Concito bekymret over retningen i dansk klimapolitik

INTERVIEW: Regeringens mål for vedvarende energi bør kombineres med mål for elektrificering af samfundet. Ellers risikerer vi, at det meste står og kører på importeret biomasse, og det vil give problemer senere, vurderer Concitos videnschef.

Avedøreværket er blevet omdannet til et biomassefyret kraftværk, der bruger træpiller.
Avedøreværket er blevet omdannet til et biomassefyret kraftværk, der bruger træpiller.Foto: Linda Kastrup / Scanpix
Morten Øyen

Farten i den grønne omstilling er ofte omdrejningspunktet for de politiske diskussioner. Værdien af farten hænger dog klistrende tæt sammen med retningen.

Fakta
Det står der i regeringsgrundlaget
EU har en målsætning på 27 pct. vedvarende energi i 2030. Den målsætning har Danmark allerede opfyldt. Danmark vil gå videre end det. Regeringen vil derfor arbejde for, at Danmark i år 2030 skal have mindst 50 pct. af sit energibehov dækket af vedvarende energi(...)
Dette nye mål skal sikre, at Danmark bibeholder et højt tempo i vores grønne omstilling, så vi når vores mål for 2050 på en så omkostningseffektiv måde som muligt. Regeringens langsigtede mål for 2050 er et Danmark som lavemissions-samfund, der er uafhængigt af fossile brændsler.

Kilde: Statsministeriet

For bevæger Danmark sig imod målet, eller er går det i virkeligheden i den gale retning?

Det grubler man for tiden over i den grønne tænketank Concito. For her er man bekymret over retningen i den grønne omstilling: at vi er ved at bevæge os ud af et spor, som kan gøre det mere besværligt og dyrere at nå klima-ambitionen om at være et lavemissionsland i 2050.

”Det er vigtigt for udviklingen, at vi har et mål, en milepæl. Det har vi. Men det er også vigtigt, at man udstikker en retning for at komme dertil,” siger Torben Chrintz, videnschef i Concito, og uddyber:

Lige nu er det sådan set vigtigere at få justeret retningen i energipolitikken med nogle mål for at få elektrificeret samfundet, end om vi lige opnår X eller Y procent CO2-reduktion i et givent år.

Torben Chrintz
Videnschef i Concito

”I Concito er vi kede af den nuværende retning, hvor der skrues op for omstillingen til biomasse. Det tæller som vedvarende energi i de nuværende regnskaber, men det er en omstilling, som ikke nødvendigvis er godt for klimaet. Tidens store bevægelse går mod en biomassebaseret energisektor, men det giver ingen garanti for, at vi med den vej når målet om at være et lavemissionssamfund i 2050.”

Biomasse fylder mere og mere
Tilbage i november 2015 konkluderede Klimarådet, at den ”nuværende afgiftsfritagelse af biomasse er skævvridende og tilskynder til en større anvendelse af biomasse, end det er samfundsøkonomisk fordelagtigt og klimamæssigt forsvarligt.”

Siden er omstillingen til biomasse kun taget til.

Energistyrelsens seneste Basisfremskrivning viste, at omstillingen gik hurtigere end ventet. Og for nyligt har Dong annonceret, at man udskifter kul med biomasse på energikæmpens danske kraftværker senest i 2023.

Skal justere retningen
Problemet er ifølge Concito, at omstillingen til biomasse på kort sigt nok ser godt ud, men ikke er en permanent løsning.

0:000:00