Professor roser forslag om nye ansættelsesvilkår for rigsadvokaten: Men det bedste ville være at sikre “en reel uafhængighed”

En rigsadvokat skal ansættes for ti år uden mulighed for at blive forlænget eller genansat, foreslår regeringen. Professor emeritus i strafferet Jørn Vestergaard bifalder forslaget, da "kortvarig åremålsansættelse skaber grobund for mistanke om overdreven lydhørhed over for ønsker om politisering".

Selv om der er tale om en klar forbedring, så er rigsadvokatens uafhængighed stadig en illusion, mener professor emeritus i strafferet Jørn Vestergaard. 
Selv om der er tale om en klar forbedring, så er rigsadvokatens uafhængighed stadig en illusion, mener professor emeritus i strafferet Jørn Vestergaard. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Efter flere års debat om risiko for politisering, vil regeringen ændre ansættelsesvilkår for rigsadvokater.

Fremover skal en rigsadvokat ansættes for ti år uden mulighed for at blive forlænget eller genansat, fremgår det af et udkast til et lovforslag fra Justitsministeriet. 

“Rigsadvokaten indtager en særlig rolle i samfundet som anklagemyndighedens øverste chef, og i lyset af de senere års debat findes det rigtigst, at kommende rigsadvokater ansættes på åremål, hvor der ikke er mulighed for forlængelse eller genansættelse,” skriver Justitsministeriet i bemærkningerne til lovforslaget.

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00