Departementschef: Der må være tillid mellem embedsværket og ministeren

DEBAT: Sagen, hvor en anonym medarbejder fra Miljø- og Fødevareministeriet har lækket en lydfil med Esben Lunde Larsen (V) til Politiken, skaber mistillid mellem embedsværket og ministeren, skriver Henrik Studsgaard, departementschef i ministeriet.

Af Henrik Studsgaard
Departementschef i Miljø- og Fødevareministeriet

Her i påsken måtte vores minister sande, at en medarbejder fra Miljø- og Fødevareministeriet anonymt har sendt en lydfil til Politiken med optagelse fra et medarbejdermøde i Miljøstyrelsen, som ministeren deltog i i november 2016.

Ministerens udtalelser er blevet hudflettet i pressen, men mange har også stillet spørgsmål ved, hvordan en minister kan have tillid til et embedsværk, der er sat i verden for at betjene ham og regeringen, når samme embedsværk anonymt, med uklart motiv og med stor tidsmæssig forskydning fra selve medarbejdermødet handler på en måde, der kan se ud som et forsøg på at underløbe ministeren.

Det er et godt spørgsmål. Ville nogen af os have lyst til at modtage råd fra nogen, vi ikke har tillid til? Det skal naturligvis også ses i en kontekst, hvor pressen tidligere via forskellige læk har fået adgang til fortroligt materiale, der vedrører ministeriets ressort og ministerens politik.

Den illoyale procent
Vi ved ikke hvem, der i den aktuelle sag i påsken afleverede lydfilen fra et medarbejdermøde i Miljøstyrelsen til Politiken. Men vi ved, at den seneste sag skader Miljø- og Fødevareministeriet helt enormt. 99 procent af medarbejderne arbejder dygtigt og loyalt og udfylder embedsmandsrollen korrekt.

Derfor er det også voldsomt frustrerende, når der sker noget, som giver ministeren og vores omverden grund til at tvivle på systemets loyalitet og professionalisme. Man skal være godt naiv, hvis man tror, at nogen minister lige foreløbigt igen har lyst til at optræde på et medarbejdermøde. 

Jeg har ellers været glad for at have ministre, som har prioriteret at bruge tid på at tale direkte til og med medarbejderne. Muligheden for en uformel og direkte dialog er motiverende og skaber gennemslag for ministerens politik helt ud i yderste led, så vi i fællesskab bliver bedre til at hjælpe med at realisere regeringens politiske projekt – sådan som vi er sat i verden for at gøre. 

Mistilliden kan sprede sig til hele Slotsholmen
I yderste konsekvens kan jeg frygte, at omtalen af medarbejdermødet i Miljøstyrelsen kan skade samarbejdet mellem politikere og embedsmænd overalt på Slotsholmen. Ministeren er den eneste politisk valgte person i et ministerium og er således i sit daglige virke helt afhængig af at kunne have tillid til sit embedsværk.

Det er godt, at offentligt ansatte kan ytre sig. Men det er væsentligt, at det sker på en måde, der ikke skader tilliden og samarbejdet mellem embedsværk og politikere. Så taber vi alle.

Forrige artikel Peter Loft: Ledelseskommissionen bør behandle de rigtige spørgsmål Peter Loft: Ledelseskommissionen bør behandle de rigtige spørgsmål Næste artikel Djøf: Mønten har to sider – men ledelse må ikke sættes over styr Djøf: Mønten har to sider – men ledelse må ikke sættes over styr
 • Anmeld

  Poul Vejby-Sørensen · Cand. agro.

  Så nåede vi endelig smertegrænsen

  Helt enig med departementschef Henrik Studsgaard i, at illoyale og politiserende embedsmænd er ødelæggende for hele administrationen.

  Men hvorfor reagerer departementschefen først nu, hvor smerterne rammer systemet selv?

  Hvorfor er der ikke for længst ageret på embedsværkets mangeårige mildest talt tendentiøse behandling af emnet grundvand?

  Og hvorfor reageres der ikke på helt basale systemfejl omkring grundlaget for vandplanerne i Danmark, der truer med at nedlægge store dele af dansk erhvervsliv på et forfejlet grundlag ???

  Lad mig venligst henvise til dette indlæg: http://www.altinget.dk/miljoe/artikel/bl-ret-systemfejlene-bag-vandplanerne

 • Anmeld

  Peter Hansen

  Hvis ministeren var direktør for et A/S, var han blevet fyret.

  Hvis en minister har et problem med, at han ikke kan stå foran sine medarbejdere og sige, at han mener, det er et problem, at han skal overholde landet love og regler, så er det ikke embedsværket, der er problemet, men ministeren.

  Hvis det samtidig fører til, at han mener, at det fører til, at han ikke fremadrettet ønsker at mødes med sit personale, så er han formentlig ikke den rette leder af organisationen.

  Kunne man forestille sig, at en direktør for et børsnoteret aktieselskab stod foran sine medarbejdere, og sagde, at det er en sygdom i samfundet, at en virksomhed skal betale skatte og afgifter, og at direktøren selv burde kunne bestemme, om virksomheden skulle betale skatter og afgifter, og evt. hvor meget? Så ville den direktør ikke være ansat særlig længe, hvis der sad en ansvarlig bestyrelse.

  Departementchefen kan jo ikke stå imod sin minister, da han ellers bliver sendt ud og tjekke demokratiets tilstand i kommunerne. Men at mene, at det er embedsværket der har et tillidsproblem, når en minister ikke mener, at han skal overholde landet, er helt forfejlet. Det er ministeren, der må vise sig som en ansvarlig leder, og stå ved det han siger (bemærk han siger det helt selv, uden diskussion eller anden motivering), og så må han mande sig op og genskabe medarbejdernes tillid til ham og evt. Slotsholmen.

 • Anmeld

  Martin Einfeldt · Kommunikationsrådgiver i Firmaet Martin Einfeldt, www.martineinfeldt.dk

  På dine ord skal du frikendes, og på dine ord skal du fordømmes

  Kære Henrik og Esben. Vi lever i et overvågningssamfund med alt hvad det indebærer af tillid og mistillid, af godt og skidt. Det er bare om at indstille sig på det. Det er ikke nyt, uanset trosretning, se bare her:

  "Men jeg siger jer: På dommens dag skal mennesker aflægge regnskab for ethvert tomt ord, de har talt. På dine ord skal du frikendes, og på dine ord skal du fordømmes." Matthæus 12, 36-37

 • Anmeld

  Flemming Kruse · Naturelsker

  Tak til medarbejderen i Miljø- og fødevareministeriet

  Hvor må det være rædsomt for Løgne Esben og hans departementschef at der er medarbejdere der ikke vil acceptere løgn, fordrejelser, fortielser, kammerateri fra Ministerens side. For borgerne og demokratiet er det en gave at embedsmænd ikke bare er nikkedukker for politikerne og deres tvivlsomme dagsorden. Tak.

 • Anmeld

  Knud Larsen · også naturelsker

  Pinligt

  Dette er pinligt.
  Ikke for ministeren, men for Miljøstyrelsen, som har en medarbejder, der anonymt lydoptager et internt medarbejdermøde, og efter fem måneder finder det optimale tidspunkt til at skade sin minister.
  Det giver mistanke om et embedsværk, der ønsker at føre sin egen politik.
  Og pinligt for Politiken, der skamløst går efter sensationen, ikke "den højeste oplysning". Manden, ikke bolden.
  - Samt pinligt for den kommentator, der finder det nødvendigt at bruge øgenavne og udtryk som "løgn, fordrejelser, fortielser, kammerateri", "nikkedukker" og "politikere og deres tvivlsomme dagsorden".
  Hvis man er så engageret, ville det måske tjene sagen bedre at fremlægge egne konstruktive forslag. Og holde kammertonen.

 • Anmeld

  Anne-Marie Krogsbøll

  Hvad er vigtigst?

  Ja, det vil være en god ting, hvis der kunne være tillid mellem en minister og hans embedsmænd - men det ville dog være endnu bedre, hvis befolkningen kunne have tillid til deres minister og regering.