Debat

Akademikerne om grøn skattereform: Regeringen mangler forståelse for erhvervslivet

DEBAT: Regeringens skattereform afspejler ikke, at det er hele det danske erhvervsliv, der står over for opgaven med den grønne omstilling, skriver Akademikernes formand, Lars Qvistgaard. 

Hvis virksomhederne skal igangsætte en ambitiøs grøn omstilling af produktionen og driften, har de brug for at investere mere i viden til at håndtere teknologien, skriver Lars Qvistgaard.
Hvis virksomhederne skal igangsætte en ambitiøs grøn omstilling af produktionen og driften, har de brug for at investere mere i viden til at håndtere teknologien, skriver Lars Qvistgaard.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Qvistgaard
Formand, Akademikerne

Så kom regeringens længe ventede udspil til en grøn skattereform.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) præsenterede udspillet med ordene: "Vi skal gøre det klogt, omlægninger skal være gennemtænkte, og alle skal kunne følge med".

I Akademikerne savner vi i udspillet en forståelse for, at alle virksomheder skal være med, for det er jo hele det danske erhvervsliv, som står over for opgaven med en grøn omstilling. Ikke kun industriproduktionen.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det er klogt at kigge på at fremme virksomhedernes incitament til grøn omstilling. I udspillet mangler regeringen dog at prioritere, at alle danske virksomheder får bedre mulighed for at styrke den viden og de kompetencer, der skal være til stede i medarbejderstaben, for at man kan håndtere udviklingen og fornyelsen med nye grønne værktøjer.

Hvis vi ønsker, at hele vores erhvervsliv skal blive i stand til at få mere fart på den grønne omstilling, giver det mening at kigge på, at vi i en ny skattereform har fokus på at fremme mere viden og flere grønne kompetencer. Dette behov er centralt for en stadig større del af dansk erhvervsliv i dag.

Det er klogt at kigge på at fremme virksomhedernes incitament til grøn omstilling

Lars Qvistgaard
Formand, Akademikerne

Videns- og kompetencefradrag
For at løse opgaven med at igangsætte en ambitiøs grøn omstilling af virksomhedernes produktion og i hele deres drift har de brug for at investere i mere viden til at håndtere den nødvendige teknologi.

Siden 2009 er antallet af ansatte i servicebranchen steget med 39,9 procent, mens det samlede antal ansatte i den private sektor kun er steget med 3,7 procent.

De seneste 50 år er værditilvæksten, der kommer fra industri, byggeri og energiforsyning, reduceret fra at udgøre cirka 40 procent i 1966 til at udgøre 25 procent i 2018.

Værditilvæksten fra serviceerhvervene er samtidig steget fra 45 procent til at udgøre 54 procent. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Vi foreslår derfor at overveje, om en grøn skattereform bør omfatte fradrag for den viden og de kompetencer, som det kræver at gennemføre grønne omstillingstiltag i hele erhvervslivet.

Det kan gøres ved at give virksomheder et skattefradrag for de samlede lønudgifter, som anvendes på grønne omstillingstiltag.

En ny skattereform vil på den måde udspringe af en vigtig erkendelse af, at det kræver andet og mere end en god maskinpark at få realiseret potentialet ved en grøn omstilling.

Skat er et afgørende værktøj
Men vi har brug for, at skattereformen gør mere end dette. Der er også behov for, at flere virksomheder, store som små, investerer i at udvikle helt nye løsninger.

Det kræver, at vi formår at stimulere forsknings- og innovationsarbejdet i hele erhvervslivet bedre. Gevinsterne ved investeringer i forskning er langsigtede, men de kræver samtidig, at innovationen sker her og nu.

Vi foreslår derfor, at virksomhedernes skattefradrag til forsknings- og udviklingsaktiviteter gøres permanent på de 130 procent, der gælder som en forsøgsordning i 2020 og 2021. Det vil medføre, at også de mindre virksomheder får bedre råd til at investere i udvikling og forskning.

Mere forskning løfter de produktnære udviklingsaktiviteter, der hurtigt kan omsættes til nye produkter til gavn for produktiviteten og samfundets generelle velstand.

Derudover ved vi af erfaring, at de såkaldte spillover-effekter på forskningsområdet er store. Det vil sige de gavnlige effekter for andre virksomheder end dem, der udfører forskningsaktiviteterne.

Skat er et afgørende værktøj til at sikre den nødvendige grønne omstilling. Men for at komme ambitiøst i mål har vi brug for, at virksomhederne satser på at opgradere på ny viden og medarbejderkompetencer. Ikke kun nye maskiner.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Qvistgaard

Direktør, Præsteforeningen, fhv. formand, Akademikerne
cand.jur. (Københavns Uni. 1995), MPG (2015)

0:000:00