I tre år vidste Folketinget intet: Fejl gav over 100 borgere adgang til at stemme og få dansk pas

Med knap tre års forsinkelse har Folketinget fået at vide, at 111 personer ved myndighedsfejl er blevet registreret som danske statsborgere. “Stærkt kritisabelt” og “dybt forrykt”, mener indfødsretsordførere.

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (S) orienterede i oktober indfødsretsudvalget om resultatet af en undersøgelse fra 2020, der viste, at mere end 100 borgere var blevet fejlregistreret i CPR-registret som danske statsborgere.
Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (S) orienterede i oktober indfødsretsudvalget om resultatet af en undersøgelse fra 2020, der viste, at mere end 100 borgere var blevet fejlregistreret i CPR-registret som danske statsborgere.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Mere end 100 borgere har i årevis gået og troet, at de var danske statsborgere.

De har nemlig haft adgang til at få et rødbedefarvet pas og stemme ved folketingsvalg.

Men det var en fejl.

I alt har 111 borgere i Danmark nemlig været fejlregistreret i CPR-registret, og hovedparten af dem har derfor fået ændret deres nationalitet tilbage.

Så hvis de har haft et dansk pas, er det nu taget fra dem. Og hvis de har stemt til folketingsvalg, er den mulighed også taget fra dem.

Det er konsekvensen af en undersøgelse fra 2020, som Folketingets Indfødsretsudvalg først blev orienteret om i oktober i år.

Ministre svarer

CPR-registret hører under indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V), og hun understreger, at de centrale registre naturligvis skal indeholde korrekte oplysninger, og at det er vigtigt, at myndighederne er påpasselige, når de foretager registreringer i systemerne.

“Det gælder også CPR-systemet, og det er helt afgørende, at myndighederne følger op, når de bliver opmærksomme på, at der kan være forkerte oplysninger i systemet, og får dem rettet, hvis man konstaterer fejlregistreringer,” udtaler Sophie Løhde i en skriftlig kommentar. 

Det er et demokratisk problem, hvis vi har folk, der går ned og stemmer til folketingsvalg uden at have dansk statsborgerskab.

Mikkel Bjørn
Indfødsretsordfører, Dansk Folkeparti

Udlændinge- og Integrationsministeriet understreger overfor Altinget, at de berørte borgere aldrig har haft dansk statsborgerskab, fordi der er tale om fejlregistreringer i CPR-registret.

Men borgerne selv og resten af omverdenen har altså troet, at de var danske statsborgere, og borgerne har fået adgang til de rettigheder, der normalt følger med et dansk statsborgerskab.

”Det er selvfølgelig ærgerligt, at der er sket fejlregistreringer i CPR. Og jeg har fuld forståelse for, at det er meget frustrerende for de berørte borgere,” skriver udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (S) i en kommentar.

”Dybt kritisabelt”

Både Konservative og Dansk Folkeparti kalder det ”dybt bekymrende”, at folk, der ellers ikke har haft ret til det, de facto har haft adgang til alle de rettigheder, som følger med et dansk statsborgerskab.

”Vi vil ikke acceptere fejl og mangler, der betyder, at vi ikke ved, hvem vi lukker ind i vores fællesskab,” siger Brigitte Klintskov Jerkel, indfødsretsordfører for Konservative.

Indfødsretsordfører Mikkel Bjørn fra Dansk Folkeparti kalder fejlen for “dybt forrykt og kritisabelt”:

"Det er et demokratisk problem, hvis vi har folk, der går ned og stemmer til folketingsvalg uden at have dansk statsborgerskab, og jeg forventer, at ministeren (udlændinge- og integrationsministeren, red.) iværksætter nogle sikkerhedsmekanismer imod den slags.”

Handler om tillid

I 2020 gennemgik Udlændinge- og Integrationsministeriet 124 udvalgte sager, fordi en indledende screening havde skabt tvivl om, hvorvidt de fremgik som danske statsborgere på grund af myndighedsfejl.

Det viste sig altså at være tilfældet for 111 af personerne. 

Selv om resultatet af undersøgelsen forelå i slutningen af 2020, fik Folketinget “beklageligvis” først i oktober besked om de mange forkerte statsborgerskaber, skriver Kaare Dybvad i en orientering til indfødsretsudvalget, der normalt behandler dispensationssager om statsborgerskab. 

Jeg har fuld forståelse for, at det er meget frustrerende for de berørte borgere.

Kaare Dybvad (S)
Udlændinge- og integrationsminister

Et forløb, som er “stærkt kritisabelt”, mener Brigitte Klintskov Jerkel:

"Desværre skriver det sig ind i en lang række af skandalesager i ministeriet, som allerede har ført til, at vi ikke har tillid til, at ministeren har styr på, om de rigtige får dansk statsborgerskab.”

Mikkel Bjørn mener, sagen vidner om, at området “fuldstændig sejler”.

“Det vidner om, at ministeren og ministeriet prøver at skærme sig mod kritik ved at holde fuldstændig og dybt relevante oplysninger hemmelige for udvalget og for befolkningen. Men det taler jo ind i en fejlkultur, som nu har hersket på indfødsretsområdet i en lang årrække.”

Nu siger du holde det hemmeligt, men det er vel bare en fejl, at I ikke er blevet orienteret før?

“Så naiv er jeg ikke.”

Hvorfor er det en væsentlig viden for jer at have?

“Det handler grundlæggende om, at vi skal have overblik over, om der er styr på indfødsretsområdet, og at vi skal have tillid til, at der forvaltes efter gældende lovgivning,” siger Mikkel Bjørn.

Lignende sager blev lukket

I 104 ud af de 111 sager er de pågældende borgere blevet omregistreret i CPR.

For syv personer er der ikke fundet grundlag for at ændre registreringen af statsborgerskab fra dansk til et andet statsborgerskab. For én person er sagsbehandlingen uafsluttet.

Men det er langtfra sikkert, at de mere end 100 borgere er alene om at være blevet fejlregistrerede.

For to tidligere planlagte undersøgelser af et betydeligt større antal borgere var før det løbet ud i sandet.

Det viser en aktindsigt, som Altinget efter et halvt år fik svar på i september måned i år.

Læs mere om det her. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brigitte Klintskov Jerkel

MF (K), byrådsmedlem, Greve
socialrådgiver

Mikkel Bjørn

MF (DF), formand, Indfødsretsudvalget
lærer (Jelling seminarium 2020)

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00