Debat

Grønt iværksætterpanel: Én procent af de offentlige indkøb bør være grønne og innovative

Offentlige indkøb kan være en driver i udviklingen af innovative, grønne løsninger. Derfor bør op imod én procent af alle offentlige indkøb reserveres til indkøb hos grønne udbydere, herunder iværksættere, skriver formand for Grønt Iværksætterpanel Esben Gadsbøll.

Klima
og miljø bør i højere grad være et konkurrenceparameter, når det offentlige
sender opgaver i udbud, skriver Esben Gadsbøll.
Klima og miljø bør i højere grad være et konkurrenceparameter, når det offentlige sender opgaver i udbud, skriver Esben Gadsbøll.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Esben Gadsbøll
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ja, det er korrekt. Noget sker. Men slet ikke nok. Ja, vi har en strategi for grønne offentlige indkøb, lanceret af regeringen i 2020, og vi har Center for Offentlig-Privat Innovation (CO-PI), lanceret i samarbejde mellem regeringen, KL og Danske Regioner i 2022.

Ja, vi har kompetenceudviklingsforløb for statslige indkøbere, og snart et digitalt værktøj til beregning af TCO (Total Cost of Ownership). Ja, vi har en juridisk vejledning i udbudslovens muligheder for grønne offentlige indkøb og en forbedret og mere brugervenlig udgave af videnportalen ”Den Ansvarlige Indkøber.” Men vi kommer kun meget langsomt frem.

Sådan er det, desværre, når man ser på de konkrete resultater. Kun promiller af de offentlige indkøb – både i stat og kommuner – sker fra innovative, grønne startups. Og kun 12 ud af 81 kommuner har en grøn indkøbsstrategi og har opstillet konkrete reduktionsmål. Så hvad er der galt? Og hvad kan der gøres?

Tradition forhindrer grøn omstilling

Tradition og ”plejer” er det, der er galt, og konkrete årsager, viser vores analyser. Hos de offentlige indkøbere handler det blandt andet om lav risikovillighed og manglende opbakning, fokus på pris og forsyningssikkerhed og manglende overblik over potentielle grønne leverandører.

De offentlige parter på tværs af stat, regioner og kommuner bør forpligte sig på konkrete målsætninger om andelen af innovative, grønne indkøb

Esben Gadsbøll
Formand, regeringens grønne iværksætterpanel

Hos iværksætterne handler det om mangel på viden, erfaring, kompetencer og ressourcer til at møde de ofte detaljerede kravspecifikationer i offentlige udbud – herunder at kunne leve op til omfattende dokumentationskrav.

Kravene anses for ofte at være for fastlåste og definerede på forhånd, hvilket hæmmer innovationsmulighederne.

Derfor anbefaler Grønt Iværksætterpanel, at de offentlige parter på tværs af stat, regioner og kommuner forpligter sig på konkrete målsætninger om andelen af innovative, grønne indkøb.

Det er vigtigt at sætte et mål for andelen af indkøb fra iværksættere. Det være sig direkte, som væsentlige underleverandører, eller fra iværksættere i partnerskab/konsortium med større virksomheder.

Klima og miljø bør være et konkurrenceparameter

Erhvervsministeren skal derudover snarest udnytte den nye hjemmel i Udbudsloven, som ministeren har til at fastsætte et ”Køb-grønt-eller-forklar”-princip, og vi skal have et landsdækkende overblik over potentielle grønne leverandører til offentlige udbud. Det er hovedpointerne i vores forslag.

Én procent af de offentlige indkøb svarer til cirka 3,8 milliarder kroner årligt – ud af de 380 milliarder kroner, som det offentlige køber ind for hvert år.

Grønt Iværksætterpanel mener, at klima og miljø i højere grad bør være et konkurrenceparameter, når det offentlige sender opgaver i udbud, og der skal samtidig sættes særskilt fokus på bedre inddragelse af iværksætterne i de offentlige indkøb.

Det skulle meget gerne sætte skub under udviklingen hen imod grønnere indkøb og dermed et grønne samfund for os alle. Vi skal væk fra plejer og ind med nytænkning.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Gadsbøll

Formand, Danske Tech Startups









0:000:00