Debat

Lederne: Uden akutte CO2-afgifter ender Danmark med ryggen mod muren

DEBAT: Det er en lappeløsning, når regeringen foreslår at hæve energiafgifterne. Den burde i stedet fokusere på at indføre en CO2-afgift hurtigst muligt, skriver chefkonsulent Mette Skak-Nielsen.

Det kan kun gå for langsomt med at tage fat på de svære beslutninger som at indføre en CO2-afgift, der afspejler de danske klimaambitioner, skriver Mette Skak-Nielsen.
Det kan kun gå for langsomt med at tage fat på de svære beslutninger som at indføre en CO2-afgift, der afspejler de danske klimaambitioner, skriver Mette Skak-Nielsen.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette Skak-Nielsen
Chefkonsulent, Ledernes Hovedorganisation

Der mangler grønne ambitioner i det skatteudspil, som regeringen fremlagde mandag. Først og fremmest undlod regeringen en CO2-afgift i udspillet.

Hvis ikke der snart indføres en generel gradvis stigende CO2-afgift, risikerer vi at stå med ryggen mod muren i årene op til 2030, hvor målet om 70 procents CO2-reduktion skal være indfriet. Så kan det i stedet blive nødvendigt at pålægge virksomhederne meget vidtgående regulering for at nå i mål.

Derfor burde regeringen allerede nu have annonceret indførelsen af en generel CO2-afgift. Jo før det sker, jo nemmere kan ledere og virksomheder omstille sig til de nye tider.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

CO2-afgiften skal afspejle de danske klimaambitioner, og den skal selvfølgelig sammensættes, så vi så vidt muligt undgår, at arbejdspladser flytter til lande, hvor klimakravene er ringere og forureningen større.

Regeringen serverer lappeløsninger
Det udspil om at hæve energiafgifterne, som regeringen i stedet kom med mandag, er kun en lappeløsning, der bidrager minimalt til CO2-reduktionerne. Samtidig rammer afgiften skævt, så enkelte store virksomheder uden for de større byer risikerer at måtte afskedige medarbejdere.

CO2-afgiften skal afspejle de danske klimaambitioner, og den skal selvfølgelig sammensættes, så vi så vidt muligt at undgår, at arbejdspladser flytter til lande, hvor klimakravene er ringere og forureningen større

Mette Skak-Nielsen
Chefkonsulent, Ledernes Hovedorganisation

Til gengæld vil der blive basis for nye jobs i lande, hvor klimakravene er mere beskedne og forureningen større. Det er ikke til gavn for hverken klimaet eller dansk økonomi.

Derfor kan det kun gå for langsomt med at tage fat på de svære beslutninger som at indføre en CO2-afgift, der afspejler de danske klimaambitioner. Den skal selvfølgelige sammensættes, så vi så vidt muligt undgår, at arbejdspladser og produktion sendes til udlandet.

Lige nu befinder vi os også i en svær tid med en pandemi, som presser visse dele af dansk erhvervsliv. Men vi kommer ikke udenom, at det er en bunden opgave at reducere klimaaftrykket, og vi risikerer, at CO2-forureningen bliver vanskeligere og dyrere at nedbringe, hvis vi venter med at handle.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00