SF vil have kommuner til at købe flere elbiler: Står klar med 300 millioner kroner

Kommunerne skal fra 2025 “helt overvejende” købe og lease grønne køretøjer, lyder det fra SF, der vil sætte 300 millioner kroner af til at understøtte omstillingen af de kommunale bilflåder. Der er ikke behov for støtte til grønne personbiler, mener ekspert. 

SF vil have 300 millioner kroner på finansloven til indkøb af grønne køretøjer i kommunerne. 
SF vil have 300 millioner kroner på finansloven til indkøb af grønne køretøjer i kommunerne. Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Udskiftningen af kommunale biler og busser fra sort til grøn går for langsomt.

Det mener SF, der som del af sit kommende indspil til finanslovsforhandlingerne foreslår at sætte en slutdato for, hvornår kommunerne sidste gang kan købe et fossildrevet køretøj. 

“Vi kan se, at det går for langsomt med at få omstillet bilparken i kommunerne. Derfor bliver vi nødt til at give dem et lille skub,” siger transportordfører Anne Valentina Berthelsen.

Det skub skal ske ved, at staten understøtter grønne indkøb i kommunerne med 300 millioner kroner, som SF vil have afsat på finansloven. 

Det dur ikke, at vi siger til borgerne, at de skal gå ud og købe en elbil, hvis ikke staten og kommunerne gør det samme

Anne Valentina Berthelsen (SF)
Transportordfører

Samtidig skal kommunerne ifølge SF fra 2025 i “helt overvejende” grad kun kunne købe og lease grønne biler, busser, varevogne og andre køretøjer, mens det fra 2030 skal være helt slut med de sorte alternativer. 

“I 2025 vil der stadig være nogle typer af specialkøretøjer, hvor der er usikkerhed om, hvad der kan lade sig gøre. Der skal man have lidt længere snor,” siger Anne Valentina Berthelsen.

Over de seneste to år har blot 17 procent af kommunernes indkøb af biler været elbiler eller plug-in-hybrider. Det betyder, at mere end ni ud af ti biler i kommunernes flåder ifølge De Danske Bilimportører stadig kører med konventionelle benzin- eller dieselmotorer. 

“Det er rigtig godt, hvis vi kan sørge for, at kommunerne er et grønt forbillede. Det dur ikke, at vi siger til borgerne, at de skal gå ud og købe en elbil, hvis ikke staten og kommunerne gør det samme,” siger Anne Valentina Berthelsen.

0:000:00