensen har udsigt mod Rigsdagsgården, hvor Rigsarkivets historiske læsesal står. Folketingets mulige overtagelse af lokalerne er på mange måder den nye formands store projekt. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget

Det nye Rigsarkiv
Noget, der ligger den nye formand på sinde, er muligheden for at udvide Folketinget rent fysisk.

Når Rigsarkivet flytter fra Slotsholmen til Kalvebod Brygge, er det Henrik Dam Kristensens håb, at Folketinget kan overtage de historiske lokaler.

”Det er på mange måder mit eget store projekt," siger han.

Det vil være ”helt naturligt” at overtage lokalerne, da bygningen er fredet, og staten under alle omstændigheder skal tage sig af den. Desuden lider Christiansborg ifølge formanden af pladsmangel.

"Men vi er trods alt kun i idéfasen lige nu. Det bliver næppe med mig som formand, at snoren skal klippes over," siger Henrik Dam Kristensen.

For at det kan realiseres, skal der ifølge Henrik Dam Kristensen kunne svares på to afgørende ting. Det første er, hvad lokalerne skal bruges til. Det er endnu uklart. Men Dam fortæller, at han stræber efter et mere åbent Folketing.

Det andet er, om det giver mening økonomisk.

”Når du går ud herfra, så prøv at kigge nærmere på bygningen. De har fjernet etageadskillelserne, så der er rum fra gulv til loft. Og jeg er ikke håndværker, men man kan godt regne ud, at det bliver dyrt at lave om,” siger Henrik Dam Kristensen.

Han vil skabe et mere tilgængeligt Folketing og nævner blandt andet mulighederne for at holde konferencer og åbne samråd i Rigsarkivets lokaler.

"Jeg er selv fra en tid, hvor man bare kunne komme og gå i Folketinget, men i dag har vi et helt andet sikkerhedsspørgsmål," som han siger.

I februar fik Folketingets ledelse mulighed for at se og drøfte et idékatalog. Det indeholder bud på, hvordan Rigsarkivet kan anvendes. Fælles for idéerne er, at de skal skabe større transparens mellem borgerne og Folketinget.

Stadig ingen afhøring af embedsmænd
Hvor tidligere formænd har været optaget af at styrke Folketingets magt i forhold til regeringen, går Henrik Dam – som selv har prøvet at være minister – også op i ministrenes og embedsmændenes vilkår.

Allerede i 2014 afviste Henrik Dam Kristensen således forslaget om at afhøre embedsmænd. Dengang kom forslaget fra Dams partifælde Mogens Lykketoft (S), som var formand på det tidspunkt.

Og op til valget i 2019 forsøgte Folketingets daværende formand Pia Kjærsgaard endnu en gang at gennemføre undersøgelsesmodellen.

Men også nu melder Henrik Dam Kristensen pas på det instrument, som skal erstatte de langtrukne og dyre kommissionsundersøgelser.

For det første frygter han, at det fortrolige rum mellem ministre og embedsmænd vil forsvinde, hvis embedsmænd fremover kan kaldes i høring.

"Vi skal særligt beskytte embedsmændenes retssikkerhed," siger Henrik Dam Kristensen.

Han anerkender, at Folketinget mangler et instrument, som skal gøre de langtrukne undersøgelseskommissioner mere smidige. Men han påpeger, at Pia Kjærsgaards forslag har mødt betænkelighed fra interesseorganisationerne Djøf, Dommerforeningen og Advokatrådet.

”Hvis du spørger, om hun har ramt plet, så må jeg sige nej, det har hun ikke. For så havde den betænkelighed jo ikke været der,” siger Henrik Dam Kristensen.

Åben for at genindføre EU-flag
Et andet punkt, hvor Henrik Dam Kristensen adskiller sig fra Pia Kjærsgaard, er spørgsmålet om, hvornår Folketinget skal flage.

Den nye formand er umiddelbart åben for flagning på de officielle mærkedage som for eksempel Europadagen 9. maj.

"Det kunne måske være naturligt, at vi gør det, så jeg har planlagt en diskussion i Præsidiet," siger Henrik Dam Kristensen.

Ingen EU-flag blev hejst på Europadagen i år. Pia Kjærsgaard strammede nemlig reglerne, så Folketinget udelukkende hejser Dannebrog og på Nordens dag de nordiske flag.

"Diskussionen dukker hele tiden op, så derfor har jeg forberedt, at vi tager en snak om det i Præsidiet," siger Henrik Dam Kristensen.

Til gengæld er den nye formand lunken ved tanken om at flage på de uofficielle flagdage. Det gælder eksempelvis Copenhagen Pride, hvor flere politikere i år efterspurgte et regnbueflag på toppen af Christiansborg.

Dam udelukker ikke noget, men argumenterer med, at det fremover kan blive svært at afvise andre organisationer, hvis først regnbueflaget har vajet over Rigsdagsgården.

Partiets mand
På trods af sin nye post, understreger Henrik Dam Kristensen, at han stadig vil gå til gruppemøder og stemme socialdemokratisk. Men han er bevidst om, at han nu er trådt ind i en anden rolle.

”Jeg vil stadig være mig selv, men det er ikke længere min opgave at deltage i de politiske kampe,” siger Henrik Dam Kristensen.

Mens Folketingets tidligere formand Pia Kjærsgaard ofte er kommet med markante udmeldinger, vil Henrik Dam Kristensen ikke være den store konfliktskaber.

”Dem er der rigeligt af i forvejen,” siger Henrik Dam Kristensen.

Der skulle dog kun gå et par uger inde i arbejdet som ny formand, før han skrottede sin forgængers projekt. Så helt kedelig er han ikke.

 

Læs også

Dokumentation

Blå bog: Postbuddet fra Vorbasse

Henrik Dam Kristensen er:

  • 62 år (født 31. januar 1957)
  • Født i Vorbasse
  • Gift med Bente Dam Kristensen
  • Tidligere landpostbud i Vorbasse (1978-1986)
  • Folketingsmedlem for Socialdemokratiet fra 1990 til 2004 og igen fra 2007
  • Siden 2016 medlem af Folketingets Præsidium.

Kilde: Folketinget


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00