Nyt lovforslag bekymrer jurister: “En væsentlig forringelse af retsgrundlaget og adgangen til de danske domstole”

Politikerne går for vidt i deres iver for at effektivisere domstolene i et nyt lovforslag fremlagt af justitsministeren, fremfører en række aktører. Peter Hummelgaard (S) mener derimod, at lovforslaget "rammer den rigtige balance mellem de to ben i retssikkerheden – rigtige afgørelser i rette tid".

Justitsminister Peter Hummelgaard afholdt i november 2023 doorstep med Folketingets partier om den indgåede aftale for domstolenes økonomi for 2024-2027. Det er tiltag i denne aftale, der nu skal gennemføres via et lovforslag. 
Justitsminister Peter Hummelgaard afholdt i november 2023 doorstep med Folketingets partier om den indgåede aftale for domstolenes økonomi for 2024-2027. Det er tiltag i denne aftale, der nu skal gennemføres via et lovforslag. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Færre kan få bistand fra en advokat i civile sager, og forældre mister adgang til at anke familierettens afgørelser om samvær med deres børn.

Det er eksempler på konsekvenser af et lovforslag, som justitsminister Peter Hummelgaard (S) har fremlagt, der møder kritik fra en lang række aktører, viser en gennemgang af høringssvar.

“I sin helhed er lovforslaget efter Advokatrådets opfattelse en væsentlig forringelse af retsgrundlaget og adgangen til de danske domstole,” skriver generalsekretær Andrew Hjuler Crichton.

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00