Løkkes nye højre hånd: Jeg har lært at acceptere forhold, jeg ikke kan påvirke

INTERVIEW: 18 år i militæret har bestyrket Richard Engelholm i, at det er nuet, der gælder, og at han kun skal bruge energi på de ting, han kan påvirke. Mød Lars Løkke Rasmussens nye personlige sekretær.

“Ja, jeg var lidt nervøs," bemærker Richard Engelholm om sit første møde med Lars Løkke Rasmussen på en morgenløbetur til Spejdernes Lejr 2017, hvor han var lejrchef.
“Ja, jeg var lidt nervøs," bemærker Richard Engelholm om sit første møde med Lars Løkke Rasmussen på en morgenløbetur til Spejdernes Lejr 2017, hvor han var lejrchef. Foto: Privat
Sine Riis Lund

Uniformerne fylder godt op i Richard Engelholms garderobe. Hver især passer de til en bestemt lejlighed.

Ja, faktisk vil han ofte i et direktiv eller reglement kunne læse, hvad han skal have på hvornår.

Sådan har det mere eller mindre været i de 18 år, hvor Richard Engelholm har tjent Forsvaret, senest som strategisk HR-rådgiver.

Fra februar skal den 36-årige løber, bjergbestiger og dykker derimod iføre sig civile klæder, når han går på arbejde som personlig sekretær for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Livet er simpelthen for kort til at gøre noget, man ikke tror på, eller kæmpe for noget, man ikke har kært. Derfor er Altid frejdig når du går også min yndlingssalme.

Richard Engelholm
Kommende personlig sekretær for Lars Løkke

For mange danskere er det en søvndrukken morgenrutine. For Richard Engelholm er det et utal af tøjvalg.

“Nu skal det pludselig indbygges i min daglige rutine at tage stilling til skjorter, bukser, blazere og slips. Og det kan da være, at jeg nogle morgener kommer til at føle mig som en nybagt student på vej til sit første bal.”

Her ses Richard Engelholm kort tid efter medaljeceremonien til Nijmegen-marchen i 2016, der er en årlig march på mere end 160 kilometer over fire dage i og omkring den hollandske by Nijmegen.

Søger udfordringerne
Ordene kommer fra en mand, der ellers ikke sådan er til at bringe ud af fatning.

Richard Engelholm har tre gange ledt kampenheder i Kosovo og Afghanistan og planlagt en spejderlejr med 700 frivillige og 37.000 deltagere. Sidste år gennemførte han Marathon des Sables, der er et 250 kilometer langt løb gennem Sahara med egen oppakning.

Han mener da også, at Pippi Langstrømpe er ophavsmand til årtiers bedste selvudviklingscitat med ordene “Det har jeg aldrig prøvet før, så det kan jeg sikkert godt”.

“Det lever jeg efter. Jeg tror, mange mennesker er deres egen største begrænsning. Det er vigtigt at have modet til at fejle, for det er dér, man lærer og udvikler sig.”

Ferierne har de sidste mange år indeholdt elementer som dykning, vandring, skiløb, eller som her bjergbestigning, hvor Richard Engelholm ses på toppen af bjerget Aconcagua i Argentina cirka 7.000 meter over havet.


I sit tidligere job i Forsvarskommandoen har Richard Engelholm hidtil haft en vis snitflade til det politiske niveau, men nu træder han helt ind i det politiske maskinrum. Det kommer til at kræve en vis tilvænning.

“Jeg er meget bevidst om, at jeg på den ene side formentlig skal adaptere nye omgangsformer og hensyn, men at jeg på den anden side stadig skal kunne genkende mig selv. Ellers ville jeg heller ikke længere være den, der engang blev ansat.”

Kunsten ikke at knække
Det var da heller ikke den politiske lugtesans, han solgte sig selv til jobbet på. Det var mere ord som vedholdende, analytisk stærk og loyal.

For Richard Engelholm ligger det loyale i at sige hvad han mener, når han bliver spurgt. Også når det ikke bekræfter chefens opfattelse. Han gør omvendt klart, at han er loyal over for de beslutninger, der træffes. Selv hvis han måtte være uenig i dem.

Og er der noget, den militære opflaskning og de mange hårde løb har givet Richard Engelholm, så er det en evne til at skabe overblik og at strukturere, fokusere og prioritere.

Men han har også opdaget, at han mestrer at navigere på grænsen af sin egen formåen uden at miste balancen.

Det kan handle om noget så lavpraktisk som at kunne mærke på egen krop, hvor længe han kan gå med for lidt hvile, uden at det får for store konsekvenser.

“Hvis jeg får for lidt søvn i for lang tid, kan min korttidshukommelse godt svigte. Det kan jeg ikke ændre på, men når jeg kender signalerne, kan jeg håndtere det ved at være flittigere med min notesblok og kuglepen.”

Kæmp for det, du har kært
For Richard Engelholm er det nuet, der gælder. Og han er bevidst om kun at bruge energi på de ting, han kan påvirke.

Den tilgang til livet er blevet skærpet under et kursus i Jægerkorpset, hvor instruktørerne konstant stressede kursisterne gennem fysisk aktivitet, mangel på mad og søvn og uvidenhed om, hvad der sker lige om lidt.

Kurset indeholdt blandt andet et krigsfangekursus, der skulle træne i at opretholde det mentale helbred samtidig med accept af afgivelsen af fysisk kontrol til en gidseltager eller fangevogter.

“Kurset har bidraget til at lære mig at acceptere forhold, jeg ikke kan påvirke og i stedet fokusere på det, jeg har indflydelse på."

Richard Engelholm er blevet forskånet fra at måtte overgive sig til fjenden, men han har mistet mange kammerater i Afghanistan og Irak. Og han har oplevet hårdt sårede på tætteste hold.

“Det har fået mig til at reflektere meget over, hvor vigtigt det er, at man tror på det, man gør. Og at man kæmper for det, man har kært. Livet er simpelthen for kort til at gøre noget, man ikke tror på, eller kæmpe for noget, man ikke har kært. Derfor er Altid frejdig når du går også min yndlingssalme.”

Richard Engelholm nyder et hvil under en operation i Afghanistan.

Om kort tid skal Richard Engelholm kæmpe for statsministeren på nærmeste hold på Christiansborg.

Hvad det slag præcist kommer til at indebære, har Richard Engelholm selv været lidt i tvivl om. Til jobsamtalen frygtede han derfor allermest at blive spurgt om, hvad han forventer sig af stillingen.

“En stilling som denne er karakteriseret ved, at omverdenen måske ser ti procent af virket, og det er svært at forestille sig resten. Derfor var mit billede af stillingen på den ene side krystalklart, men på den anden side lidt diffust og svært at sætte ord på.”

"Once in af lifetime opportunity"
De fleste havde nok spået Richard Engelholm en karriere, hvor uniformen de kommende år fortsat var morgenens sikre valg.

Forsvaret lavede i slutningen af 2016 en bedømmelse af Richard Engelholm, der konkluderede, at han fortsat er egnet til international tjeneste i eksempelvis Afghanistan eller Irak, at han er et “åbenlyst potentiale” til at blive major, og at der er flere oplagte muligheder for videreuddannelser.

Richard Engelholm mener dog ikke, at karriereskiftet er et fravalg af Forsvaret, men derimod et tilvalg af en unik mulighed.

“Man skal passe på med at være så fastlåst på sin plan, at man ikke har blik for gunstige muligheder undervejs. Og som min chef skrev til mig, da jeg søgte orlov: Det her er a once in a lifetime opportunity."

Interviewet er baseret på en skriftlig dialog mellem Altinget og Richard Engelholm.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Richard Engelholm

Strategichef, Berlingske Media, reserveofficer, Den Kongelige Livgarde, fhv. sekretær, Lars Løkke Rasmussen (V), fhv. personlig assistent, Jakob Ellemann-Jensen (V)
officer

0:000:00