Mette Frederiksen laver historisk udvidelse af Statsministeriet

UDVIDELSE: Statsministeriet bliver historisk stort målt på antal ansatte. Samtidig udvider statsminister Mette Frederiksen (S) kredsen af personer uden ministertitel, der må sidde med i regeringens magtfulde udvalg.

Placeholder image
Statsminister Mette Frederiksen gør sit Statsministeriet det største nogensinde målt på antal ansatte. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Statsministeriet vil i den kommende tid blive udvidet og blive historisk stort.

Det skriver Ugebrevet Mandag Morgen.

Når regeringen på mandag præsenterer sit udspil til en ny finanslov, vil der blive afsat yderligere 18 millioner kroner i bevillingen til Statsministeriet. Den ekstra pose penge vil statsminister Mette Frederiksen (S) bruge til at ansætte 15 til 20 ekstra årsværk.

Dermed vil Statsministeriet gå fra nuværende 84 til hele 104 årsværk, og det vil give det største Statsministerium målt på ansatte siden ministeriets oprettelse i 1914.

Udvidelsen sker for at sikre, at Folketingets politiske beslutninger i større grad bliver ført ud i virkeligheden, fortæller Mette Frederiksen til Mandag Morgen.

”Det er en demokratisering af den almindelige politiske proces. Hvis ikke du har en politisk ledelse, i enhver regering, og i enhver valgperiode, som lever op til det mandat, der er givet, og som også påtager sig ansvaret for det, så svækker du gradvist vores demokrati. Og det må man aldrig nogensinde gøre,” siger hun til Ugebrevet Mandag Morgen.

Rådgivere får plads i magtfulde udvalg
Mens Statsministeriet får flere hænder, udvider Mette Frederiksen også kredsen af personer, der må være med i regeringens to magtfulde udvalg - Økonomiudvalget og Koordinationsudvalget.

Fremover skal flere særlige rådgivere have plads i udvalgene. Det gælder primært rådgivere fra Statsministeriet og Finansministeriet. Men der er også mulighed for, at nogle af fagministrenes rådgivere kan sidde med alt efter, hvad der er på dagsordenen, når udvalgene mødes.

Rådgiverne får samme status som embedsmænd, så de faste medlemmer af udvalgene vil kun være ministre.

Det vakte en del kritik på Christiansborg, da Mette Frederiksen kort tid efter regeringsdannelsen sidste år valgte at give Statsministeriets daværende stabschef og sin nære rådgiver, Martin Rossen, en plads i de to magtfulde udvalg. Kritikken skyldes, at særlige rådgivere ulig ministrene ikke kan stilles til ansvar af Folketinget.

Læs hele Mandag Morgens interview med Mette Frederiksen her.

Læs også

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i Afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser