Disse ministerier brugte flest penge på konsulenter i 2018

DOKUMENTATION: Staten brugte 4,6 milliarder kroner på konsulenter i 2018. Få overblik over, hvilke ministerier der brugte mest, og hvor meget managementkonsulenterne fylder i det samlede billede.  

Staten brugte i 2018 4,6 milliarder kroner på konsulenter.

Det er en stigning på halvanden milliard siden 2015.

Altinget har fået aktindsigt i ministeriernes konsulentforbrug fra Moderniseringsstyrelsen.

Med godt 1,2 milliarder brugt på konsulentydelser i 2018 alene skiller det stærkt reformramte Skatteministerium sig ud. Over en fjerdedel af statens indkøbte konsulentydelser er lagt i Skatteministeriet. 

Ole Birk Olesens ministerium bruger mest på managementkonsulenter
Transport-, Bygnings- og Boligministeriet var i 2018 den næststørste indkøber af konsulenter i staten, om end man med 421 millioner kroner ligger markant under Skatteministeriets forbrug. Til gengæld er ministeriet topscorer på forbruget af managementkonsulenter.

Ud af det samlede beløb har Ole Birk Olesens ministerium brugt 357 millioner kroner på managementrådgivning, hvilket svarer til 82 procent af det samlede forbrug.

Til sammenligning brugte Skatteministeriet 18 procent af det samlede beløb på managementkonsulenter, Finansministeriet 26 procent og Justitsministeriet 24 procent.

I en mindre skala har Børne- og Socialministeriet brugt 111 millioner af de samlede 122 millioner kroners på managementrådgivning, hvilket svarer til 91 procent. 

Managementkonsulent-forbruget faldet siden 2017
Statens samlede forbrug på managementkonsulenter var i 2018 1,7 milliarder kroner, hvilket er et fald på cirka 400 millioner fra de 2,1 milliarder, man brugte i 2017.

I 2015 brugte staten, hvad der i 2018-priser svarer til 805 millioner kroner, og i 2016 852 millioner kroner.

Nedenfor er statens konsulentindkøb for samtlige ministerier opgjort i et søjlediagram, der indeholder beløb for både it-konsulenter og managementkonsulenter. Statsministeriet er udeladt, da de ifølge Moderniseringsstyrelsen ikke havde konteret nogen konsulentindkøb i 2018. 

Forrige artikel Pressechefen i Miljø- og Fødevare­ministeriet stopper Pressechefen i Miljø- og Fødevare­ministeriet stopper Næste artikel ”Hyklerisk og bekymrende”: Statens konsulentforbrug er vokset med halvanden milliard under Løkke ”Hyklerisk og bekymrende”: Statens konsulentforbrug er vokset med halvanden milliard under Løkke