Aftale om nye penge til energiforskning

EUDP: Tirsdag landede regeringen en bred aftale om at fordele forskningsreserven. Det endte stort set med regeringens udspil. Vi kommer tilbage på sporet, men nødvendigt at investere endnu mere i fremtiden, lyder det fra aktører.

Tirsdag landede uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) en bred aftale om fordeling af forskningsreserven på godt en milliard kroner. Af dem skal 200 millioner næste år gå til energiforskningsprogrammet EUDP.
Tirsdag landede uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) en bred aftale om fordeling af forskningsreserven på godt en milliard kroner. Af dem skal 200 millioner næste år gå til energiforskningsprogrammet EUDP.Foto: /ritzau/Anders Rye Skjoldjensen
Morten Øyen

Tirsdag eftermiddag blev regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale og SF enige om udmøntningen af forskningsreserven for 2018.

Fakta

Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP)

  • EUDP blev oprettet ved lov i 2007 med det formål at støtte udvikling og demonstration af ny teknologi på energiområdet. EUDP er en offentlig tilskudsordning, der støtter ny teknologi, som kan bidrage til Danmarks målsætninger inden for energi og klima.
  • Siden programmets oprettelse er mere end 600 projekter blevet sat i søen med bevillinger for i alt tre mia. kr. Partnerne bag projekterne har bidraget med en egenfinansiering på et tilsvarende beløb.
  • Mission Innovation blev lanceret på åbningsdagen for COP21 i Paris i 2015. I alt 22 lande samt EU deltager i initiativet, der skal styrke forskning og udvikling i ren energi og sænke omkostningerne ved den grønne omstilling gennem en fordobling af de offentlige bevillinger til energiforskning over fem år.
  • EUDP skal ifølge regeringen stå for at udmønte hovedparten af de 580 millioner kroner årligt, som er en del af den danske forpligtelse i forbindelse med Mission Innovation-initiativet frem mod 2020.
  • EUDP’s bestyrelse er udpeget af energi-, forsynings- og klimaministeren, og EUDP’s sekretariat er en del af Energistyrelsen.

Aftalen giver et løft til energiforskningsprogrammet EUDP på 70 millioner kroner sammenlignet med sidste år. I alt tildeles der med aftalen 200 millioner kroner til EUDP, som skal lægges oven i 202,7 millioner kroner, som regeringen har tildelt energiforskningsprogrammet i forslaget til næste års finanslov.

Dermed bliver EUDP tildelt 402,7 millioner kroner næste år, tæt på regeringens udspil, der lød på 397,7 millioner kroner.

Med en øget tildeling til Innovationsfonden og andre mindre puljer skønnes den samlede øremærkning til energiforskning samlet at blive over 500 milioner kroner. Oveni er der med aftalen om udmøntningen af forskningsreserven også afsat 45 millioner kroner til miljøforskningsprogrammet MUDP.

Vi kommer fra et niveau, hvor der årligt var øremærket omkring en milliard kroner til energiforskning. Det skal vi genetablere, hvis vi også i fremtiden skal være det land i Europa, der tjener mest på at sælge energiteknologi.

Anders Stouge
Vicedirektør, Dansk Energi

Tilbage på sporet...
I energibranchen modtages aftalen med ros, men også med en melding om, at der skal endnu mere til i fremtiden.

”Aftalen er flot og viser, at regeringen og Folketinget nu har vendt udviklingen i de offentlige midler til energiforskning. De er faldet markant siden 2010. Men med den nye aftale går det nu den rigtige vej,” siger Anders Stouge, vicedirektør i Dansk Energi, i en kommentar til aftalen.

I perioden 2010-2014 blev der hvert år øremærket op mod en milliard kroner til forskning i energi, men siden er niveauet faldet betydeligt.

... men mere skal til fremover
Danmark har med den anden hånd forpligtet sig til at øge EUDP-budgettet til 580 millioner kroner frem mod 2020 med det såkaldte Mission Innovation-initiativ, som Bill Gates og Barack Obama startede under COP21-klimatopmødet i Paris i 2015. Det er man stadig et stykke fra at ramme.

”Vi kommer fra et niveau, hvor der årligt var øremærket omkring en milliard kroner til energiforskning. Det skal vi genetablere, hvis vi også i fremtiden skal være det land i Europa, der tjener mest på at sælge energiteknologi,” siger Anders Stouge.

0:000:00