Dansk Elbil Alliance: Flere ladestandere kan indfri ambition om en million elbiler

DEBAT: Klimarådet vil have over en million elbiler på vejene i 2030. At omsætte vilje til handling forudsætter ordentlig infrastruktur med flere ladestandere, skriver branchedirektør i Dansk Elbil Alliance.

Af Lærke Flader
Branchedirektør, Dansk Elbil Alliance

Klimarådet har netop offentliggjort rapporten 'Kendte veje og nye spor til 70 procents reduktion', hvor ambitionen er mindst en million elbiler om ti år og måske snarere 1,5 millioner elbiler, hvis vi skal bringe Danmarks CO2-udledninger ned med 70 procent.

Det er bestemt muligt, men det kræver, at elbilsalget bliver ved med at stige hurtigt, og fremfor alt kræver det meget store investeringer i ladestandere. Hvis forbrugerne skal vælge elbiler frem for benzin og diesel, skal forbrugerne først og fremmest være trygge ved, at elbilen giver samme mobilitet som den gamle bil.

Fokus bør derfor være på at sikre en solid infrastruktur i form af flere offentligt tilgængelige ladestandere. I Dansk Elbil Alliance glæder vi os over, at klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) har indledt forhandlingerne om udmøntning af de 100 millioner kroner, som det seneste energiforlig har afsat årligt i fem år, og at fokus netop er på grøn transport og ladeinfrastruktur.

Ladestandere mangler i byerne
Undersøgelser viser løbende, at danskerne gerne vil elbilerne. At omsætte vilje til handling forudsætter imidlertid ordentlig infrastruktur og tryghed for, at man kan lade elbilen op, når og hvor det er nødvendigt.

Vi skal have flere ladestandere der, hvor bilerne er: I byerne, på farten, på arbejdspladserne, i boligforeningerne og til erhvervskøretøjer i form af ladehubs. I de større byer er det for mange ikke muligt at installere en ladestander i egen carport.

I yderområderne kan der være brug for en økonomisk håndsrækning for at få forretningen til at hænge sammen. Der bliver taget gode skridt i den rigtige retning, hvor ladestandere bliver sat op rundt i landet, men der er brug for mere.

Dansk Elbil Alliance bakker op om Klimarådets forslag om straks at sætte yderligere skub på investeringerne i ladestandere med en national strategi og plan for udrulning af ladestandere i Danmark.

Desuden skal der hurtigt skabes klarhed om afgifter på elbiler, og fritagelsen fra elafgiften for el til transport bør forlænges til 2025, så det også på den led bliver attraktivt at vælge el frem for benzin eller diesel som brændstof.

Forrige artikel Debat: Det går for langsomt med klimahandlingsplanen – disse beslutninger bør tages nu Debat: Det går for langsomt med klimahandlingsplanen – disse beslutninger bør tages nu Næste artikel  Ngo: Klimatiltag må aldrig tromle oprindelige folks rettigheder Ngo: Klimatiltag må aldrig tromle oprindelige folks rettigheder
Forskningsminister: ”Nu binder vi os til den grønne mast”

Forskningsminister: ”Nu binder vi os til den grønne mast”

INTERVIEW: Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen har talt for at få mere politisk kontrol med fordelingen af forskningsmidlerne. Den skal skubbes i en grøn retning, mener hun og regeringen. Nu siger hun, at hun også vil følge mere med i, om pengene så kommer ud og gøre gavn for den grønne omstilling. Hvis ikke, skal der sadles om fra politisk side.