Ugens embedsmand: Elisabeth Fransiska Rasmussen repræsenterer Færøerne i en union, landet ikke er medlem af

Hvordan varetager man et lands interesser i EU, når det ikke sidder med ved bordet? Det ved repræsentationschefen for Færøerne i Bruxelles, Elisabeth Fransiska Rasmussen, der ser en ændring i samarbejdet efter Brexit, corona og invasionen af Ukraine.

Elisabeth Fransiska Rasmussen forventer at se et endnu tættere samarbejde mellem Færøerne og EU i fremtiden.
Elisabeth Fransiska Rasmussen forventer at se et endnu tættere samarbejde mellem Færøerne og EU i fremtiden.Foto: Uttanríkis- og vinnumálaráðið
Johan Auken Alstrup

Hvilken opgave tager mest af din tid i øjeblikket?

I marts underskrev Færøerne og EU et MoU (memorandum of understanding) om styrket samarbejde på en række sektorområder, der også skal udgøre en ny politisk ramme for relationerne mellem Færøerne og EU. Forhandlingerne om og færdiggørelsen af samarbejdsaftalen har været et fokusområde gennem længere tid.

Da dokumentet ikke erstatter de eksisterende aftaler om handel og fiskeri samt forskning og innovation, er det fortsat samarbejdet med EU-Kommissionen på disse kerneområder, der optager det meste af min tid. 

Da Færøerne ikke er medlem af EU, er vi hverken omfattet af eller har direkte indflydelse på den lovgivning, der vedtages i EU. Færøerne deltager heller ikke i det indre marked på linje med Norge og Island, der er omfattet af EØS-aftalen, mens Grønland er omfattet af ordningen for oversøiske lande og territorier.

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00