Debat

Politisk rådgiver: De nye rådgivere i Downing Street er skøre og afvigere

KRONIK: En tidlige karriere i Finansministeriet er stadig den sikre vej til et topembedsmandsjob i Danmark, men måske er det tid til nyt. I Storbritannien søger Boris Johnsons rådgiver nu radikalt anderledes tænkende personer til embedsapparatet, skriver Carsten Mai.

Boris Johnsons rådgiver nu inviterer radikalt anderledes tænkende personer til at foretage en total ændring af den måde, det britiske embedsapparat arbejder på, skriver Carsten Mai.
Boris Johnsons rådgiver nu inviterer radikalt anderledes tænkende personer til at foretage en total ændring af den måde, det britiske embedsapparat arbejder på, skriver Carsten Mai.Foto: Toby Melville/Reuters/Ritzau Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Carsten Mai
Politisk rådgiver, sociolog, tidligere særlig rådgiver for finansminister Thor Pedersen (V)

Er du skør eller blot generelt afvigende? Så har du nu muligheden for at blive politisk rådgiver i Downing Street nr. 10. Dominic Cummings, toppolitisk rådgiver for premierminister Boris Johnson, har nemlig sendt et jobopslag på gaden, og det vækker opsigt.

Opslaget inviterer radikalt anderledes tænkende personer til sammen med Cummings at foretage en total ændring af den måde, det britiske embedsapparat arbejder på. Premierministeren pusler med en plan om at udskifte en tredjedel af sit kabinet i løbet af næste måned, og samtidig vil Dominic Cummings gennemføre, hvad der bedst betegnes som en paladsrevolution.

Den britiske regering har et komfortabelt flertal på 80 sæder i Underhuset, og efter Cummings' mening betyder det, at regeringen ikke behøver bekymre sig om at være upopulær på kort sigt eller om "mediestøj", som han kalder det. Tværtimod er tiden inde til at virkeliggøre en radikal strategi.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Cummings inviterer nu wildcards, kunstnere og folk, der aldrig har sat deres fødder på et universitet, til at blive en del af rådgiverholdet i Downing Street. Ud skal derimod æggehovederne fra de dyre private skoler og de to topuniversiteter i "Oxbridge".

Er du en af dem, der overvejer at trykke "send" under Cummings' jobopslag, bør du vide, at han er klar til at smide dig i papirkurven indenfor "et par uger", hvis du ikke dur.

Hvad med en forsøgsordning? En ny tredje vej – traditionelle embedsmænd, særlige rådgivere og nye embedsfolk med baggrund fra erhvervslivet?

Carsten Mai
Politisk rådgiver, sociolog, tidligere særlig rådgiver for finansminister Thor Pedersen (V)

The train of shame
Det er let at afvise Cummings som en gal mand med forrykte ideer. Men der er mere i ham end blot ønsket om at disrupte Whitehall. Den strategiske kommunikation kobles nemlig med en helt ny politisk retning sat af Boris Johnson.

Den berygtede konservative nøjsomhedspolitik er nu taget af bordet. Det er den politik, som har skabt rekordstor ulighed i England og forarmet de nordlige dele af landet. Men nu er bøtten vendt. Boris Johnsons regering lægger op til at pumpe store investeringer i Nordengland. Det er også der, at konsekvenserne af Brexit efter eksperternes mening bliver størst.

Samtidig er det selvfølgelig med i Downing Streets overvejelser, at netop valgkredsene i nord for første gang længe har sendt konservative medlemmer ind i Underhuset.

Det mest tydelige eksempel på, at Boris Johnson pludselig har fået andre værdier end de traditionelle konservative, er, at hans regering nu vil nationalisere en række jernbaner i Nordengland. Ganske enkelt fordi den private operatør alene har leveret forsinkelser og højere billetpriser.

Togafgangen mellem Bristol og London er meget rammende blevet kaldt "the train of shame", fordi toget aldrig er afgået til tiden.

Rip, Rap og Rup-modellen
Hvad Boris Johnson er gået i gang med, er ikke så langt fra dansk politik, som vi måske tror. Også herhjemme har regeringen valgt at pumpe flere penge ud til velfærd, samtidig med at den holder fast i en stram kurs for de stærke identitetspolitiske markører: udlændinge, kriminalitet og forsvar.

Alt efter temperament kan man kalde Boris Johnson en moderne dansk socialdemokrat eller vores statsminister en ny britisk konservativ.

Hvad så med embedsmændene herhjemme? Der er jo ikke lagt op til en ny rekrutteringsform.

Nej, men måske tiden er inde? Topembedsmændene trækker i stigende grad dårlige sager efter sig. De rekrutteres fortsat efter Rip, Rap og Rup-modellen, nemlig gennem en tidlig karriere i Finansministeriet, og embedsmændene forstår mindre og mindre af den mediestyrede politiske verden.

Nogle af dem flygter fra centrale poster ved udsigten til et regeringsskifte, og andre sættes på græs på Finansministeriets fjernest liggende kontorer, når de roder rundt i rollerne mellem embedsværk og minister. Atter andre trykker sig i græsset og kommer først frem, når de særlige rådgivere på et tidspunkt dummer sig og derfor er et let bytte.

Brug for nytænkning efter møgsager
Nyt blod er derfor godt. En alternativ rekrutteringsvej for dele af embedsværket kan for eksempel gå gennem erhvervslivet. Ikke dermed sagt, at forretningsfolk kan rette op på alt på Slotsholmen (eksemplerne på det modsatte er mange), men ansvaret for medarbejdere og en bundlinje kan modne en kommende embedsmand på en anden måde, end hvis man blot har trådt sine barnesko i Slotsholmens kasematter.

For en sådan person vil konsekvenserne af embedsværkets handlinger stå mere lysende klart end for den, der har levet hele sit professionelle liv i et ministerium.

Hvad med en forsøgsordning? En ny tredje vej – traditionelle embedsmænd, særlige rådgivere og nye embedsfolk med baggrund fra erhvervslivet? Sidstnævnte gruppe søger nok kun stillingerne på baggrund af et stærkt ønske om at bidrage til udviklingen af vores velfærdssamfund. Det er en god begyndelse.

Tør vi her i starten af det nye år håbe på nytænkning efter de mange møgsager, i Forsvarsministeriet, Skatteministeriet og diverse styrelser? Tør embedsmændene lade sig udfordre, tør Djøf – eller regeringen?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Mai

Ejer, Carsten Mai & Co, fhv. særlig rådgiver, finansminister Thor Pedersen (V)
cand.scient.soc. (Københavns Uni. 1991)

0:000:00