Karen Ellemann: Min kritik af Nordisk Råd skaffede mig jobbet

Timingen var uskøn, erkender genvalgte Karen Ellemann, som opgiver sit folketingsmandat for at blive generalsekretær i Nordisk Ministerråd. Hun afviser dog ikke at vende tilbage til politik på et tidspunkt. Og så er der én ting fra sin tid på Christiansborg, som hun fortryder.

Karen Ellemann, der har siddet i Folketinget i 15 år, skifter 1. januar job og bliver generalsekretær i Nordisk Ministerråd. Hendes mandat i Folketinget er blevet overtaget af suppleanten Kim Valentin.<br><br>
Karen Ellemann, der har siddet i Folketinget i 15 år, skifter 1. januar job og bliver generalsekretær i Nordisk Ministerråd. Hendes mandat i Folketinget er blevet overtaget af suppleanten Kim Valentin.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lærke Møller Hansen

Hvad er forskellen på en kamel og Nordisk Ministerråd? En kamel kan knokle løs i 14 dage uden mad og drikke, mens Ministerrådet kan spise og drikke i 14 dage uden at udrette noget nævneværdigt. 

Sådan lød det vittigt fra Karen Ellemann, da hun i Berlingske i 2013 kritiserede Nordisk Ministerråd for at være "Nordens dyreste kaffeklub" og "Nordens papirtiger nr. 1".

Efter nytår sætter hun sig nu selv til rette som generalsekretær i Nordisk Ministerråd. Men ifølge den tidligere minister for nordisk samarbejde var det netop kritikken af sin kommende arbejdsgiver, der sikrede hende jobbet.

”Jeg tog selv kronikken frem til samtalen og sagde: Er I godt klar over, at jeg har været kritisk? Svaret fra dem var: Ja tak, det er det, vi gerne vil have. Jeg vælger at tolke det som om, at det ikke var på trods af min meget harske kritik, men på grund af den jeg fik jobbet,” siger 53-årige Karen Ellemann. 

Læs også

Er problemerne, du kritiserede dengang, blevet løst?

”Det tror jeg ikke. Man vil helt klart kunne se, at der altid vil være løbende mulighed for at forbedre tingene,” siger hun.

Er Nordisk Ministerråd mere relevant nu?

”Nordisk samarbejde er mere relevant end nogensinde før. Dels på grund af den sikkerhedspolitiske situation, men også på grund af de erfaringer, der blev gjort i halen på corona. Pandemien betød, at nationalstaterne ikke havde blik for, at mange pendler frem og tilbage mellem landene, og det havde kæmpestore konsekvenser for både virksomheder og borgere. Den erfaring, ved jeg, er en central del af arbejdet."

Spillede på to heste

Karen Ellemann blev genvalgt til Folketinget med 8.716 personlige stemmer ved valget 1. november. To uger senere blev det offentliggjort, at hun opgiver sit mandat for at blive generalsekretær i Nordisk Ministerråd.

Jobbet havde hun allerede søgt i august. Men selv om hun vidste, at valget ville komme, var hun ikke herre over timingen, påpeger hun.

Det har simpelthen ikke været nogen skøn timing. Det skal jeg være den første til at erkende.

Karen Ellemann

Du søgte jobbet i august, men vælger alligevel at stille op til Folketinget. Er det ikke lidt at føre de cirka 9.000 mennesker, der har stemt på dig, bag lyset?

”Det har simpelthen ikke været nogen skøn timing. Det skal jeg være den første til at erkende. Det er en klar erkendelse af, at jeg har søgt to stillinger samtidig, uden at vide om jeg fik den ene eller den anden eller ingen af dem,” siger hun.

Allerede 21. oktober - 11 dage før valget - fik hun at vide, at jobbet var hendes. Derefter skulle der diskuteres vilkår, forklarer hun.

Men du blev tilbudt jobbet i valgkampen. Burde du ikke have trukket dig som kandidat på det tidspunkt?

”Det ved jeg godt, at der er nogle, der mener, jeg burde have gjort. Det valgte jeg ikke at gøre, fordi kandidatlisterne var tilgået, og stemmesedlerne var trykt, så du kan ikke de facto blive slettet på stemmesedlen. Men du har ret i, at jeg godt kunne have sagt, at jeg ikke ville vælges alligevel. Men det er mit valg at stå det til ende, fordi man har ikke en aftale, før kontrakten er underskrevet. Den forhandling var på ingen måder afsluttet, da valgdagen oprinder."

Blå bog

Karen Ellemann

  • 53 år.
  • Født i Charlottenlund.
  • Datter af forhenværende udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen og sekretær Hanne Ellemann-Jensen.

Karriere

  • Forhenværende minister for fiskeri og ligestilling, social- og indenrigsminister og minister for nordisk samarbejde.
  • Folketingsmedlem for Venstre i Københavns Omegns Storkreds, 13. november 2007 – 1. november 2022.
  • 2003-2007: Lærer, Rungsted Skole.
  • 1999-2002: Selvstændig journalist.
  • 1996-1999: Daglig leder, Dagmar Teatret.
  • 1995-1996: Administrationschef, Brinkmann Kommunikation.
  • 1993-1995: Daglig leder, Scandinavian Models.
  • 1990-1993: Konsulent, The Voice.  
  • Uddannet lærer i 2004.

Privat

  • Dyrker Bikram Yoga.
  • Hopper i havet hele året.
  • Går på jagt med sin hund og har både jagttegn og riffeltegn.
  • Gift med Kresten Kloch.
  • Har to børn og to bonusbørn i alderen 23 til 27 år. 

Ikke et fravalg af politik

Stillingen i Nordisk Ministerråd er tidsbegrænset til fire år med mulighed for en forlængelse på maksimalt to år.

Det betyder, at Karen Ellemann skifter fra at være politiker til at være embedsmand for alle de nordiske landes regeringer og de tre selvstyreområder.

Du har en 15 år lang folketingskarriere bag dig, har været minister og er vellidt på Christiansborg. Hvorfor ikke fortsætte i Folketinget?

”Det er bestemt ikke et fravalg af dansk politik, men det er et tilvalg af en opgave, som jeg virkelig ser som vigtig og som en mulighed for at stå i spidsen for at sikre, at nordisk samarbejde er nærværende, vedkommende og resultatskabende.”

I den nye stilling kommer Karen Ellemann til at trække på erfaringen som minister for nordisk samarbejde, tidligere medlem af den danske delegation og formand for Foreningen Norden i Danmark.

Ambitionen for hendes nye rolle er, at det nordiske samarbejde formår at levere på den vision, som de nordiske statsministre har søsat; at de nordiske lande skal være den bedst integrerede region i verden i 2030.

Det er bestemt ikke et fravalg af dansk politik, men det er et tilvalg af en opgave, som jeg virkelig ser som vigtig.

Karen Ellemann

Karen Ellemann lægger ikke skjul på, at hun finder livet som politiker både enormt meningsfuldt, men en sjælden gang også byrdefuldt. Særligt dynamikken på Slotsholmen kommer hun til at savne med folkevalgte, embedsmænd, partiansatte og pressen under samme tag.

Hvad glæder du dig mest til ved dit nye job?

”Jeg glæder mig til for alvor at få hele organisationen ind under huden, og jeg vil tillade mig at bruge tiden på at rejse rundt til de institutioner, som hører under Nordisk Ministerråd. Ikke mindst glæder jeg mig til at få besøgt og talt med de forskellige direktører for at få deres blik på det fremtidige nordiske samarbejde.”

”Det burde være sket på min vagt”

Når Karen Ellemann ser tilbage på sit politiske liv, er der særligt en sag, som "rammer helt ind i hjertekuglen”. Hun er personligt ked af, at det ikke var hende, der som minister stod i spidsen for den undskyldning, som Godhavnsdrengene modtog fra Mette Frederiksen og den danske stat i 2019.

Sagen drejer sig om drenge, der blev udsat for overgreb, herunder seksuelle overgreb og medicinske forsøg, på børnehjemmet Godhavn fra 1950 til 1975.

Sagen lå også på Karen Ellemanns bord, da hun var social- og indenrigsminister i 2016, men dengang afviste hun ligesom tidligere socialministre blankt at undskylde for de overgreb, drengene fra Godhavn blev udsat for.

Hvad er det, du fortryder?

”Jeg må indrømme, at jeg har respekt for, at den nu tidligere regering valgte at sige undskyld. Jeg sad og så hele pressemødet, og jeg var helt ærlig rørt og tænkte, at det burde være sket på min vagt. Det er det, jeg fortryder. Jeg havde ansvaret og diskussionerne med juristerne, dengang sagen kørte, som havde masser af skyts til at forklare, hvor vanskeligt det er for en stat at gå ud og påtage sig et ansvar."

"Alt det forstod min logik, men at have det politiske mod til at sige: Det kan godt være, at der kommer erstatningssager, men ikke desto mindre var det det rigtige at gøre. Den sag påvirkede mig, da jeg selv stod med den, og jeg blev positivt berørt, da de fik undskyldningen.”

Kommer vi til at se dig i politik igen på et senere tidspunkt?

”Det er for tidligt at sige og afhænger af, hvor vanskelig denne opgave bliver. Vi må se, hvor meget power der er tilbage på batterierne til den tid. Det kræver et godt helbred, og at man har masser af visioner, hvis man vil være parlamentariker. Jeg smækker ikke nogen døre. Det har ikke været et fravalg af dansk politik. Det er et tilvalg af nordisk samarbejde.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Ellemann

Generalsekretær, Nordisk Ministerråd, fhv. minister, MF (V) og medlem af Folketingets Præsidium
lærer (N. Zahles Seminarium. 2004)

0:000:00