Bekymring inden sammenlægning: ”Det er en epoke, der lukker ned”

FUSION: Lørdag afgøres det, om Vindmølleindustrien og Danmarks Vindmølleforening lægges sammen. En sammenlægning sker ikke helt uden bekymring. ”Vi kommer langt væk fra det, der oprindeligt kendetegnede Vindmølleforeningen,” lyder det.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Freja Søgaard

Sammenlægningen af Vindmølleindustrien og Danmarks Vindmølleforening kommer til at gå ud over den lokale forankring og opbakning til vindmøller.

Fakta
Danmarks Vindmølleforening blev stiftet i 1978 for at løse de første mølleejeres fælles problemer i forhold til myndigheder, elselskaber og vindmølleproducenter.

Oktober 2018 havde foreningen cirka 3.028 medlemmer. Inklusive vindmøllelavenes andelshavere repræsenterer foreningen cirka 29.000 vindmølleejere og andre vindkraftinteresserede.

Vindmølleindustrien er en branche- og netværksorganisation, som repræsenterer mere end 200 vindvirksomheder i ind- og udland.

Vindmølleindustrien favner både vindmøllefabrikanter, energiselskaber og den brede skare af virksomheder, der leverer komponenter, service og rådgivning.

Sådan lyder bekymringen fra stemmer, som har fulgt branchen længe.

På lørdag bliver det endelig afgjort, om de to foreninger fusioneres, når Vindmølleforeningen på sin generalforsamling stemmer om en sammenlægning.

”Vi kommer ret langt væk fra det lokale engagement, som oprindeligt kendetegnede Vindmølleforeningen. Og uden folkelig forståelse går det ikke,” siger Jens Peter Hansen, der er tidligere energipolitisk senioranalytiker i Danmarks Vindmølleforening.

De lokale er i forvejen ved at blive skubbet ud, og det her vil skubbe dem endnu mere i den retning.

Steen Gade
Tidligere formand for Folketingets Klima- og Energiudvalg (SF)

Samme toner lyder fra Steen Gade (SF), der har fulgt dansk energipolitik i mange år, og er tidligere formand for Folketingets Klima- og Energiudvalg.

”Jeg vil egentlig sige, at det er en epoke, der lukker ned. Det er en slags illustration af, at vi er et andet sted med vindmøller nu,” siger Steen Gade.

Skiftet har været længe på vej
Før i tiden var de, som slog sig sammen om vindmøllerne, idealister, lokale iværksættere og andelsforeninger i landsbyer, og der var ikke så mange penge i det, fortæller Gade:

”Industrien skulle blot sælge vindmøllerne, nu er det dem, der sætter taktstokken. For det er deres interesser, der bliver afgørende i sådan en fusion. Jeg har intet negativt at sige om dem, men det er noget andet end dem, der oprindeligt stillede op,” siger han og fortsætter:

”Men den tanke, vi har drevet hele udbygningen af vindmøllerne på, at det er de lokale, den bliver endelig begravet.”

0:000:00