Retsudvalget: Læg datasikkerhed under én minister

TRYGHED: Beskyttelsen af borgernes data bør placeres under en enkelt minister, foreslår en arbejdsgruppe nedsat af Retsudvalget. It-sikkerhedsekspert oplever, at det spredte ansvar i dag giver myndighederne travlt ved håndvasken.

Ved regeringsskiftet i 2011 blev IT- og Telestyrelsen nedlagt, og styrelsens opgaver blev fordelt på fire øvrige ministerier. Det var en stor fejl, mener it-sikkerhedsekspert John Foley. 
Ved regeringsskiftet i 2011 blev IT- og Telestyrelsen nedlagt, og styrelsens opgaver blev fordelt på fire øvrige ministerier. Det var en stor fejl, mener it-sikkerhedsekspert John Foley. Foto: Colourbox
Sine Riis Lund

Det politiske og ledelsesmæssige ansvar er i dag spredt ud over mange forskellige styrelser, ministerier og ministre. Man bruger udtrykket, at når mange har et ansvar, så har ingen et ansvar, og det er det, som vi gør opmærksom på.

Karsten Lauritzen
Retsordfører for Venstre og formand for arbejdsgruppen om datasikkerhed

Jeg synes, det var en skandale at nedlægge IT- og Telestyrelsen, og selv om tiden selvfølgelig ikke er til at genopbygge den samme styrelse, så er det i hvert fald sandelig på tide, at nogen begynder at kere sig om datasikkerheden, for det kan ligge på et meget lille sted, hvis man må være helt ærlig.

John Foley
Rådgiver om it-sikkerhed i virksomheden COPITS
Fakta
Baggrunden for arbejdsgruppen om datasikkerhed
  • Kulturudvalget og Retsudvalget konkluderede på baggrund af Se og Hør-sagen i foråret 2014, at sagen vidnede om et generelt behov for bedre datasikkerhed og en mere restriktiv kontrolindsats med behandlingen af følsomme og fortrolige personoplysninger.
  • De to udvalg besluttede efter en forundersøgelse at nedsætte to parlamentariske arbejdsgrupper: Arbejdsgruppen om datasikkerhed under Retsudvalget og arbejdsgruppen om medieetik og medieansvar under Kulturudvalget.

Kilde: "Beretning om datasikkerhed" fra Retsudvalget

Læk af personfølsomme oplysninger som CPR-numre har præget avisoverskrifterne de senere år. Mens alle kan blive enige om, at det er et alvorligt brud på borgernes retssikkerhed, så er det sværere at finde en minister, der vil påtage sig ansvaret for danskernes datasikkerhed.

I dag er området fordelt under adskillige ministeriers porteføljer. Det bør der laves om på, lyder anbefalingen i en beretning fra en arbejdsgruppe bestående af it- eller retsordførere fra alle Folketingets partier.

“Det politiske og ledelsesmæssige ansvar er i dag spredt ud over mange forskellige styrelser, ministerier og ministre. Man bruger udtrykket, at når mange har et ansvar, så har ingen et ansvar, og det er det, som vi gør opmærksom på,” siger arbejdsgruppens formand, Karsten Lauritzen, der er retsordfører for Venstre.

0:000:00