Ministre tvivler på omstridt havvindmøllepark i fugleområde: ”Det ser endog meget svært ud”

Det er ikke alle steder, hvor der kan være både fugle og vindmøller, lyder det fra miljøminister Lea Wermelin (S) om planerne for havvindmølleparken Omø Syd. Sagen behandles stadig af Energistyrelsen.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Fugle eller vindmøller?

Det er spørgsmålet, energibranchen ikke ønsker at høre. Men det er nok ikke til at komme udenom, når det gælder projektet Omø Syd, lyder det fra regeringen.

Det er mit indtryk, at Kommissionen har forståelse for problemet med de eksisterende vindmølleparker ved Horns Rev, men ikke for, at der fremadrettet skabes lignende problemer ved at give tilladelse til nye vindmøller i områder, hvor det påvirker fuglebestande, som vi gerne vil beskytte med fuglebeskyttelsesdirektivet.

Lea Wermelin (S)
Miljøminister

På et lukket samråd i Folketinget var fire ministre indkaldt til at redegøre for sagen om landets første store støttefrie havvindmøllepark i Smålandsfarvandet mellem Sjælland og Lolland, der i 11. time er på vej til at blive skrottet efter regeringen har peget på området til fuglebeskyttelse.

”Danmark er et centralt stop på mange trækfugleruter. Vi har derfor et særligt ansvar for at beskytte de fugle, der er afhængige af de danske havområder,” sagde miljøminister Lea Wermelin ifølge hendes talepapir til det lukkede samråd.

”Det er ikke alle steder, hvor der kan være både fugle og vindmøller,” tilføjede hun.

Fugle vs vindmøller
Havvindmølleprojektet i Smålandsfarvandet, der kaldes Omø Syd, har været undervejs i næsten 10 år.

Det er den danske energiudvikler European Energy, der står bag, og som til stor frustration har kunnet se sine mange investeringer i projektet blive truet af edderfuglen og den gråstrubede lappedykker.

{{toplink}}

Men ifølge regeringen er der ikke så meget at gøre, da EU-Kommissionen allerede har rejst en piolotsag om overholdelse af direktivforpligtelser og har peget på de områder og de fuglearter, der er i spil.

0:000:00