Ministerrokade: Dansk erhvervskvinde erstatter Marie Bjerre

SVM-regeringen ryster ministerposen og kan torsdag præsentere et nyt ministerhold. Venstre-profilerne Marie Bjerre og Louise Schack Elholm udtræder af regeringen, mens folketingsmedlem Morten Dahlin og erhvervskvinden Mia Wagner træder ind.

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Martin Mauricio

Troels Lund Poulsen har truffet sin første store beslutning som ny formand for Venstre. 

Med en ministerrokade står det nu klart, at han fortsætter som forsvarsminister og vicestatsminister. Samtidig bliver næstformand Stephanie Lose ny økonomiminister, oplyser Statsministeriet i en pressemeddelelse.

Herudover udnævnes Morten Dahlin til minister for byer og landdistrikter, kirkeminister og minister for nordisk samarbejde, og forretningskvinden Mia Wagner, der blandt andet er medstifter af virksomheden Nordic Female Founders og kendt fra iværksætterprogrammet Løvens Hule, hives ind som digitaliseringsminister og minister for ligestilling. Hun er ikke en del af Venstres folketingsgruppe.

Det betyder også, at Louise Schack Elholm er fortid som kirkeminister, minister for landdistrikter og minister for nordisk samarbejde, mens Marie Bjerre må vinke farvel til jobbet som digitaliseringsminister og minister for ligestilling.

Jeg ville gerne have fortsat, men det er Venstres formand, der sætter holdet

Marie Bjerre (V)
Afgående digitaliserings- og ligestillingsminister

Det er "en kedelig dag", siger Louise Schack Elholm til TV 2 News. "Det er det for enhver, der skal stoppe som minister."

Men hun er "glad for, at projektet bliver ført videre af en ny minister," som hun er "helt tryg ved", tilføjer hun.

Louise Schack Elholm ved ikke, hvad der skal ske herfra.

"Nu trækker jeg vejret, og så ser jeg, hvad der så sker."

Heller ikke Marie Bjerre ved, hvad næste skridt bliver.

"Livet går op og ned, men Venstres formand sætter altid det rigtige hold," siger hun til TV 2 News.

"Jeg ville gerne have fortsat, men det er Venstres formand, der sætter holdet, og der er en masse balancer og hensyn, der skal tages," tilføjer hun.

Begge de fyrede ministre modtages i afskedsaudiens hos dronning Margrethe klokken 11.45.

Der vil være ministeroverdragelse i Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet klokken 14.00 og i By-, Land- og Kirkeministeriet klokken 15.00.

Statsministeren præsenterer de nye ministre for dronningen torsdag klokken 11.00.

Læs også

Nyt regeringsudvalg og flere særlige rådgivere

Rokaden får ikke nogen betydning for fordelingen af ministerposter imellem de tre regeringspartier. Socialdemokratiet sidder på fortsat på 11 ministertaburetter, mens Moderaterne og Venstre sidder på henholdsvis fem og syv.

"Jeg er overbevist om, at vi har sat et slagkraftigt hold, og jeg glæder mig til, at folketingsgruppen og ministrene sammen skal kæmpe for Venstre og for vores politiske prioriteter, der trækker Danmark i en borgerlig retning," skriver Troels Lund Poulsen i en pressemeddelelse, hvor han også takker Marie Bjerre og Louise Schack Elholm for deres indsats.

Venstres ministerhold er efter rokaden således:

  • Troels Lund Poulsen, vicestatsminister og forsvarsminister
  • Stephanie Lose, økonomiminister
  • Sophie Løhde, indenrigs- og sundhedsminister
  • Morten Dahlin, minister for byer og landdistrikter, kirkeminister og minister for nordisk samarbejde
  • Mia Wagner, digitaliseringsminister og minister for ligestilling
  • Jacob Jensen, fødevareminister
  • Thomas Danielsen, transportminister

Derudover vil regeringen etablere et nyt såkaldt Grønt Udvalg med deltagelse af flere topministre. Som konsekvens nedlæg­ges Udvalget for Grøn Omstilling.

I den forbindelse er det også besluttet, at finansministeren fremover kan ansætte op til tre særlige rådgivere, og at ministre, der er medlem af Koordinationsudvalget, fremover kan ansætte op til to særlige rådgivere.

Læs også

Ny start efter Ellemann-exit

Den nye ministerrokade sker efter, at Troels Lund Poulsen officielt har erstattet Jakob Ellemann-Jensen som både partiformand for Venstre. Han blev valgt på partiets landsmøde i weekenden 18.-19. november, hvor partiet også genvalgte Stephanie Lose som næstformand.

Hun bliver nu en del af ministerholdet, og hun indtræder samtidig i regeringsledelsen, Koordinationsudvalget, Økonomiudvalget samt Ansættelsesudvalget.

I en pressemeddelelse oplyser Venstre, at Torsten Schack Pedersen bliver ny politisk ordfører. Den post har Morten Dahlin hidtil varetaget, indtil han gik på barsel i sidste uge.

"Torsten er utrolig erfaren, kompetent og meget vellidt i Folketingsgruppen såvel som på Christiansborg. Og han er den helt rette til at være vores frontkæmper på tværs af politiske områder," skriver Troels Lund Poulsen. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Stephanie Lose

Økonomiminister (V), næstformand for Venstre
cand.oecon. (Syddansk Uni. 2006)

Louise Schack Elholm

MF (V), fhv. kirkeminister, minister for landdistrikter og for nordisk samarbejde
cand.polit. (Københavns Uni. 2006)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024