Fuglsang vil have EU-lande til at spare mere på energien: "Der skal et skub til"

EU skal hæve sine mål for energieffektivitet markant, foreslår MEP Niels Fuglsang (S), der leder Europa-Parlamentets forhandlinger om det nye direktiv. Godt udspil, mener Synergi.

Foto: Europa-Parlamentet
Daniel Bue Lauritzen

EU-landene skal til renovere, isolere og i det hele taget spare mere på både varme og energi.

Det mener medlem af Europa-Parlamentet Niels Fuglsang (S), der som parlamentets chefforhandler på det nye energieffektivitetsdirektiv fredag afleverede sit forslag til, hvordan parlamentarikerne skal gå til de forestående forhandlinger med medlemslandene.

Forslaget skal ses i lyset af både den aktuelle energikrise, klimakrisen og konflikten med Rusland, der tilsammen bør være rigelig motivation for landene til at investere mere i at nedbringe energiforbruget, mener Niels Fuglsang.

"Der er god grund til at gøre noget for de mange mennesker, der kæmper med at betale deres regninger. Og så tror jeg, at det er klart for de fleste, at det ikke er en holdbar vej fremad at fortsætte med at være lige så afhængige af import af gas fra Rusland,” siger han.

I forslaget lægger Niels Fuglsang op til, at EU hæver sit energisparemål markant fra de nuværende 32,5 procent i 2030 i forhold til udgangspunktet i 2007.

Det skal i stedet være på 43 procent, hvilket vil betyde, at landene skal skære næsten en femtedel af energiforbruget i forhold til 2020. 

Målsætningen er særdeles ambitiøs set i lyset af, at EU-landene ifølge de seneste indrapporterede fremskrivninger blot ser ud til at reducere deres energiforbrug med mellem 29 og 30 procent i 2030 i forhold til 2007 og dermed ikke ser ud til at nå de eksisterende mål.

Alligevel mener Niels Fuglsang ikke, at han sætter barren for højt.

”Landene har helt åbenlyst ikke været ambitiøse nok indtil videre,” siger han.

0:000:00