Hyundai: Giv elbilerne luksuskår

DEBAT: Det er i den rigtige ånd, når venstrefløjen lufter tanker om et forbud mod salg af nye benzin- og dieselbiler. Men vi skal omstille med "grønne" gulerødder frem for "sort" pisk, mener Hyundais adm. direktør.

Af Mads Ries Lauvring
Adm. direktør for Hyundai Bil Import A/S

Det er prisværdigt, at Enhedslisten, SF, Alternativet og Radikale Venstre barsler med planer om at udfase fossiltdrevne personbiler, som Altinget i sidste uge kunne rapportere. Miljøet skriger efter det, og den hastige teknologiske udvikling betyder, at elbiler er klar til at tage over. Men er et decideret forbud vejen frem?

Norge bliver ofte nævnt som et foregangsland for elbiler, og måske kan vi også lære noget af vores naboer i nord, som for længst har rundet 100.000 registrerede elbiler.

Kig mod norsk succes  
I Danmark er tallet cirka 8.000, og efter indførelsen af registreringsafgiften på 20 procent er salget bremset hårdt op. Således blev der i januar blot solgt fem elbiler i Danmark – på tværs af alle mærker og modeller. Teknologien er klar, men markedet har i den grad brug for hjertemassage.

I Norge har opskriften været at tilbyde elbilejere gratis parkering, fri kørsel i busbanerne og fritagelse for registreringsafgift, moms og vejafgift. Og så er strømmen så billig, at man mange steder kan oplade uden beregning.

Vi har i Danmark mulighed for at foretage lignende forsøg, som er mindre drastiske end et decideret forbud mod diesel- og benzinbiler.

Boom på trapperne
Hvor elbilerne for år tilbage led af en række børnesygdomme og kæmpede gevaldigt med rækkevidden, er teknologien i dag på et helt andet niveau. I dag kører en elbil markant længere på en opladning, og de offentligt tilgængelige ladestationer bliver flere og mere effektive.

Samtidig kommer der stadig flere elbiler på markedet i et mere moderat prisleje, og dermed bliver den nye teknologi tilgængelig for stort set alle danskere, der har et mobilitetsbehov, og som ønsker "at køre grønt”. Disse faktorer vil selvsagt understøtte det danske boom i salget af elbiler, som vi utvivlsomt står over for.

Kloge rygstød
Hvornår, det sker, er ikke til at sige, men bilindustrien har i hvert fald indstillet sig på, at diesel er et døende brændstof. Ifølge en ny undersøgelse foretaget af revisionsfirmaet KPMG vurderer over halvdelen af toplederne i bilindustrien, at diesel som den første af de traditionelle motorteknologier er på vej ud.

Den holdning deler vi hos Hyundai, og derfor er vi allerede begyndt at udfase diesel til fordel for el. Og inden for de næste fire år vil vi lancere hele 14 nye biler drevet af enten el, brint eller hybrid.

For det helt store gennembrud er lige om hjørnet – det har bare brug for et lille, klogt skub. Lad os prøve med gulerod frem for pisk.

Forrige artikel Professor:  Vi skal kende elbilernes fulde livscyklus Professor: Vi skal kende elbilernes fulde livscyklus Næste artikel FDM: Nej til slutdato for biler med forbrændingsmotor FDM: Nej til slutdato for biler med forbrændingsmotor