Politisk journalist udgiver digtsamling om Christiansborg-miljøet

BOGUDGIVELSE: TV 2-journalist Knud Brix har skrevet en digtsamling om sit virke som politisk reporter på Christiansborg. Jeg har udeladt de positive sider, siger forfatteren om bogen.

Onsdag udkommer Knud Brix' digtsamling om livet som politisk journalist.
Onsdag udkommer Knud Brix' digtsamling om livet som politisk journalist.Foto: Peter Skov
Amalie Bjerre Christensen

De fleste er vant til at se ham udlægge den politiske debat på skærmen.

Men fra onsdag kan politisk journalist på TV 2 Knud Brix også skrive digter på sit cv.

Det sker, når han udgiver digtsamlingen, Natfolden, der handler om Christiansborg, politik, magt og afmagt i livet som politisk journalist.

”Christiansborg og journalistik er ikke et sted, hvor poesi normalt trives, fordi sproget er så hårdt. Christiansborg er drevet af skulle få folk til at gøre noget bestemt, og det journalistiske sprog er hårdt og præcist, fordi det skal formidle noget information hurtigt og præcist. Der synes jeg, poesien er en form for modsprog til det,” siger Knud Brix til Altinget.

Magt ændrer mennesker
Bogen er et forsøg på lyrisk at undersøge forholdet mellem magthaverne og pressen. Samtidig skal bogen afspejle, hvordan det ændrer et menneske at have sin daglige gang i magtens korridorer.

I mere end fem år har Knud Brix på sin mobiltelefon og notesblok nedskrevet tanker om etiske dilemmaer og moralske refleksioner af begivenheder, han har oplevet. Ofte er tankerne nedskrevet, mens han har siddet i tårnet i Proviantgården på Christiansborg.

Men indholdet er ikke den sande virkelighed, lyder det fra forfatteren.

”Når jeg kiggede på de her blokke, var det de mørke ting, der havde sneget sig derned. Hvis det skulle være repræsentativt for, hvad der foregår i dansk politik og journalistik, skulle jeg spæde det op med noget lyst, fordi der foregår mange gode ting i dansk politik, og vi har et godt system. Men hvis jeg begyndte at spæde det op med positive ting, for at det skulle være repræsentativt, ville jeg udvande projektet, og så ville det være litterært uinteressant,” siger Knud Brix.

Skal læses som fiktion
Digtsamlingen er opdelt i to dele, hvor første del handler om digterens tid som krigsreporter, hvor han flere gange har besøgt den danske og amerikanske hær i Irak. Anden del handler om digter-jegets virke som politisk journalist på en tabloidavis.

I digtene indgår alt fra skæve meningsmålinger, en finansminister, der henter pizza, til fortrolige baggrundssamtaler med højtstående kilder i den politiske verden.

Selvom den opmærksomme læser med kendskab til Christiansborg-miljøet måske vil kunne genkende situationer eller personer i digtene, så er bogen fiktion, fastslår Knud Brix:

”Folk, der er tætte på systemet, vil læse nogle ting, og folk, der ikke kender Christiansborg, vil måske læse nogle andre ting. Jeg kan ikke bestemme, hvordan folk læser det. Jeg står ved det 100 procent, og de ting, der kan være genkendelige for nogle, er jo fordi, jeg ikke kan løbe fra, at jeg har været journalist i ti år,” siger han og tilføjer:

”Jeg har oplevet en masse ting, og det har også været vigtigt for mig, at det skal være til at forstå. Men det gør det ikke til noget, der virkelig er sket, for det er det ikke.”

Bogen udgives fra forlaget Kronstork 11. maj 2017.

Dokumentation

Knud Brix er 36 år (født 15. maj 1980) i Horsens.

Uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i 2006.

Han har været politisk journalist på Nyhedsavisen, hvor han dækkede Irak-krigen. Senere arbejdede han som journalist på Ekstra Bladet og Jyllands-Posten.

Siden 2012 har han arbejdet som politisk reporter på TV 2.

Tog i 2014 en Master i Afrikastudier ved Københavns Universitet.

I 2013 modtog han Presselogens Fjæsing-pris, og i 2015 fik han det amerikanske 'German Marshall Fellowship'.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Knud Brix

Ansv. chefredaktør, Ekstra Bladet
journalist (DJH 2006), master i afrikastudier (Københavns Uni. 2014)

0:000:00