Klimarådet til regeringen: Hæv ambitionerne for grøn energi

ANBEFALINGER: En ny energiaftale bør hæve regeringens nuværende ambition for vedvarende energi i 2030, anbefaler Klimarådet. Det kan ske næsten uden ekstraomkostninger, har rådet beregnet. Energiministeren ser gerne en ambitionsmekanisme i ny energiaftale.

Foto: /ritzau/Thomas Borberg
Morten Øyen

Når politikerne i det nye år skal forhandle en ny energiaftale på plads, er der gode grunde til at skrue op for de grønne ambitioner.

Fakta
Om Klimarådet
Klimarådet er nedsat i medfør af Klimaloven, der blev vedtaget af Folketinget i 2014 og har til formål at etablere en overordnet strategisk ramme for Danmarks klimapolitik med henblik på at overgå til et lavemissionssamfund i 2050. Klimarådet har siden 2015 givet anbefalinger til regeringen i form af årlige hovedrapporter suppleret med enkeltstående analyser af udvalgte klimapolitiske problemstillinger. 

Kilde: Klimarådet

Det viser Klimarådets seneste rapport, der blev præsenteret tirsdag formiddag i Den Sorte Diamant i København, og er rådets anbefalinger til den kommende energiaftale.

Aftalen skal gælde frem til 2030 – og netop det år er derfor pejlemærket for de grønne ambitioner.

Regeringen har allerede spillet ud med, at den vil arbejde for, at halvdelen af danskernes energiforbrug skal komme fra vedvarende energi i 2030. Men Klimarådet mener, at den ambition skal have et løft.

Jeg er parat til at diskutere, om det ikke vil være fornuftigt at indsætte en ambitionsmekanisme i en ny energiaftale. Som vi kender det fra den store Paris-klimaaftale.

Lars Chr. Lilleholt (V)
Energi-, forsynings- og klimaminister

”Energiforbruget står for omtrent 70 procent af Danmarks samlede drivhusgasudledninger, og det er derfor afgørende, at en kommende energiaftale medvirker til at nedbringe udledningerne markant,” siger formand for Klimarådet, Peter Birch Sørensen, og tilføjer:

”I 2050 skal Danmark være et samfund med meget lave udledninger, og Klimarådet anbefaler, at Danmark i 2030 fastsætter et mål for andelen af den vedvarende energi på 55 procent.”

Begrænset pris
Den udbygning, Klimarådet samlet anbefaler, er knap dobbelt så stor som den udbygning, Danmark har oplevet siden 2000.

Ifølge Klimarådets beregninger kan det højere mål for grøn energi nås for et ”beskedent beløb” ved at øge omstillingen af el og fjernvarme. Her findes nemlig allerede modne og forholdsvis billige teknologier som vindmøller, solceller og varmepumper.

Samlet lyder den samfundsøkonomiske regning for at hæve ambitionerne fra 50 til 55 procent på 2,6 milliarder kroner. Det sætter Klimarådet op mod, at den samlede regning for den grønne omstilling i samme periode skønnes at løbe op i omkring 34 milliarder kroner.

0:000:00