Ny investeringsfond på 80 millioner kroner vil hjælpe udsatte borgere med nytænkende effektinvesteringer

Den Sociale Kapitalfond står sammen med en række investorer bag en ny investeringsfond på 80 millioner kroner. Målsætningen er dobbelt: Fonden vil både forbedre udsatte borgeres livskvalitet og generere økonomisk afkast gennem sociale effektinvesteringer.

<div>Der er øremærket 80 millioner kroner til at forbedre udsatte borgeres livskvalitet i Den Sociale Kapitalfonds nyeste investeringsfond. Tallet kan stige til 115 millioner kroner i det næste halve år.&nbsp;(Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)</div>
Der er øremærket 80 millioner kroner til at forbedre udsatte borgeres livskvalitet i Den Sociale Kapitalfonds nyeste investeringsfond. Tallet kan stige til 115 millioner kroner i det næste halve år. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)

Den Sociale Kapitalfond har netop lanceret Skandinaviens første private fond til sociale effektinvesteringer. Med investorer som Vækstfonden, Arbejdernes Landsbank og flere andre i ryggen er fonden nu klar til at investere mere end 80 millioner kroner.

Målet er at indgå aftaler med mellem 15 og 25 danske kommuner, og pengene skal investeres i at forbedre livskvaliteten for mere end 3.000 udsatte danske borgere. Samtidig skal investorerne over en periode på fire år sikres et økonomisk afkast på mellem 5 og 7 procent af deres investering.

Det skal ske gennem såkaldte sociale effektinvesteringer. De fungerer ved at fonden investerer et beløb i en virksomhed eller civilsamfundsorganisation, der kan løse kommunens udfordring, typisk en social indsats. 

Jo bedre sociale resultater, desto flere penge sparer kommunen. En procentdel af det beløb kommunen sparer, skal derefter betales til fonden, og når partnerskabet fungerer “vinder alle”, mener Jannik Tharben Buchholz, ledende partner for sociale effektinvesteringer i Den Sociale Kapitalfond.

“Det er en økonomisk attraktiv måde for kommunen at købe ind på, for de betaler kun for de effekter, der bliver opnået. For leverandørerne er det også attraktivt, for de er ofte afhængige af, at skulle levere et bestemt antal aktiviteter, ikke at levere en bestemt effekt. Derfor påtager vi os risikoen og står på mål for, at leverandørerne kan levere de ønskede effekter.”

Fleksibilitet er nøglen til effekt
Investeringsfonden hviler på et grundlag skabt af Danmarks første sociale effektinvestering Impact60. Her indgik Den Sociale Kapitalfond i et samarbejde med Aalborg Kommune, Det Obelske Familiefond og FOKUS Folkeoplysning. 

Målet var at hjælpe psykisk sårbare i job, og efter to års indsats var 46 procent af de 120 udsatte borgere i job - omtrent dobbelt så mange som efter det forløb med virksomhedspraktik, som jobcentret i Aalborg Kommune normalt tilbyder.

Ifølge Jannik Tharben Buchholz skyldes det blandt andet, at investeringsfonden har et større albuerum end kommunen, når det kommer til at afprøve nye metoder.

“Vi ved, at det kan være risikofyldt og økonomisk tungt at afprøve nye metoder i det kommunale system, for de er i forvejen presset budgetøkonomisk ude i kommunerne. Der er selvfølgelig en begrænsning på, hvor meget de kan tillade sig at prøve nye ting af, uden at have en eller anden form for evidens, men der har vi som fond lidt større frihed end kommunen til at undersøge, hvordan vi bedst kan levere en given effekt.”

Den overbevisning deler de i Kolding Kommune, hvor de ser et potentiale i sociale effektinvesteringer.

”Sociale effektinvesteringer giver os mulighed for at tilbyde en særlig indsats for en gruppe borgere, der har behov for mere og i virkeligheden også noget andet end vi ellers kan tilbyde," fortæller Mette Byskov, arbejdsmarkedschef i Kolding Kommune.

Dokumentation

Hvad er social effektinvestering?

  • “Effektinvestering” kommer af engelske udtryk Social Impact Bond (obligation).
  • Det er et samarbejde mellem kommunen, en virksomhed og en fond. Fonden investerer et beløb i en virksomhed, der kan løse kommunens udfordring, typisk en social indsats. En procentdel af det beløb kommunen sparer, skal derefter betales til fonden.
  • Kommunen betaler for indsatsen, i takt med at borgerne kommer i arbejde eller uddannelse og dermed sparer udgifter til overførselsindkomster og betaler dermed ikke for borgere, hvor det ikke lykkedes.
    På den måde fjerner man den økonomisk risiko for leverandøren og kommunen, mod at investeren - hvis det går godt - kan lave afkast på sin investeringer.

Fakta om investeringsfonden

  • Fonden har en aktuel størrelse på 80 millioner kroner. Den kan dog vokse yderligere til 115 millioner kroner i det næste halve år, anslår Jannik Tharben Buchholz, ledende partner for sociale effektinvesteringer ved Den Sociale Kapitalfond.
  • Fondens erklærede mål er at indgå aftaler med 15-25 kommuner om at investere i konkrete indsatser inden for eksempelvis at få psykisk sårbare i job, udvikle udsatte børns sprog, mindske sygefraværet blandt offentligt ansatte samt sikre, at flere udsatte unge består 9. klasses afgangseksamen.
  • Fonden har et foreløbigt sigte på fire år. I fondens fjerde år stadig aktiv, vil der ikke blive lavet nye investeringer.
  • Investorer i investeringsfonden er Vækstfonden, Arbejdernes Landsbank, pensionskassen PKA og selskabet SI Safe.

Kilde: Den Sociale Kapitalfond


Altinget logoErhverv
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget erhverv kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00