Debat

Lederne: Små virksomheder mangler råd og vejledning til grøn omstilling

DEBAT: Danske ledere er bevidste om, at klimaforandringerne er en trussel her og nu. Men mange mindre virksomheder mangler ideer og råd til at implementere grønne tiltag, skriver cheføkonom hos Ledernes Hovedorganisation, Niklas Praefke.

Grøn omstilling kan sagtens implementeres på værkstedsgulvet, hvis man sætter det i system. Det skal vi hjælpe ledere til gennem vejledning, skriver Niklas Praefke.  
Grøn omstilling kan sagtens implementeres på værkstedsgulvet, hvis man sætter det i system. Det skal vi hjælpe ledere til gennem vejledning, skriver Niklas Praefke.  Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det var tankevækkende at kigge i Deloittes årlige globale toplederundersøgelse, Resilience Report 2021.

Her har 2200 globale ledere svaret, at klimaforandringerne er deres største bekymring i det næste årti. Ikke økonomisk krise udløst af pandemien eller truende handelskrige - men klimaforandringer. 

Blandt de interviewede topledere er 57 danskere. 43 procent af dem svarer, at klimaforandringerne er den største udfordring det næste årti. 

Her hos Lederne er billedet tilsvarende. Knap ni ud af ti medlemmer svarede i sommer, at de ser globale klimaforandringer som enten ”et alvorligt problem” eller ”et meget alvorligt problem”. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Sæt bæredygtigheden i system
Lederne på de danske virksomheder er med andre ord klar over, at klimaforandringerne er en trussel her og nu, og at den grønne omstilling er meget mere end et spørgsmål om gode viljer og samfundssind. 

Flere end hver anden svarer, at de ser den grønne omstilling som nødvendig for virksomhedens fremtidige virke. Men vi ved også, at mange selvstændige og ledere hos mindre virksomheder kan have svært ved at se sig selv i vidtløftige og ambitiøse bæredygtighedsstrategier fra store, internationale koncerner. 

Derfor er det vigtigt at fremhæve, at grøn omstilling sagtens udleves på værkstedsgulvet eller i butikslokalerne, eksempelvis ved at registrere og gemme data om den daglige drift.

Det er vigtigt at fremhæve, at grøn omstilling sagtens udleves på værkstedsgulvet eller i butikslokalerne, eksempelvis ved at registrere og gemme data om den daglige drift

Niklas Praefke
Cheføkonom, Lederne

Det kan handle om at have et program, der holder styr på, om enkelte lokaler er blevet brugt siden sidste rengøring, og om rengøringen derfor kan springes over en enkelt gang. Eller det kan handle om at pakke servicemontørens bil og planlægge ruten, så der bliver skiftet dele, der ifølge firmaets registrerede data snart står til at skulle udskiftes, når montøren alligevel er i nærheden. Begge løsninger medfører en gevinst for både klimaet og virksomheden.

Læs også

Mangler ideer og råd
Desværre siger mange mindre virksomheder, at de savner råd og vejledning om, hvordan de kan tage de første skridt i den grønne omstilling.

Derfor er det helt rigtigt set, at Erhvervsministeriet og KL netop har indgået en aftale om, at de seks erhvervshuse, der har kontorer 12 forskellige steder i landet, frem til 2023 skal fokusere på at fremme virksomhedernes digitale og grønne udvikling. 

Grøn omstilling båret af digitale løsninger er helt nødvendige, hvis vi skal have konkurrencedygtige virksomheder, når vi forhåbentligt snart har lagt coronakrisen bag os.

Det gælder både store koncerner og de tusindvis af mindre virksomheder, der gerne vil i gang med den grønne omstilling, men mangler ideer og konkrete råd.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00