KL vil have sløjfet kommunernes anlægsloft i 2021

GENOPRETNING: Loftet over kommunernes anlægsinvesteringer skal suspenderes hele næste år for at hjælpe samfundsøkonomien på ret køl. Det kræver KL’s formand forud for økonomiforhandlinger med regeringen. Partier bakker op.

KL vil have regeringen med på at suspendere det kommunale anlægsloft i 2021 for at holde hånden under danske arbejdspladser.
KL vil have regeringen med på at suspendere det kommunale anlægsloft i 2021 for at holde hånden under danske arbejdspladser.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Investeringer i et nyt tag på det lokale plejecenter eller ny asfalt på byens hovedgade kan være med til at puste liv i en coronaramt dansk økonomi.

Det mener KL’s formand, Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S), der mandag tager fat på forhandlinger med finansminister Nicolai Wammen (S) om næste års kommuneøkonomi.

Står det til KL, skal regeringen både give kommunerne ekstra penge til at bygge og renovere for i 2021 og samtidig helt droppe at lægge loft over de kommunale anlægsudgifter.

”Vi ønsker, at der heller ikke er noget anlægsloft i 2021. Der er behov for at stimulere økonomien og holde hånden under vores arbejdspladser. Også næste år,” siger Jacob Bundsgaard.

2020 og 2021 er helt ekstraordinære år. Og derfor skal man give kommunerne en større grad af frihed.

Troels Lund Poulsen (V)
Finansordfører

Som følge af coronakrisen er det kommunale anlægsloft i forvejen sat ud af kraft i indeværende år.

Kommunale bygninger har brug for et ansigtsløft
Ifølge en aftale mellem regeringen og KL fra marts vil det kunne sikre, at kommunerne lægger investeringer for omkring 2,5 milliarder kroner oven i de 19,1 milliarder, de i forvejen havde fået lov til at bygge og renovere for i 2020.

”Der er både brug for et egentligt løft af kommunernes anlægsmidler i 2021, og for at man giver kommunerne mulighed for at afholde de udgifter, man kan, på anlægsområdet, så vi holder gang i hjulene,” siger Jacob Bundsgaard.

Vurderingen fra både regeringen, Det Økonomiske Råd og Nationalbanken er, at der selv i de mest optimistiske økonomiske scenarier i forlængelse af coronakrisen også vil være et efterslæb ind i 2021.

Derfor bør det ifølge KL ikke lægge begrænsninger på de kommunale investeringsmuligheder, at regeringen i sidste uge gav Landsbyggefonden mulighed for at igangsætte renoveringer af almene boliger for et tocifret milliardbeløb.









0:000:00