Debat

Dansk Erhverv et år efter nedlukningen: Uforudsigeligheden er fortsat slem

Coronakrisen har været en hård og usædvanlig tid, som viste, at Danmark har et særligt sammenhold, når det gælder. Uforudsigeligheden var og er slem, skriver Dansk Erhvervs direktør, Brian Mikkelsen.

Forskellen på håb og håbløshed er en plan, mener Brian Mikkelsen.
Forskellen på håb og håbløshed er en plan, mener Brian Mikkelsen.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Brian Mikkelsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

11. marts.

For et år siden lukkede Danmark ned. Jeg og resten af Dansk Erhverv havde travlt. Meget travlt. Vi var i timekontakt med regeringen og topembedsmændene i den periode, og vi var med til at forme meget af den politik og de handlinger, der blev gennemført. Det samarbejde vil jeg gerne rose og kvittere for.

Det var en hård og usædvanlig tid for alle. Men tiden viste også, at Danmark har et særligt sammenhold, når det gælder. Men uforudsigeligheden var – og er – fortsat slem.

For et år siden vidste vi ikke meget om, hvordan vi skulle håndtere pandemien, og vi havde ingen anelse om, hvor lang tid nedlukningen ville vare ved – hensiddes alle følgekonsekvenserne. Menneskeligt og økonomisk.

Nu et år senere er vi heldigvis blevet noget klogere og beredte, og selv om mange forståeligt nok er ramt af coronatræthed, så er der heldigvis lys forude. Vaccinationerne er i fuld gang, og smittetallene er relativt lave.

Det er baggrunden for, at vi i Dansk Erhverv i sidste uge præsenterede vores bud på en model for genåbningen af Danmark. En konkret genåbningsplan, der skal skabe forudsigelighed. 

Nogle brancher er bombet så langt tilbage af coronanedlukning og restriktioner, at det vil tage år for dem at komme tilbage igen på niveauet før pandemien ramte

Brian Mikkelsen
Administrerende direktør, Dansk Erhverv

Folketinget skal lytte til vores genåbningsforslag
Uden en plan er forudsætningerne for at drive virksomhed håbløse.

Når man kan se, at dét og dét bliver åbnet på den og den dato, så får man en klar fornemmelse af, hvor længe man skal holde ud – og hvad man skal planlægge efter.

Vi foreslår blandt andet, at fra 1. april bør en genåbning inkludere blandt andet restauranter med siddende gæster, biografer, teatre og koncertsteder, museer, indendørs kultur- og konferenceaktiviteter. Alle steder med de nødvendige restriktioner. Forudsætningen for dette er, at der er mindre end 400 indlagte.

Er man interesseret i at se hele planen, kan man med fordel gå ind på Dansk Erhvervs hjemmeside og læse mere. Vi har naturligvis også været i dialog med Folketingets partier om vores bud på en genåbningsplan, og vi håber og forventer, at den plan, som de når frem til, ender med at ligne vores forslag.

Trives ikke med passiv forsørgelse
For erhvervslivet har det seneste år overordnet handlet meget om nedlukninger, restriktioner og kompensationspakker.

Kompensationerne har gjort megen gavn, men selvfølgelig giver det sig selv, at det, som dansk erhvervsliv allerhelst vil, er at holde åbent.

Men virksomheder trives ikke med passiv forsørgelse. De generelle kompensationsordninger må nødvendigvis fortsætte lidt endnu, indtil de kan erstattes med målrettet kompensation.

Læs også

Nogle brancher er bombet så langt tilbage af coronanedlukning og restriktioner, at det vil tage år for dem at komme tilbage igen på niveauet før pandemien ramte. Det skal vi naturligvis handle målrettet på.

En plan er forskellen på håb og håbløshed. Det gælder for genåbningen, og det gælder for genopretningen af arbejdspladser og dansk økonomi.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00