Debat

Dansk Erhverv: Det amerikanske marked higer efter grønne danske løsninger

Det igangværende danske erhvervsbesøg i USA er godt timet, for det amerikanske marked er fyldt med muligheder for dansk eksport af grønne løsninger, skriver Søren Friis Larsen.

Med sine historiske klimainvesteringer i omstilling til vedvarende energi har præsident Biden kickstartet en grøn rus og en økonomisk bølge, der også vil ramme danske virksomheder, skriver Søren Friis Larsen.
Med sine historiske klimainvesteringer i omstilling til vedvarende energi har præsident Biden kickstartet en grøn rus og en økonomisk bølge, der også vil ramme danske virksomheder, skriver Søren Friis Larsen.Foto: Elizabeth Frantz/Reuters/Ritzau Scanpix
Søren Friis Larsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Da erhvervsminister Morten Bødskov (S) 1. maj ankom til USA sammen med en stor gruppe af danske virksomheder blev det til et tætpakket program. Formelt skal der underskrives en grøn samarbejdsaftale, men reelt handler det først og fremmest om at etablere uformelle kontakter.

På højt niveau i den amerikanske centraladministration er der nemlig stor interesse for at tale med toneangivende danske virksomheder og den danske regering. En enkelt guvernør har også fundet vej ind i delegationsprogrammet, og det er udtryk for, at vores løsninger er interessante – ikke mindst på det grønne område.

En bølge af grønne investeringer

Med sine historiske klimainvesteringer i omstilling til vedvarende energi har præsident Biden kickstartet en grøn rus og en økonomisk bølge, der også vil skvulpe over på den brede vifte af danske virksomheder med intelligente grønne løsninger at byde på.

De offentlige milliarder er sat af, det er efterhånden klart, hvordan de skal udmøntes, og delstaterne er ivrige efter at komme til fadet – så det er nu, erhvervslivet skal på banen. En grøn samarbejdsaftale med Danmark er et positivt skridt i den retning, men kan selvfølgelig ikke stå alene.

Det kræver overblik og netværk at navigere optimalt i det amerikanske politiske system og på tværs af de mange delstater, der udgør det amerikanske marked.

Søren Friis Larsen
USA-chef, Dansk Erhverv

Og hvad i øvrigt med republikanerne – skal man forvente, at de vil trække i land på de grønne investeringer? De havde faktisk besparelser på klimaet i deres netop offentliggjorte budgetudspil, men det er "dead on arrival" i senatet.

Når det kommer til stykket, så kommer investeringerne især til at genoplive industrijobs, der tidligere er forsvundet fra overvejende republikanske stater. Det er svært at sige nej til.

Netop fordi projekterne og investeringerne kommer til at ske lokalt, så er de enkelte delstater i den grad fremme i bussen, og er man som virksomhed tilstrækkelig interessant, så er de ofte villige til at diskutere de lokale vilkår, herunder favorable skatteordninger. Ingen tvivl om, at hvor vi ser grønne eksportmuligheder, der ser amerikanske politikere lokale arbejdspladser.

Rivalisering med Kina 

Der er også muligheder i mange andre brancher. Der har længe været en forventning om tilbagegang i økonomien, men recessionen lader stadig vente på sig, inflationen er på vej ned, og arbejdsmarkedet fortsat stærkt.

Det amerikanske samfund kan næppe styre helt uden om økonomiske bump, som vi blandt lige har set på bankområdet, men omvendt er der heller ikke udsigt til en stærk opbremsning.

Læs også

Skal man pege på skyer i horisonten, så fylder rivaliseringen med Kina mere og mere i debatten, og det sætter tydelige spor i det politiske landskab. Der er nærmest en indbyrdes kamp om at være mest Kina-kritisk, og den franske præsident Macrons seneste besøg i Beijing blev ikke godt modtaget.

Den stadigt hårdere kurs, stormagtsrivaliseringen og den intensiverede konkurrence om kritiske mineraler og særlige teknologier kan også ramme danske virksomheder – særligt hvis man laver forretning både i Kina og USA. Det er ikke kommet dertil, hvor man som virksomhed er tvunget til at vælge side, men det er en problemstilling, som bør indgå i risikobilledet.

Generelt kræver det overblik og netværk at navigere optimalt i det amerikanske politiske system og på tværs af de mange delstater, der udgør det amerikanske marked. Og i forhold til netværksdelen hjælper det gevaldigt at have en dansk minister i spidsen til at åbne de rigtige døre.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Friis Larsen

USA-chef, Dansk Erhverv, stifter og adm. direktør, MindCream LLC
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009), MBA (CBS 2016)

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

0:000:00