Forslag om billigere strøm splitter eksperter: "Det er decideret sort"

Regeringens forslag om at sænke elafgiften drastisk frem mod 2030 splitter topeksperter. Professor kalder forslaget "decideret sort", mens vismand omvendt vurderer, at den høje afgift i dag spænder ben for den grønne omstilling. Klimarådet efterlyser større afgiftsreform. 

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Daniel Bue LauritzenMorten Øyen

Regeringens forslag om at sænke elafgiften splitter eksperter i energipolitik.

Ifølge regeringen vil billigere strøm til danskerne "understøtte den grønne omstilling", men det er næppe tilfældet, vurderer Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.

Han mener, at forslaget er et skridt i den helt forkerte retning.

“Det er et decideret sort forslag. Det er ikke et forslag, der fremmer den grønne omstilling. Det gør tværtimod omstillingen samfundsøkonomisk dyrere. Det betyder også, at presset på vores vedvarende energiressourcer bliver større. Vi risikerer, at den grønne omstilling bliver dyrere for os allesammen,” siger han.

Ifølge Brian Vad Mathiesen er den høje elafgift ikke nogen hindring for den grønne omstilling. Tværtimod kan det trække omstillingen ud, hvis danskerne øger deres energiforbrug.

“Det her er med til at øge risikoen for, at vi ikke har vedvarende energi nok frem til 2030. Det kan virke kontraproduktivt i forhold til, om vi kan producere nok vedvarende energi, i takt med at vores elforbrug stiger. Det betyder, at vi risikerer at være nødt til at holde gang i noget fossilt eller biomassebaseret i længere tid," siger han.

Er der ikke en pointe i, at den høje elafgift øger incitamentet til at bruge andre energikilder?

“Der er ikke nogen teknologier, hvor vi kan sige, at elafgiften er en forhindring for skiftet fra fossile brændsler. Der kommer ikke flere elbiler på vejene, og der bliver ikke installeret flere varmepumper med en lavere elafgift. Det er investeringsomkostningerne, der betyder noget," siger han.

Det foreslår regeringen

"Regeringen foreslår at nedsætte den almindelige elafgift gradvist med 23 øre/kWh frem mod 2030. Dermed nedsættes afgiften fra 90 øre/kWh i 2021 til ca. 57 øre/kWh i 2030, når man medregner nedsættelsen på 10 øre/kWh fra Energiaftale 2018. Den nye nedsættelse indfases fra 2022."


Kilde: Fakta fra "Danmark kan mere I"









0:000:00