Rød og blå tænketank maner til besindighed midt i politiske drøftelser om høje energipriser

Klimaminister Dan Jørgensen (S) vil snart fortsætte de politiske drøftelser, men Cepos og AE Rådet mener, at politikerne skal holde igen med deres iver efter at afhjælpe vinterens høje energiregning.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Vilde prisstigninger på naturgas og strøm rammer i disse uger danskernes pengepung.

Tirsdag startede de første politiske drøftelser derfor om, hvordan man kan komme de hårdest ramte til undsætning.

Men står det til Arbejderbevægelens Erhvervsråd og den borgerlige tænketank Cepos, så bør politikerne slå koldt vand i blodet.

Vi ser nu nogle ulemper ved vores elsystem, der handler om, at det ikke har været gearet nok til at håndtere flere trælse ting på en gang.

Sofie Holme Andersen
Senioranalytiker, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

”Det høje priser vil nok vare noget endnu, men vores vurdering er, at det er midlertidigt. Og at der allerede findes muligheder, som kan bruges i sådan en situation, som vi er i, til at hjælpe særligt udsatte pensionister og andre på offentlig forsørgelse,” siger senioranalytiker i AE Rådet, Sofie Holme Andersen.

Hun bakkes op af kollegaen i den blå tænketank.

”Man kan godt stille spørgsmål ved, hvor relevant det er at give en ny form for kompensation for noget, der er en midlertidig prisstigning. Normalt fører man ikke fordelingspolitik efter, om nogle priser svinger op og ned midlertidig,” siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i Cepos.

Ifølge de to analytikere er problemet, at politikerne hurtigt kan komme til at lave en ordning, der ikke er særlig god samfundsøkonomi og alligevel ikke hjælper nu-og-her, mens problemerne er der. Og samtidig har nye ordninger det med at bide sig fast.

I stedet bør politikerne tage et længere sigte på problemstillingen, lyder det.

”Vi ser nu nogle ulemper ved vores elsystem, der handler om, at det ikke har været gearet nok til at håndtere flere trælse ting på en gang,” siger Sofie Holme Andersen og peger på, at i fremtiden vil der også komme periode uden nok vind i de danske vindmøller og vand til den norske vandkraft.

0:000:00