Adam Holm: Greta Thunberg – klimafrelser eller panikslagen populist?

KOMMENTAR: Den svenske skolepige med fletningerne og den apokalyptiske retorik har pirket til verdens samvittighed i ét år. Måske er det ved at være nok.

Forleden kom det også til mig. Den midaldrende mands noget nær totale nedsmeltning over fænomenet Greta Tintin Eleonora Ernman Thunberg, som hendes fulde navn lyder.

I et anfald af indestængt irritation hørte jeg pludseligt min egen stemme slynge kritiske brokker ud i luften. Ufordøjet, ræbende, grimt.

Anledningen var en samtale om politisk aktivisme i musik foranlediget af Greta Thunbergs samarbejde med det britiske band ’The 1975’. Den nu verdensberømte – og omstridte – svenske skolepige fremsiger en af sine dommedagstaler til tonerne af en klimprende guitar.

Thunberg fremmaner med en snert af panik i stemmen et billede af klodens miserable tilstand og langer ud efter de ældre generationers passivitet. Intet i homo sapiens’ historie har budt på en mere kompleks udfordring end klimakrisen, messer hun alvorstungt.

Glem nuancer, glem videnskabelige indvendinger; problemstillingen er med Thunbergs egne ord sort-hvid. Enten sørger vi for en temperaturstigning på 1,5 grader, eller også gør vi ikke. I tilfælde af det sidste er vi godt og grundigt på spanden. Det er intet mindre end vores civilisations overlevelse, det drejer sig om. 

Her gik jeg op i røg og damp. Som om det atomare rustningskapløb med dets indbyggede risiko for en nuklear katastrofe på især det asiatiske kontinent ikke giver anledning til mindst lige så dybe panderynker som smeltende indlandsis og kvælende hedebølger.

Thunbergs kamp har varet et år. Så lang tid – eller kort tid – er det, siden hun satte sig foran Riksdagen i Stockholm med et håndskrevet skilt med ordene ’Skolstrejk för klimatet’. Hun har siden opnået en eksplosiv international udbredelse og er blevet inspiration for teenagere rundtom i Vesten, blandt dem mine egne to sønner på henholdsvis 13 og 15 år.

Thunberg har mødt præsidenter, religiøse overhoveder og premierministre; hun har talt i parlamentssale, optrådt i prestigefulde tv-shows, været på forsiden af førende aviser og magasiner, udgivet en bestseller og hun nævnes til overflod som kandidat til at modtage Nobels fredspris.

I skrivende stund er hun på vej over Atlanten i en sejlbåd for at deltage i et klimamøde på FN's Generalforsamling i New York. To uger i høj bølgegang må den alt andet end søstærke unge kvinde udholde. For mange et unødigt offer, for hende en tilsyneladende uopslidelig idealisme.

Netop denne idealisme – hendes mest arrige kritikere, og de er mange, kalder det naivitet eller det, som er værre – var den lille gnist, der antændte mit indre bål og fik mit temperament til at slå ud i lys lue.

Hvorfor F… skal vi dog blive ved med at lytte til hende, nærmest brølede jeg. Vi har sgu da alle sammen været unge og ment, at verden enten var sort eller hvid, men nogle årtier og et par dybe livserfaringer senere ved vi, at kompleksiteten i virkelighedens verden er mere påtrængende end nogle moderigtige slogans, der egner sig godt til demonstrationsbannere, men ikke for alvor adresserer de konkrete problemer.

Ikke at der er noget galt med at have idealer. Det har jeg også selv. Thunberg behøver ikke at skulle være hverken jordnær pragmatiker eller benhård realist. Hun behøver til gengæld heller ikke at lade idealismens særlige fordring på ædelhed gå foran de faktiske forhold i jernindustrien, for nu at bruge et gammelmandsudtryk.

Den kvindelige Tintin har ret i, at meget er skidt, hvad angår klimaet, ja, mere end det; der er grund til bekymring, men som Paris-aftalen i 2015 viste, så er der noget nær komplet global tilslutning til at tage skeen i den anden hånd.

Thunbergs gentagne påstand om, at de voksne – læs: vi, der har gået på kloden før hendes eget fødeår i 2003 – har svigtet kloden, er både rigtig og forkert. Rigtig, fordi klima- og miljøkampen for nogle få årtier siden overvejende var et anliggende for en lille skare af bær- og tangspisende biodynamiske flippere.

Forkert, fordi der også før Thunbergs skelsættende solodemonstration, som i parentes bemærket vidner om en imponerende civilcourage, har været udfoldet mange bestræbelser på at tænke i alternative energiformer og skabe miljømæssige forbedringer.

Verden stod ikke i stampe på klimaområdet før 20. august i fjor, hvor hun begyndte at protestere. I sin deklamatoriske fremførelse på nummeret med ’The 1975’, siger hun intet om, at mange kræfter for længst har indset, hvor galt det står fat. Hendes fortælling slår igen og igen fast, at det da er for galt, at ’et barn’ må komme og sige det, som skal siges. Oven i hatten opfordrer hun sin egen generation til at skippe skolen; hvorfor gå der, når man alligevel ikke har en fremtid? Unægtelig et paradoksalt budskab, hvis det er større viden og indsigt, der kræves for at redde planeten.

Problemet er ikke, at Thunberg ikke har ret; det har hun et langt stykke ad vejen. I hvert fald er der ingen mangel på velmeriterede forskere, der understøtter de ofte panikslagne udsagn, som udgår fra den 16-årige aktivist.

Nej, det egentlige problem er, at Thunberg i overskriftsformer trækker på og gengiver disse forskere, men det er hende, sandsigersken, som bliver krediteret med en nærmest utrolig indsigt.

Hun forsker ikke, hun kender ikke til de videnskabelige metoder, hun har ikke gjort nogen selvstændige opdagelser baseret på langvarige empiriske studier. Hvordan skulle hun dog også have gjort det?

Hun var blot 15 år gammel og skoleelev, da hun blev opdaget af en journalist. Barnet Greta var god som clickbait for en værdig sag, men hun er hverken profet eller frelser. Hvis hun er noget, er det en herold, en budbringer af andres budskaber. Beskeden er modtaget, og ingen, som har en smule samvittighed, kan være kolde i hjertet over for opfordringen til at passe på vores fælles klode.

Efter at have sundet mig gik det op for mig, at Thunberg ikke skal hvæses ad, blot fordi hun har ildhuen i behold. Det er et godt træk, også selv om hun lyder hellig og oprømt. Det er disse egenskaber, der har bragt hende i omverdens søgelys; en renhjertet sjæl, dét kan vi lide, ikke en fortabt skabning.

Alligevel er nok nok for min del. Voksenverdenen kan godt leve op til sit ansvar uden at blive belært af et ungt menneske, som stadig bor hjemme hos mor og far. Det virkeligt uansvarlige er at blive ved med at lytte, som om en hidtil ukendt sandhed blev os forkyndt. It’s time to get real, som man siger.

Vi voksne kan også være bange og synge lange, lange, bange sange; jo tak, men vi kan også synge mindre paniske sange end den, Thunberg lægger røst til. 

----------

Adam Holm, f. 1969. Ph.d. i historie og journalist, tidl. Deadline på DR2. I dag tilknyttet blandt andet P1 og Berlingske. Udgav i 2017 bøgerne ’Endestation Europa’ og ’En by i krig. Scener og skæbner fra Damaskus’. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Forrige artikel Steen Gade: Vi skal have grønt nationalregnskab Steen Gade: Vi skal have grønt nationalregnskab Næste artikel Steen Gade: Grøn folkeoplysning er nøglen til den store omstilling Steen Gade: Grøn folkeoplysning er nøglen til den store omstilling
 • Anmeld

  Thomas

  Kære Altinget

  ... skynd jer at få en ny direktør. I har sluppet et debat indlæg, ment til berlinskes clickbait-debat sektion, igennem til jeres ellers fine publikation.

 • Anmeld

  Palle Bendsen · Aktiv i NOAH Klimaretfærdighed og Energi

  Sur gammel mands opstød

  Kære Adam Holm, prøv lige at læse din egen tekst en gang til.

  Er den ikke lige lovlig skinger? Det er som om din indvending mod Greta Thunbergs rolle og position først og fremmest er, at hun bæres af et følelsesmæssigt engagement, at hun drives af idealisme .... og at hun får dig til at blive irriteret, gammelmandsagtig og alt muligt grimt.

  Du skyder hende alt muligt i skoene, stråmand på stråmand og du lyder godt nok gammelmandsagtig og indebrændt. Hvis du har sagt farvel til din egen idealisme i en for ung alder, er der vel ingen grund til at lade det gå ud over en usædvanlig og usædvanligt velformuleret og indsigtsfuld 16-årig pige, der godt nok ikke bare har et fornavn og et efternavn, men som er så provokerende også at have tre mellemnavne, sætte sit hår i fletninger og bo hjemme hos sine forældre.

  Ærlig talt, jeg kender dig ikke personligt, men som offentlig figur: alligevel har jeg lyst at give dig et godt råd: hvis du en anden gang bliver grebet af så meget vrede over ungdom og idealisme eller andet, der er rigtigt irriterende, så gå lige ud på altanen et øjeblik og træk vejret dybt et par gange i stedet for at fare i tasterne.

  Se jeg er gammel nok til at kunne have været din far, og jeg synes, at GT ikke blot er sej, men hun er øjensynlig og mærkeligt nok lige den lille snebold, der skulle til for at få en lavine til at rulle.

  I 1992 ved FN's Earth Summit i Rio var der en 12-årig pige fra Canada, Severn Cullis-Suzuki, der på samme måde talte dunder til de delegerede, der krympede sig og klappede ... og så fortsatte de ellers med ikke at lytte til deres egen ungdoms idealer. Og 25 COP-møder senere kommer der så en, der er 15 år og gør det samme. Men hun har altså haft det ved sig, at hendes modige en-persons-strejke inspirerede andre, så det hurtigt blev til en verdensomspændende bevægelse.

  GT har brug for vores respekt, og hvis man ikke kan mønstre den, og ikke kan forholde sig til budskabet, så lad da være, Adam Holm'er og Pia Kjærsgaard'er, med at gå efter budbringeren.

  Jeg har prøvet at råbe op om cirka det samme, som GT siger, i over tyve år, uden meget held. Det er vi faktisk mange, der har gjort. Jeg er derfor meget glad over, at der er en, der bryder igennem glasloftet og de glasvægge, der omgiver enhver, der siger 'Roma' midt imod. (Jeg vil i øvrigt meget have mig frabedt at blive kaldt en bær- og tangspisende biodynamisk flipper af en mavesur journalist, der vist aldrig har haft svært ved at komme til orde. Det minder også alt for meget om Morten Langes nedladende beskrivelse af modstanderne mod atomkraft tilbage i 1976, da han som formand for regeringens energiråd udtalte, at "modstanden er [jo] et led i en ganske almindelig 'religiøs' bølge sat i gang af barfodsgængere og andre biodynamikere, hjemmefødere og andre, som alene lader følelserne diktere” - Morten Langes udfald var lige som dit mere følelsesladet end dem, der blev beskyldt for at lade sig diktere af følelser. )

  Og jeg har så meget styr på de faktiske forhold i jernindustrien, at jeg tør sige, at GT har meget mere fat i den lange ende, end du har. Jo mere jeg kigger på din tekst, jo mere uforskammet forekommer den mig at være, den er fuld af eddike og vitriol og tom for argumenter, der bygger på reel viden. Du klandrer GT for ikke at have videnskabelig indsigt, men jeg kan forsikre dig om, at det, hun siger, er båret af mere indsigt i klimaforskningen, end hvad du afslører selv at besidde og hvad mainstream-medier har været i stand til at mønstre i årevis. I 2009 blev der skrevet om klima, men da COP15 blev en fiasko, blev alle klimaredaktionerne pakket sammen, som om klimakrisen ikke fortsatte - først nu dukker de op igen. Hvorfor? Blandt andet fordi der var en 15-årig pige, der kunne læse indenad og tog det seriøst, som hun læste.

  Med venlig hilsen
  Palle Bendsen

 • Anmeld

  Palle Bendsen · Aktiv i NOAH Klimaretfærdighed og Energi

  rettelse

  kom til at skrive: GT har brug for vores respekt - jeg mener: hun har fortjent vores respekt.

Ny debat: Klimapartnerskaberne efter coronakrisen

Ny debat: Klimapartnerskaberne efter coronakrisen

DEBAT: Inden coronakrisen ramte landet, afleverede 13 klimapartnerskaber deres anbefalinger til CO2-reduktioner. Men har krisen ændret anbefalingerne og den grønne omstilling? Det spørger Altinget Energi og Klima formændene for partnerskaberne om.