Debat

Dansk Energi til Dansk Fjernvarme: Lavere elafgift fremmer fornuftige overskudsvarmeprojekter

REPLIK: Afgift på overskudsvarme administreres vilkårligt og bør reformeres. Sænkes elafgiften også vil fornuftige overskudvarmeprojekter fremmes, skriver Thomas Capral Henriksen i et svar til Dansk Fjernvarme.

Foto: Colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thomas Capral Henriksen 
Chefkonsulent i Dansk Energi

Jeg skrev i Altinget 22. september 2017, at afgifter på overskudsvarme og el hænger sammen. Det vil sige, at hvis vi reformerer overskudsvarmeafgiften, som afgifts- og tilskudsanalysen anbefaler, så skal vi samtidig sænke elafgiften betragteligt. Ellers vil der ikke være tale om en løsning til gavn for overskudsvarmeprojekter.

Dansk Fjernvarme udlægger det i Altinget 3. oktober, som om vi i Dansk Energi opererer med ”det skjulte budskab” i form af en sænkning af elafgiften. Her vil jeg beklage, hvis mit indlæg kan læses, som om jeg prøver at skjule, at en sænkning af elafgiften er en afgørende del af løsningen omkring overskudsvarme. Det var faktisk det modsatte, der var hensigten.

Derfor uddyber jeg gerne pointen, som nok kræver, at vi sammen anskuer forskellige typer af overskudsvarmeprojekter.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Fornuftigt med overskudsvarmeafgift
I Danmark betales der normalt 55,3 kr./GJ i energiafgift for fossile brændsler, der anvendes til produktion af fjernvarme, mens afgiftssatsen kun er 4,5 kr./GJ for brændsler, der anvendes i industrien.

Nogle virksomheder bruger højtemperatur-processer i produktionen, og i de tilfælde kan spildvarmen udnyttes til fjernvarme uden brug af en varmepumpe. Overskudsvarmeafgiften tjener her det formål, at der ikke gives incitament til at fyre ekstra i kedlerne for at spekulere i at sælge ekstra overskudsvarme, hvor der er betalt meget lav afgift af brændslerne.

Hvis vi laver en reform med en simpel overskudsvarmeafgift, som alle skal betale, så skal elafgiften samtidig sænkes, så vi kan fremme de fornuftige overskudvarmeprojekter.

Thomas Capral Henriksen
Chefkonsulent i Dansk Energi

Sådan en afgiftsspekulation kunne lede til situationer, hvor virksomheder producerer ekstra overskudsvarme på brændsler med lav afgift, mens et nærliggende kraftvarmeværk må bortkøle sin overskudsvarme fra elproduktionen i havet, fordi kraftvarmeværkets brændsler til varmeproduktion er belagt med høj afgift.

Det er jo ikke klogt; hverken samfundsøkonomisk eller ud fra et energisynspunkt. Det taler for, at en form for overskudsvarmeafgift er fornuftig – men bør være på et langt lavere niveau end differencen op til de almindelige brændselsafgifter. En reform af elafgiften har intet med denne case at gøre, da der ikke bruges en varmepumpe.

Usikkerhed om reglerne
Den anden case, som der nok er langt flere af, er virksomheder, der har lavtemperatur-processer. Det kan for eksempel være et datacenter, der har noget kølevand med en temperatur på cirka 25 grader. Denne varmekilde er ikke direkte brugbar i et fjernvarmesystem, men er til gengæld en virkelig god varmekilde for en eldreven varmepumpe, der med meget høj effektivitet kan oparbejde temperaturen til for eksempel 80 grader. Men så skal der også betales afgift på el til varmepumpen, hvilket er en del af den samlede business-case. Og derfor er vi nødt til at se på elafgiften, hvis vi vil reformere overskudsvarmeafgiften.

I dag administreres overskudsvarmeafgiften noget vilkårligt. Nogle fjernvarmeselskaber er heldige at have en nærliggende virksomhed, der er villig til at levere overskudsvarme til fjernvarmenettet uden betaling, men her kan Skat for eksempel pålægge et fiktivt vederlag, som der så skal svares overskudsvarmeafgift af. Så må projektet med nuværende afgifter somme tider lægges dødt.

Andre er mere heldige og kan undgå betaling af overskudsvarmeafgift, så projektet kan realiseres med den nuværende elafgift. Dette er ikke teori, men tværtimod den nuværende praksis, der langtfra stiller alle lige.

Så pointen er, at der er noget sympatisk i mere enkle regler om overskudsvarme, da der i dag er en vis vilkårlighed i administrationen og helt klart usikkerhed om, hvordan reglerne bruges. Det er på grund af den store afgiftsforskel på brændsler til fjernvarme og i industrien også fornuftigt med en form for overskudsvarmeafgift fremadrettet.

Og så budskabet, som bestemt ikke skal være skjult: Hvis vi laver en reform med en simpel overskudsvarmeafgift, som alle skal betale, så skal elafgiften samtidig sænkes, så vi kan fremme de fornuftige overskudvarmeprojekter; ikke kun i teorien, men også i praksis.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00