Debat

Dansk Energi: Biomasse er en klima-helt

DEBAT: Worst-case-scenarier og fejlagtige antagelser præger modstanden mod en fortsat satsning på biomasse, skriver Kristine van het Erve Grunnet fra Dansk Energi.

Hvis vi ikke anvendte resttræet fra skovene til at producere el og varme, ville det gå i forrådnelse og udlede CO2, skriver Kristine van het Erve Grunnet.
Hvis vi ikke anvendte resttræet fra skovene til at producere el og varme, ville det gå i forrådnelse og udlede CO2, skriver Kristine van het Erve Grunnet.Foto: /ritzau/Henning Bagger
Signe Løntoft
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kristine van het Erve Grunnet
Chefkonsulent, Dansk Energi

Den seneste tids debat i Altinget om at erstatte fossile brændsler med bæredygtig biomasse i energiforsyningen viser, at debatten fortsat er præget af worst-case scenarier og fejlagtige antagelser.

Det er eksempelvis trist, når Jørgen Henningsen tegner et billede af, at biomasse er værre for klimaet end at fortsætte brugen af kul og gas, og når han antyder, at danske myndigheder og industrien fejer fakta ind under gulvtæppet for at skjule, at biomasse ikke er en vedvarende energikilde. Intet kunne være mere forkert.

Træernes optag af CO2 er afgørende
Faktum er, at biomasse gør byer i Danmark fri af kul. Kul er det mest klimaskadelige brændsel, som graves op af jorden og udleder store mængder CO2. Når vi skifter kullene ud med flis og træpiller, der kommer fra bæredygtigt drevet skov, hvor træerne genplantes, giver vi klimaet en hjælpende hånd.

Fakta
Deltag i debatten

Skriv til [email protected]

Når træer genplantes, optager skovene igen den CO2, der er blevet udledt ved afbrænding af træpiller og flis. Derfor er blandt andet Energistyrelsen, EU og FN også enige om, at biomassens CO2-udledning, der finder sted ved afbrænding, bliver neutraliseret igen, fordi biomassen genplantes. Biomasse skal derfor karakteriseres som vedvarende energi.

Denne antagelse deles også af størstedelen af de forskere, der er specialiseret i bioenergi. De er enige i, at dyrkede skove med løbende genplantning har et større optag af CO2 end skove, der ikke bliver dyrket. Træernes optag af CO2 bliver lagret i skovens produkter, og udtyndingstræer og træaffald kan erstatte kul. Hvis vi ikke anvendte resttræet til at producere grøn el og varme på kraftværkerne, ville det blive efterladt i skovene, gå i forrådnelse og alligevel udlede CO2.

Biomassens CO2-udledning, der finder sted ved afbrænding, bliver neutraliseret igen, fordi biomassen genplantes. Biomasse skal derfor karakteriseres som vedvarende energi.

Kristine van het Erve Grunnet
Chefkonsulent, Dansk Energi

Uafhængig kontrol af bæredygtighed
Den danske brancheaftale for bæredygtig biomasse sikrer, at kraftvarmeværker stiller krav til deres leverandører, som skal dokumentere, at skovene genplantes, og at naturen og miljøet ikke belastes. Det betyder også, at en uafhængig tredjepart kontrollerer, at træpillerne og flisen kommer fra bæredygtigt skovbrug.

Så længe vi sikrer, at vores træpiller og flis kommer fra skove, der bliver genplantet og er i vækst, kommer det ikke til at betyde, at der bliver færre træer til at optage CO2 fra atmosfæren. Til gengæld sørger vi for, at kullene bliver i jorden og ikke tilfører en masse ekstra CO2 til atmosfæren, der skader vores klima.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristine van het Erve Grunnet

Områdechef, Hofor
master of european studies (Aalborg Uni. 2001)

0:000:00