S kalder Løhde i samråd over stigende konsulentforbrug

SAMRÅD: På baggrund af nye tal om statens konsulentforbrug har Socialdemokratiet indkaldt innovationsminister Sophie Løhde til samråd i finansudvalget. 

Når VLAK står bag både velfærdsbesparelser og voksende konsulentforbrug, tegner det billedet af en regering, der er gået den helt forkerte vej.

Det mener Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, som nu indkalder innovationsminister Sophie Løhde (V) i samråd om sagen i Finansudvalget. 

”Det er en bekymrende udvikling, når man flytter penge fra de varme hænder og over på konsulenterne,” siger han. 

Baggrunden for indkaldelsen er Altingets dækning af statens konsulentforbrug, der i Løkkes regeringsperiode er steget fra 3,1 milliarder kroner til 4,6 milliarder kroner ifølge Moderniseringsstyrelsen.

Hvad går pengene til?
Ifølge finansordføreren er selve beløbet problematisk, men der er også stor uvished om konsulenternes kvalitet.

Derfor er det håbet, at innovationsministeren på et samråd kan løfte sløret for, hvad konsulentkronerne konkret er brugt på.  

”Jeg er skeptisk over for, at stigningen skulle afspejle bedre kvalitet. Men vi er nødt til at se, hvad man præcist har brugt ressourcerne på, og vi forventer en klar redegørelse. Har man for eksempel brugt konsulenterne på at nå frem til besparelser på velfærden?” siger han til Altinget. 

Ingen garantier
Finansordføreren henviser til den nuværende finansminister Kristian Jensens (V) kritiske sans for høje konsulentregninger, da Venstre sad i opposition.

Men selv om rollerne i dag er byttet rundt, vil S ikke udstede garantier for, at der kommer et fald i konsulentforbruget.

”Vi starter med at komme til bunds i problemet. Jeg vil ikke gå ind på forhånd med en konklusion, jeg vil først høre ministeren.” 

Men I har jo i hvert fald draget den konklusion, at I kritiserer selve beløbet. Når I har kritiseret Kristian Jensen for at være hyklerisk, er det så ikke en gratis omgang, hvis ikke I garanterer, at en S-ledet regering vil sænke konsulentforbruget? 

”Hvis vi kan bruge de samme værktøjer som sidst, vi var i regering, så er det nemt nok at nedbringe konsulentforbruget. Men det afhænger jo af, hvad årsagerne er.” 

Lytter konstruktivt
Så I vil trække kritikken tilbage, hvis den nuværende regering viser sig at have en god forklaring på det stigende forbrug? 

”Hvis der kommer en virkelig god forklaring, vil vi lytte konstruktivt. Omvendt stiller jeg mig måske lidt tvivlende, når der er sket så voldsom en stigning.” 

Hvis man sidder som potentiel S-vælger og synes, at det her er et vigtigt politisk spørgsmål, kan man så regne med, at en kommende S-ledet regering vil nedsætte forbruget? 

”Jeg vil meget nødig komme med løfter, før vi har en fuldstændig analyse. Før 2011 ville vi nedbringe antallet af konsulenter, og det lykkedes. Man kan diskutere, om det var nok, men dengang var det på baggrund af en analyse, og første skridt er her, at ministeren forklarer, hvad i alverden der er gået galt,” siger Benny Engelbrecht. 

Læs mere på Altinget: embedsværk, der har sat fokus på statens brug af konsulenter. Her kan du læse en masse baggrundsartikler samt se, hvilke konsulenthuse staten bruger oftest. 

Forrige artikel Ny ambassadør for ledelse: Snakker vi kun om penge, kommer vi aldrig i det kreative hjørne Ny ambassadør for ledelse: Snakker vi kun om penge, kommer vi aldrig i det kreative hjørne Næste artikel EU-institutioner giver håndslag på aftale om whistleblowere EU-institutioner giver håndslag på aftale om whistleblowere
Overvismand: Ny velfærdslov bliver ingen paladsrevolution

Overvismand: Ny velfærdslov bliver ingen paladsrevolution

KØF: Formanden for Det Økonomiske Råd, professor Carl-Johan Dalgaard, forventer ikke, at en kommende velfærdslov vil gøre nogen større forskel for udviklingen af de offentlige udgifter. Men detaljerne kan få konsekvenser lokalt.