Debat

LA: Nej tak til tredje udflytningsrunde

DEBAT: I stedet for at flytte rundt på offentlige arbejdspladser skal vi føre en politik, som understøtter privat vækst. Derfor mener vi ikke, der skal komme en tredje udflytningsrunde, skriver Christina Egelund (LA).

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christina Egelund (LA)
Politisk ordfører

Det går rigtig godt i hele Danmark. Der er god gang i væksten alle steder – ja, mange steder mangler man ligefrem arbejdskraft. Det er positivt og skal understøttes, så opsvinget bider sig fast – også uden for de største byer. Det gøres ikke ved at flytte rundt på eksisterende offentlige arbejdspladser, men i stedet ved at føre en politik, som understøtter privat vækst.

Det handler om gode rammevilkår for erhvervslivet, så færre virksomheder ser sig nødsaget til at flytte til udlandet. Om at sikre adgangen til den nødvendige arbejdskraft, god mobilitet uden for Metroens rækkevidde med gerne endnu lavere bilafgifter, udbygning og vedligehold af infrastrukturen.

Ikke mindst handler det om at understøtte de frie grundskoler, som i mange mindre byer gør det ud for den eneste skole, efter at kommunalbestyrelserne har lukket mange folkeskoler.

Fakta
Deltag i debatten
Skriv til [email protected]

Vi har en klar politisk forpligtigelse til at understøtte alle de parametre, der sammen skaber grobunden for, at en familie kan se et perspektiv i at gå imod urbaniseringsstrømmen og skabe sig et godt liv uden for de største byer.

Et forkert billede af store skel
Debatten om land versus by har slået sine folder i en del år efterhånden, og der er efter min opfattelse tegnet et forkert billede af meget store skel mellem hovedstaden og resten af landet. Sagen er, at i dag er der gode forudsætninger for at skabe sig et godt liv, uanset hvor i landet man bor – heldigvis!

Automatreaktionen med, at staten død og pine skal ligge i hovedstaden, er brudt. 

Christina Egelund (LA)
Politisk ordfører

Derfor mener vi heller ikke i Liberal Alliance, at der er behov for at gennemføre en tredje runde med massive udflytninger af statslige arbejdspladser. De runder, som er vedtaget, er fine, og de har rettet op på den centralisering, som kom i kølvandet på strukturreformen.

Mental game changer
Derudover har de allerede vedtagne udflytninger tjent som en mental game changer: Staten kan godt drives fra andre steder end København K, og det er mit håb, at fremtidige beslutninger om placeringer træffes ud fra nøgterne, faglige hensyn, hvor geografi er en naturlig del af overvejelserne.

Man kan nemlig godt drive stat i Jylland!

Automatreaktionen med, at staten død og pine skal ligge i hovedstaden, er brudt. Det er et vigtigt mentalt skifte, og det har krævet sin debat, hvor det ind imellem har lydt, som om det nærmest er en straf at bo i Jylland, eller at der nærmest er umuligt at opdrive en akademiker øst for Valby Bakke.

Lad os definitivt begrave de myter og så fremover bruge energien på at understøtte væksten i den private sektor.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christina Egelund

Uddannelses- og forskningsminister (M), fhv. MF og gruppeformand (LA) 2015-19
studier i moderne litteratur (Sorbonne, Paris 2000-03)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024