Om  
Thomas Ahrenkiel
Lars Findsen

To FE-chefer renset i undersøgelse

Der er ikke er grundlag for at rejse kritik og drage chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, og tidligere chef Thomas Ahrenkiel til ansvar i FE-sag. Tre øvrige FE-medarbejdere, som alle har været tjenestefritaget, går ligeledes fri for kritik. Sådan lyder konklusionen fra FE-kommissionen.

Tidligere chef for FE Thomas Ahrenkiel kan ikke drages til ansvar, lyder det fra FE-kommissionen.
Tidligere chef for FE Thomas Ahrenkiel kan ikke drages til ansvar, lyder det fra FE-kommissionen.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Simon Engell Kjøller

Forsvarets Efterretningstjeneste har været under luppen, siden en undersøgelse afslørede, at tjenesten skulle have tilbageholdt oplysninger for tilsynet med tjenesten. Der er nu kommet afklaring på sagens konsekvenser for de implicerede medarbejdere og chefer. 

"På baggrund af den foretagne undersøgelse finder kommissionen, at der ikke er grundlag for, at det offentlige søger nogen draget til ansvar, herunder Lars Findsen, Thomas Ahrenkiel eller de tre FE-medarbejdere, som alle har været tjenestefritaget," skriver FE-kommissionen.

Thomas Ahrenkiel blev i august 2020 hjemsendt efter alvorlig kritik fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne. Det skete på baggrund af at Forsvarets Efterretningstjeneste, ifølge en undersøgelse, siden 2014 havde tilbageholdt centrale oplysninger for tilsynet. De kritisable forhold skulle være foregået både under Lars Findsens og Thomas Ahrenkiels ledelse.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) besluttede derefter at iværksætte en undersøgelse samt at sende Lars Findsen og to unavngivne chefer fra efterretningstjenesten hjem.

Men sagen ser nu ikke ud til at få konsekvenser for de implicerede, og Findsen, Ahrenkiel og de øvrige medarbejdere kan nu vende tilbage til efterretningstjenesten og Udenrigsministeriet, hvis de ønsker det.

"Det er afgørende for regeringen, at vi af hensyn til vores sikkerhed har velfungerende efterretningstjenester, og at der er tillid til tjenesterne. Jeg noterer mig derfor med tilfredshed, at kommissionen har fundet, at der ikke er grundlag for at rejse kritik," lyder det fra justitsminister Nick Hækkerup i en pressemeddelelse.

Ahrenkiel var chef for Forsvarets Efterretningstjeneste fra 2010 til 2015 og blev i 2020 udpeget til at være Danmarks nye ambassadør i Tyskland. En post han dog ikke nåede at tiltræde, inden han blev fritaget for tjeneste. Efterfølgende fik han stilling af særlig repræsentant for nye trusler og teknologier i Udenrigsministeriet.

Thomas Ahrenkiel forlod i november sin stilling i Udenrigsministeriet til fordel for en stilling som europæisk direktør hos det internationale konsulent- og rådgivningsfirma Macro Advisory Partners ApS.

FE-kommissionen blev nedsat 21. december 2020. Konklusionerne kan læses her.

Baggrund

Justitsministeren nedsatte den 21. december 2020 Undersøgelseskommissionen til undersøgelse af visse forhold vedrørende Forsvarets Efterretningstjeneste (Undersøgelseskommissionen om FE).

Kommissionen har haft følgende sammensætning:

  • Landsdommer ved Vestre Landsret Thomas Jønler (formand)
  • Landsdommer ved Vestre Landsret Hans-Jørgen Nymark Beck
  • Landsdommer ved Vestre Landsret Jens Hartig Danielsen

FE-kommissionen blev nedsat 21. december 2020 og bygger på den anførte lov om undersøgelse af visse forhold vedrørende Forsvarets Efterretningstjeneste.

Tilsynets særlige undersøgelse blev iværksat på baggrund af materiale, der var blevet afleveret til tilsynet af én eller flere whistleblowere.

FE-kommissionens konklusioner kan læses her.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Ahrenkiel

Europæisk direktør, Macro Advisory Partners ApS
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

Lars Findsen

Fhv. chef, Forsvarets Efterretningstjeneste, fhv. departementschef, Forsvarsministeriet 2007-15
cand.jur. (Københavns Uni. 1990)

0:000:00