Debat

DF: Ja tak til udflytning af uddannelser – men ikke for enhver pris

DEBAT: Først skal vi sikre, at de nuværende uddannelsesinstitutioner har en høj kvalitet i undervisningen, og først derefter kan vi begynde at stile efter at udbyde flere uddannelser, særligt professionsuddannelser, decentralt, skriver Jens Henrik Thulesen Dahl (DF).

Med tiden kan vi begynde at stile efter at udbyde flere uddannelser decentralt, skriver Jens Henrik Thulesen Dahl.
Med tiden kan vi begynde at stile efter at udbyde flere uddannelser decentralt, skriver Jens Henrik Thulesen Dahl.Foto: /ritzau/Jan Dagø
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jens Henrik Thulesen Dahl (DF)
Uddannelses- og forskningsordfører

Da jeg modtog mit eksamensbevis fra Aalborg Universitet tilbage i 1985, var det blot 11 år efter universitetets oprettelse.

Dengang var det stort for regionen og Aalborg, at man kunne tilbyde områdets unge en universitetsuddannelse i en by, som indtil da havde været præget af at være en produktionsby med stor arbejdsløshed.

I dag har Aalborg Universitet et bredt forskningsområde, som ligger i verdensklasse indenfor flere videnskabelige felter, og byen har gennemgået en positiv udvikling indenfor kulturudbud, arbejdspladser, befolkningstilvækst og flere uddannelser er kommet til.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 
Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Du kan kommentere indlægget i bunden – vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.
Debatindlæg kan sendes til: [email protected]
Søren J. Damm, debatredaktør.

Der er ingen tvivl om, at det har været godt for Aalborg, men også for oplandet og de unge, at universitet kom til byen. Men det har været godt af en årsag.

Aalborg har et højt fagligt miljø i området, som de studerende har glæde af. Forskningsbaserede virksomheder tiltrækker mange studerende og nyuddannede, og der er et bredt udbud af praktikpladser, hvor de unge kan opnå kendskab til flere retninger indenfor deres uddannelsesområde. Dertil har byen i dag et godt studiemiljø, hvor de unge trives og bidrager til bylivet.

I Dansk Folkeparti anerkender vi, at det koster lidt ekstra at have decentrale uddannelsessteder, og at det ikke alene er op til de enkelte uddannelsessteder at sikre et økonomisk fundament.

I den rigtige rækkefølge

I disse år bliver der talt meget om udflytning og decentralisering. Vi er allerede godt i gang med udflytningen af statslige arbejdspladser, og Dansk Folkeparti ser meget gerne, at der også bliver oprettet flere uddannelsestilbud i provinsen.

Skal vi have et land i balance, indebærer det også, at vi kan dække den lokale efterspørgsel af kvalificeret arbejdskraft. Derfor skal vi også regionalt uddanne de medarbejdere, som i udpræget grad ansættes i vores velfærdsinstitutioner i kommunerne. Det være sig sygeplejersker, lærere, pædagoger, social- og sundhedshjælpere med flere.

Disse institutioner har en forsyningsforpligtigelse overfor kommunerne, og skal det lykkes at sikre tilstrækkeligt personale over hele landet, er det væsentligt, at der også er uddannelsesudbud udenfor de største byer.

Allerede nu råber virksomhederne på flere unge med en erhvervsuddannelse, så der er et klart behov for at opruste i hele landet. Men dels skal vi lokke de unge til at gå på de små uddannelser – det har været et problem mange steder – dels skal vi anerkende, også bevillingsmæssigt, at det koster ekstra at drive de små udbudssteder.

På sigt kunne én af vejene være, som vi allerede ser nogle steder, at professionsskolerne, erhvervsakademierne med flere samler sig om campusdannelser, som øger den samlede studenterpopulation og dermed giver en effektivisering på driften, som kan medvirke til at sikre det lokale udbud.

I Dansk Folkeparti anerkender vi, at det koster lidt ekstra at have decentrale uddannelsessteder, og at det ikke alene er op til de enkelte uddannelsessteder at sikre et økonomisk fundament.

Derfor bakker vi op om et nyt bevillingssystem, der skal understøtte muligheden for decentralt udbud. Men først og fremmest skal vi sikre de nuværende uddannelsesinstitutioner, så de fastholder en høj kvalitet i undervisningen med et højt fagligt miljø i området.

Først derefter kan vi begynde at stile efter at udbyde flere uddannelser, særligt professionsuddannelser, decentralt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Henrik Thulesen Dahl

MF (DD)
civilingeniør (Aalborg Uni. 1985)

0:000:00