Debat

Mellemfolkeligt Samvirke til Simon Kollerup: Stop bankernes lån til kul, olie og gas

Resten af rød blok og nogle af Moderraterne støtter op om at forbyde lån til fossile selskaber. Men Socialdemokratiet har været stille. I har en særlig chance for at vise klimalederskab med et tiltag, som ikke kan mærkes hos den enkelte dansker, men som vil give genlyd internationalt, skriver Tim Whyte. 

Som erhvervsminister har Kollerup formået at bidrage til, at at den Europæiske Investeringsbank har stoppet med at låne penge til kul, olie og gas. Nu er tiden kommet til at stille krav til vores banker og pensionskasser, skriver Tim Whyte. 
Som erhvervsminister har Kollerup formået at bidrage til, at at den Europæiske Investeringsbank har stoppet med at låne penge til kul, olie og gas. Nu er tiden kommet til at stille krav til vores banker og pensionskasser, skriver Tim Whyte. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Tim Whyte
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Banker og pensionskasser lægger fortsat penge i ny olie- og gasudvinding stik imod klimavidenskabens bimlende alarmklokker. Alle de nuværende støttepartier vil sætte en stopper for det og kræver, at finanssektoren laver bindende klimaplaner og stopper lån til kul, olie og gas. Vil du, Simon Kollerup, og Socialdemokratiet også være med til at løse problemet?

Den danske regering har sagt nej til nye olielicenser fra Nordsøen og sat en stopper for, at offentlige fonde lægger penge i nye fossile projekter i udlandet. Og du, Kollerup, har som erhvervsminister formået at bidrage til, at den Europæiske Investeringsbank (EIB) har stoppet med at låne penge til kul, olie og gas. Men der er endnu ingen krav til vores banker og pensionskasser, som fortsætter med at lægge penge i ny olie og gasudvinding. Nu er tiden kommet til dem.

Højere krav til bankerne

Danske pensionskasser har 46 milliarder i fossile selskaber og danske banker har, siden Parisaftalen blev vedtaget, lånt 60 milliarder til kul, olie og gas. Milliarder, der blandt andet er gået til Equinor og AkerBP, som vil udvikle et enormt nyt oliefelt i Arktis kaldet Wisting. Det bliver Norges største og verdens nordligste oliefelt. Et felt der over sin levetid vil udlede 200.000.000 ton CO2. Til sammenligning udleder en gennemsnitsdansker 1.380 ton CO2 over et helt liv.

Hvis vi skal nå Parisaftalens mål kan vi ikke fortsætte med at lægge penge i selskaber, der udvikler nye olie- og gasfelter og kulminer. Det har blandt andet det Internationale Energiagentur slået fast. Faktisk skal den eksisterende produktion af fossile brændsler udfases markant.

Hvor er det godt, at Socialdemokratiet har anerkendt, hvor afgørende finanssektoren er for at løse klimakrisen. Nu er tiden til at konkretisere det fine mål, så vælgerne ved, at I mener det.

Tim Whyte
Generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke

De bredeste skuldre skal bære de tungeste byrder. Sådan lyder et klassisk socialdemokratisk princip. Bankerne har om nogen brede skuldre. De 6 største banker har en balance, der er tre gange så stor som BNP. Det er ikke fair, at vi stiller højere krav til gennemsnitsdanskeren end vi gør til landets banker.

Det er Socialdemokratisk politikat ville vende globale finansstrømme fra sort til grøn. Og hvor er det godt, at Socialdemokratiet har anerkendt, hvor afgørende finanssektoren er for at løse klimakrisen. Nu er tiden til at konkretisere det fine mål med konkrete tiltag, så vælgerne ved, at I mener det.

Radikale Venstre, SF, Alternativet, De frie Grønne, Enhedslisten og nogle af Moderaternes spidskandidater støtter op om at forbyde lån til fossile selskaber. Men hvor står Socialdemokratiet?

Nu har I en særlig chance for at vise klimalederskab med et tiltag, der er lige så vigtigt, som det er enkelt. Vi vil ikke miste danske arbejdspladser, og det vil ikke koste noget på finansloven. Faktisk vil det ikke kunne mærkes hos den enkelte dansker. Men det vil flytte milliarder ud af kul, olie og gas og give genlyd internationalt. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tim Whyte

Generalsekretær, Mellemfolkeligt Samvirke
BA i kolonihistorie (Wesleyan University, USA 1998), fagjournalist (Danmarks Journalisthøjskole 2005)

Simon Kollerup

MF (S), formand, Folketingets Finansudvalg, forsvarsordfører
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00