S præciserer valgløfte: Nærhedsreform skal tænkes ind i al politikudvikling

PLANER: Regeringens bebudede nærhedsreform, der skal mindske kontrol og bureaukrati i den offentlige sektor, kommer ikke som samlet udspil. “En skuffende nyhed,” siger Venstre.  

Regeringens nærhedsreform er langtfra det forsøg på at fjerne regler, bureaukrati og kontrol i den offentlige sektor. De seneste eksempler er Helle Thorning-Schmidts tillidsreform og Lars Løkke Rasmussens sammenhængsreform.
Regeringens nærhedsreform er langtfra det forsøg på at fjerne regler, bureaukrati og kontrol i den offentlige sektor. De seneste eksempler er Helle Thorning-Schmidts tillidsreform og Lars Løkke Rasmussens sammenhængsreform.Foto: Liselotte Sabroe Ritzau/Scanpix
Malte Bruhn

S sagde både før og efter valget, at de ville komme med en reform, og det løber de så fra nu, hvor de sender finansordføreren i byen med budskabet om, at der kommer nogle luftige principper

Sophie Løhde (V)
Politisk ordfører

Da statsminister Mette Frederiksen i oktober holdt åbningstale i Folketinget, fremlagde hun planerne for en ny nærhedsreform.

“Vi har brug for en nærhedsreform, hvor vi skruer ned for detailstyring oppefra og skruer op for faglighed og ledelse ude på institutionerne,” lød det fra Mette Frederiksen.

Fra talerstolen iscenesatte hun initiativet som et angreb på “new public management,” “pseudoarbejde” og den slags bureaukrati, som medarbejderne lader “gå ind ad det ene øre og ud af det andet.”

Dokumentation

Selvstyrereform og nærhedsreform

I maj 2018 præsenterede Socialdemokratiet, der dengang var i opposition, et udspil til en selvstyrereform.

Den skal ifølge Socialdemokratiet ses som en af søjlerne i den såkaldte nærhedsreform, der altså ikke kommer som et samlet udspil, men som skal forstås som en række principper i forskellige politiske tiltag, der kommer fra forskellige ministre i løbet af valgperioden. Et eksempel er den foreslåede politireform, der nu bliver forhandlet af Folketingets partier.

Udspillet til selvstyrereformen indeholdt syv forslag, herunder lokale velfærdsaftaler i kommuner og regioner, flerårige budgetter i offentlige institutioner, færre bindende mål, mere autonomi og ansvar hos den lokale ledelse, mere tilskyndelse til nye løsninger, et styrket kvalitetstilsyn i velfærdsinstitutionerne samt et frivillighedsprincip for kommuner og regioner, der selv skal bestemme, om de vil deltage i reformen.

Kilde: Socialdemokratiet 


0:000:00