Høring om offentlighedslov: "Hvis man kompromitterer maskinrummet, vil de politiske beslutninger flytte over i andre fora, hvor der ikke er offentlig adgang"

En høring om offentlighedsloven bød på flere forslag til at få mere åbenhed om det faglige grundlag i politiske beslutninger. Tidligere departementschef advarede dog om, at lempelser kan medføre risiko for nye beslutningsforaer og mindre skriftlighed.

Det medførte protester, da der i 2013 blev vedtaget en ny offentlighedslov, der gjorde det sværere at få aktindsigt hos myndigheder. Her afholdte en folkebevægelse for åbenhed lysfest mod loven på Christiansborg Slotsplads. ARKIV.
Det medførte protester, da der i 2013 blev vedtaget en ny offentlighedslov, der gjorde det sværere at få aktindsigt hos myndigheder. Her afholdte en folkebevægelse for åbenhed lysfest mod loven på Christiansborg Slotsplads. ARKIV.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Regeringen er gået i gang med at drøfte mulige lempelser af offentlighedsloven.

Det sker efter otte års krads kritik af de indskrænkninger i offentlighedsloven, der blev indført i 2013, heraf ikke mindst indførelsen af den såkaldte ministerbetjeningsregel.

Derfor havde Folketingets Retsudvalg onsdag inviteret til en høring om offentlighedsloven, og blandt andre journalist og forfatter Jesper Tynell kom med et markant forslag til lempelse.

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00