Debat

DA: Den nye regering skal gøre samfundskagen større gennem ambitiøse reformer

Vi har allerede mangel på medarbejdere, og vi vil mangle endnu flere frem mod 2030. Derfor skal vi øge arbejdsudbuddet og gøre samfundskagen større. Det handler ikke om at piske danskerne til at arbejde mere, men at give flere adgang til arbejdsmarkedet, skriver Jacob Holbraad.

Vi har spildt alt for mange år siden 2015, hvor der har været reformtørke. Derfor må den nye regering gå reformamok for at sikre et større arbejdsudbud, skriver Jacob Holbraad.<br>
Vi har spildt alt for mange år siden 2015, hvor der har været reformtørke. Derfor må den nye regering gå reformamok for at sikre et større arbejdsudbud, skriver Jacob Holbraad.
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Jacob Holbraad
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I disse dage forhandles der på højtryk om en ny regering. Hvilke partier, som indgår, og hvem der får ministerposter, er stadig uvist. Dog er ét sikkert. Hvis Danmark skal indfri de grønne ambitioner og fortsat have vækst og fremgang samt have en offentlig sektor, som kan levere, er vi nødt til at få en reformregering.

De seneste år er der ikke gennemført reformer, som for alvor skaffer flere medarbejdere til danske virksomheder. På trods af at arbejdsmarkedet er rødglødende, og vi har mangel på medarbejdere i en lang række brancher, har den tidligere regering kun gennemført politiske initiativer, som skaffer skuffende 1.700 flere medarbejdere, og det er vel at mærke først med effekt i de kommende år.

Hidtil er regnestykket rent faktisk gået i minus. Det betyder, at danske virksomheder er gået glip af vækst, og ordrer er blevet afvist. 

Samfundskagen skal gøres større
Selv om vi måske er på vej ind i en periode med lidt mindre vækst, vil vi stadig have udbredt mangel på hænder i en lang række brancher. Derudover kan vi se på fremskrivninger, at vi kommer til at mangle endnu flere medarbejdere frem mod 2030, så der er ingen undskyldninger for ikke at komme i gang – hellere i dag end i morgen.

Øget arbejdsudbud er den bedste vej til at gøre samfundskagen større

Jacob Holbraad
Administrerende direktør, Dansk Arbejdsgiverforening

Øget arbejdsudbud er den bedste vej til at gøre samfundskagen større. Udover at øge velstanden og beskæftigelsen, giver det også politikerne større råderum til at gennemføre deres prioriteringer, hvad enten det er en udbygning af den offentlige velfærd, grønne investeringer eller lavere skatter.

Øget arbejdsudbud er det eneste instrument i den økonomiske værktøjskasse, som har de tre egenskaber samtidigt. 

Derfor har arbejdsudbudsreformer også været en grundsten i dansk politik i de seneste årtier, uanset regeringsfarve. Reformkursen har været en kæmpe succes, der har ført til øget velstand, høj beskæftigelse og sunde offentlige finanser.

Reformer handler ikke om at piske danskerne
I Dansk Arbejdsgiverforening har vi spillet ud med et ambitiøst reformprogram, som vil skaffe flere end 60.000 medarbejdere til private virksomheder og forbedre de offentlige finanser med mere end 24 milliarder kroner frem mod 2030. Vi skal tage fat bredt og bruge alle værktøjer for at komme i mål.

Vi skal sikre, at de unge kommer hurtigere i job og uddannelse. Vi skal sikre, at de ældre bliver længere på arbejdsmarkedet, og så skal vi sørge for, at der kommer flere internationale medarbejdere fra lande uden for EU. Reformer vil ubetinget være en styrke for det danske samfund. Vi vil kunne gøre samfundskagen større og samtidig sikre flere adgang til arbejdsfællesskabet.

Vi skal sikre, at de unge kommer hurtigere i job og uddannelse. Vi skal sikre, at de ældre bliver længere på arbejdsmarkedet

Jacob Holbraad
Administrerende direktør, Dansk Arbejdsgiverforening

Arbejdsudbudsreformer handler om at få flere i arbejde, men det bliver jævnligt fremstillet, som om at reformer mest handler om at piske danskerne til at arbejde mere eller at tage privilegier fra nogle.

Det er en helt forkert fremstilling. Reformer handler først og fremmest om, at flere får adgang til arbejdsmarkedet. At flytte personer fra passiv forsørgelse til at arbejde og få en løn er positivt for den enkelte og for samfundet.

Reformtørke siden 2015
Der er desværre intet sket under den seneste regering. Den forrige borgerlige regering havde også svært ved at gennemføre reformer. Det betyder, at vi har haft reformtørke siden 2015. Det er alt for mange spildte år, hvor der intet er sket.

Den næste regering skal måles på resultaterne. Vi skal gøre Danmark rigere, og vi skal sikre, at vores virksomheder – offentlige som private – kan rekruttere medarbejdere med de rette kvalifikationer. Kun gennem ambitiøse reformer kan vi løse rekrutteringsudfordringerne, komme i mål med den grønne omstilling og gøre Danmark rigere.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Holbraad

Administrerende direktør, Dansk Arbejdsgiverforening,
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1996)









0:000:00