Overblik: Regeringen giver milliardhjælp til kriseramte energiselskaber

På et pressemøde torsdag har regeringens præsenteret tre tiltag, der skal sikre Danmark forud for en eventuel forsyningskrise. Blandt tiltagene er en statsgaranti på 100 milliarder kroner til de danske elselskaber samt et krav om kollektive temperatursænkninger til 19 grader i offentlige bygninger.

På et pressemøde torsdag i Eigtveds Pakhus i København præsenterede Dan Jørgensen, klima- energi- og forsyningsminister, Simon Kollerup, erhvervsminister, Jeppe Bruus, skatteminister og Kristoffer Böttzauw, direktør i Energistyrelsen tiltag mod at sikre Danmark forud for en mulig forsyningskrise.<br>
På et pressemøde torsdag i Eigtveds Pakhus i København præsenterede Dan Jørgensen, klima- energi- og forsyningsminister, Simon Kollerup, erhvervsminister, Jeppe Bruus, skatteminister og Kristoffer Böttzauw, direktør i Energistyrelsen tiltag mod at sikre Danmark forud for en mulig forsyningskrise.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lærke Møller HansenChristoffer Lund-Hansen

"I værste fald risikerer vi at stå i en situation, hvor der er decideret mangel på energi." 

Sådan lyder det torsdag fra energi- og klimaminister Dan Jørgensen (S)

Ordene falder på eftermiddagens pressemøde, hvor regeringen præsenterer tre konkrete tiltag med det formål at spare på energien i kølvandet på de store prisstigninger på el og med udsigt til en mulig energikrise til vinter.

  • Det offentlige skal gå forrest, lyder det. Derfor har regeringen besluttet, at temperaturene i offentlige bygninger skal sænkes til 19 grader fremover. Normalt har temperaturen ligget på 21 til 23 grader. Det er dog op til den enkelte institution at vurdere, om der er lokale eller juridiske forhold, som betyder, der kan gøres undtagelser. Eksempelvis plejehjem, døgninstitutioner, laboratorier og sygehuse kan være eksempler på det.

  • Fyringssæsonen skal forkortes, hvilket betyder, at man først skal tænde for varmen i offentlige bygninger, når temperaturen falder til under 19 grader.

  • Der skal slukkes for al unødvendig udendørsbelysning. Det vil blandt andet sige, at der kun skal være lys på udendørs bygninger, hvis det tjener en praktisk funktion.

Tiltagene skal sættes i gang hurtigst muligt og senest fra oktober.

Derudover har regeringen sammen med Venstre, Konservative, Radikale Venstre, SF, Danmarksdemokraterne og Moderaterne indgået en aftale om en statsgaranti på 100 milliarder kroner til de danske elselskaber for at sikre stabiliteten på elmarkedet.

"Det er en statsgaranti, der skærmer forbrugerne og i sidste ende understøtter forsyningssikkerheden," siger erhvervsminister Simon Kollerup (S). 

Aftalen betyder, at selskaberne vil kunne få statsgaranti på banklån, hvis de får brug for at skaffe store pengebeløb her og nu.

Energistyrelsen: Alle kan hjælpe

Fra Energistyrelsen lyder der også en opfordring til danskerne i stuerne om at hjælpe med at spare.

For selvom danskerne bruger mindre gas og el end sidste år, vil det være godt, hvis man gør sig endnu mere umage med at spare, hvor man kan.

"Vi står i en alvorlig situation," siger direktør Kristoffer Böttzauw.  

Han opsummerer de vigtigste spareråd således: 

  • Gør dit hus klar til vinteren. For eksempel kan man forsøge at isolere bedre og sætte tætningslister for vinduerne.

  • At skrue ned for varmen.

  • At begrænse brugen af vand og lys, samt slukke for apparater, som ikke anvendes.

  • Derudover bør man tænke over at bruge strøm på de tidspunkter, det er billigst. Det kan du holde øje med her.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Simon Kollerup

MF (S), formand, Folketingets Finansudvalg, forsvarsordfører
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

Jeppe Bruus

Skatteminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

0:000:00